ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αναδρομικά συντάξεων: Τι αποφάσισε το ΣτΕ – Πόσοι θα τα λάβουν

Αναδρομικά συντάξεων: Τι αποφάσισε το ΣτΕ – Πόσοι θα τα λάβουν

Αναδρομικά έντεκα μηνών θα λάβει το σύνολο των 2.500.000 συνταξιούχων, σύμφωνα με την πιλοτική απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Τα αναδρομικά αφορούν στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως το Μάιο του 2016. Αντίθετα, για το χρονικό διάστημα που ακολουθεί δεν θα λάβει κανένας συνταξιούχος αναδρομικά, καθώς οι περικοπές κρίθηκαν συνταγματικές.

Η 25μελής ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με ισχυρή πλειοψηφία είπε «ναι» στην καταβολή των αναδρομικών συντάξεων για έντεκα μήνες, τα οποία κυμαίνονται -ανά συνταξιούχο- από 3.000 έως 6.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, θα τα λάβει το σύνολο των συνταξιούχων, που είναι περίπου 2,5 εκατ. και όχι μόνο οι 6.000 που είχαν προσφύγει στη Διοικητική Δικαιοσύνη.

Η επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ΕΝΦΚΑ, ανέρχεται σε 26,4 δισ. ευρώ: Από 01/01/2013 έως 09/08/2015 σε ποσό 11 δισ. ευρώ, από 10/06/2015 έως 11/05/2016 σε ποσό 3,9 δισ. ευρώ και από 12/05/2016 έως 31/12/2018 σε ποσό 11,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για απόφαση που επηρεάζει όλους τους ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ, τους απασχολούμενους στο δημόσιο τομέα, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως επίσης και τους δικαστές, εισαγγελείς και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πλειοψηφία των δικαστών τάχθηκε υπέρ της καταβολής των αναδρομικών, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές που έκανε ο ΕΦΚΑ. Αντίθετα, η μειοψηφία κράτησε μια σκληρή στάση υπέρ της μη καταβολής των αναδρομικών, στο πλαίσιο και το σκεπτικό των παλαιοτέρων αποφάσεων της ολομέλειας του ΣτΕ, που είχαν εκδοθεί για τα μνημόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.