
Το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να βάλει «τέλος» στα αδήλωτα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, ετοιμάζεται να… στήσει «μπλόκο» στους φορολογούμενους.
Στο νέο φορολογικό νόμο διάταξη εξουσιοδοτεί την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), να υποβάλλει επίσημο αίτημα στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας εκμίσθωσης ακινήτων προκειμένου να της παραδώσουν τα αναλυτικά στοιχεία των ιδιοκτητών που εξυπηρετούν καθώς και των ποσών που τους έχουν καταβάλλει.
Με τα στοιχεία αυτά θα ξεκινήσουν διασταυρώσεις και έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες.
Εφόσον δεν παραδοθούν τα στοιχεία από τις ιντερνετικές πλατφόρμες τότε η ΑΑΔΕ έχει πλέον το δικαίωμα να δώσει εντολή τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου στην Ελλάδα να ρίξουν «μαύρο» στους σχετικούς δικτυακούς τόπους.
Ελεγκτικά κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προσποιούνται στους ενδιαφερόμενους πελάτες και αναζητούν μισθώσεις κατοικιών στο διαδίκτυο.
Στη συνέχεια προχωρούν σε κρατήσεις και εντοπίζουν την ακριβή διεύθυνση των εκμισθούμενων κατοικιών.
Το επόμενο βήμα είναι ο εντοπισμός των ιδιοκτητών των ακινήτων και ο έλεγχος των φορολογικών τους δηλώσεων για να εξακριβωθεί αν δηλώνουν το σχετικό εισόδημα και αν έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο.
Αν δεν έχουν κάνει τα παραπάνω τότε ενημερώνονται από τους ελεγκτές ότι εντοπίσθηκαν για αδήλωτο εισόδημα.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ιδιοκτήτες που ενημερώνονται υποβάλλουν οικειοθελώς τροποποιητική δήλωση φόρου εισοδήματος, δηλώντας πρόσθετο εισόδημα από βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων.
Την ίδια στιγμή, πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), αποκαλύπτει ότι τα συνολικά έσοδα από τις μισθώσεις καταλυμάτων στην Ελλάδα μέσω των πλατφορμών Airbnb και HomeΑway, κατά το 12μηνο Ιουνίου 2018 – Μαΐου 2019 έφθασαν το 1,15 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη μελέτη, διατέθηκαν προς μίσθωση στην Ελλάδα από τις δύο πλατφόρμες 170.542 καταλύματα, εκ των οποίων τα 137.484, δηλαδή το 81%, μισθώθηκαν τουλάχιστον μία φορά. Από αυτά, τα 121.287 ήταν αυτόνομα καταλύματα, ενώ στα υπόλοιπα 16.197 υπήρχαν κοινόχρηστοι χώροι εντός του ενοικιαζόμενου καταλύματος.
Από το ποσό των 1,15 δισ. ευρώ των συνολικών εσόδων τα 1,08 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν από τα αυτόνομα καταλύματα. Για τα καταλύματα αυτά η μέση πληρότητα ανήλθε στο 53%, η μέση τιμή καταλύματος διαμορφώθηκε στα 146 ευρώ, το ημερήσιο έσοδο ανά διαθέσιμο κατάλυμα σε 77 ευρώ και το μέσο ετήσιο έσοδο ανά κατάλυμα σε 8.912 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις φέρνουν τεράστια έσοδα και μια ανατροπή θα προκαλούσε τεράστια ζημιά σε όσους επένδυσαν εκατομμύρια για ανακαινίσεις διαμερισμάτων.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.