Στο «τραπέζι» να παραταθούν οι φορολογικές δηλώσεις – Τα σχέδια για τις δόσεις

Μπορεί μέρα με τη μέρα, να ανεβαίνει ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδημάτων 2019, όμως αν συγκρίνουμε τα περσινά δεδομένα, όλα δείχνουν πως πρέπει να υπάρξει παράταση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι την Παρασκευή είχαν υποβληθεί 1.331.199 φορολογικές δηλώσεις, 625.334 λιγότερες (πάνω από 30%) από το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Επίσης, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την αύξηση των δόσεων για την καταβολή του φόρου εισοδήματος, καθώς τον Σεπτέμβριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν σωρευμένες υποχρεώσεις πληρωμών, λόγω των αναστολών που έχουν δοθεί.

​Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι να σπάσουν οι τρεις διμηνιαίες δόσεις που ισχύουν σήμερα για την πληρωμή των φόρων σε 6 ή 8 μηνιαίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για τις μέχρι τώρα υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις, προκύπτουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Το 27,76% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 509.069 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 269,37 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 529 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται, σύμφωνα με τα ισχύοντα, να πληρώσουν τον φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου.
  • Το 57,79% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο.
  • Για το 14,27% των φορολογουμένων ή 261.613 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 249 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 65,25 εκατ. ευρώ.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.