Δείτε πως δηλώνονται στην εφορία τα ημιτελή ακίνητα

Δείτε πως δηλώνονται στην εφορία τα ημιτελή ακίνητα

Όπως είναι ήδη γνωστό, το 2019 ήταν μια αρκετά καλή χρονιά για την κτηματαγορά. Μάλιστα, εκτιμάται ότι περισσότερα από 28.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα άλλαξαν χέρια.

​Τα ακίνητα αποκτήθηκαν με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά ενώ ορισμένα από αυτά ήταν ημιτελή. Όλα θα πρέπει να δηλωθούν φέτος στο έντυπο Ε2 της φορολογικής δήλωσης ενώ οι αλλαγές του Ε9 θα πρέπει να γίνουν έως τις 31 Μαΐου.

Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν στην δεύτερη σελίδα του Ε2 της φορολογικής δήλωσης του 2020 τον πίνακα ΙΙ «Συμπληρωματικά στοιχεία ακίνητης περιουσίας».

Οι στήλες του συγκεκριμένου πίνακα συμπληρώνονται υποχρεωτικά όταν οι φορολογούμενοι:

  • Απέκτησαν ακίνητο ή ακίνητα με αγορά, γονική παροχή ή δωρεά. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που μεταβιβάστηκε εντός του 2019 κάποιο ή κάποια από τα ακίνητα που δήλωναν στην πρώτη σελίδα του Ε2.

Σε κάθε μία από τις περιπτώσεις αυτές πρέπει να συμπληρώσετε απαραιτήτως, στον πίνακα ΙΙ, τα στοιχεία κάθε ακινήτου όπως θέση, επιφάνεια σε τετραγωνικά μέτρα, κατηγορία ακινήτου (οικία, κατάστημα, γραφείο, χώρος στάθμευσης, οικόπεδο, αγροτεμάχιο κλπ) καθώς και τον αριθμό παροχής ρεύματος.

Στην ίδια σειρά θα πρέπει να συμπληρώσετε τον τίτλο κτήσης ή μεταβίβασης του ακινήτου (αγοραπωλησία, γονική παροχή, δωρεά, κληρονομιά), τον αριθμό του συμβολαίου και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου.

  • Έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία την 31η Δεκεμβρίου 2019 ήταν ημιτελή. Πρέπει δηλαδή να αναγράψετε, στον πίνακα ΙΙ, τα στοιχεία των κτισμάτων που παρέμειναν ημιτελή στο τέλος του 2019.

Πίνακας Ι

Παράλληλα αν για κάποιο ή για κάποια από τα ακίνητα που έχετε δηλώσει στην πρώτη σελίδα του Ε2 συντρέχει περίπτωση συνιδιοκτησίας, συνεπικαρπίας κλπ θα πρέπει να αναγράψετε, στον πίνακα Ι, τα στοιχεία που αφορούν στην τοποθεσία, τον όροφο, τη χρήση, την επιφάνεια και τον αριθμό παροχής ρεύματος κάθε ακινήτου, καθώς και τα στοιχεία των συνιδιοκτητών, συνεπικαρπωτών κ.λπ. (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ και διεύθυνση).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ως αύξων αριθμός του πίνακα Ι αναγράφεται ο αύξων αριθμός του πίνακα της 1ης σελίδας. Στον πίνακα Ι της δεύτερης σελίδας του Ε2 δηλώνονται και τα στοιχεία των ακινήτων που ανήκουν στα εξαρτώμενα ανήλικα τέκνα. Τα στοιχεία αυτά δηλώνονται από τον υπόχρεο γονέα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.