ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Στους Δήμους στέλνει τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση – Πως θα κυμανθεί το ύψος του

Στους Δήμους στέλνει τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση – Πως θα κυμανθεί το ύψος του

Η ελληνική κυβέρνηση βάζει στο «τραπέζι» από το 2022 ο φόρος και η διαχείριση του ΕΝΦΙΑ να περάσουν στους δήμους.

Συγκεκριμένα, θα υπάρχει ένα εύρος μέσα στο οποίο θα μπορούν να κινηθούν οι τοπικές αρχές για την αύξηση ή μείωση του ΕΝΦΙΑ στον δήμο τους.

​Αυτό που μένει να καθοριστεί είναι το ποσοστό αυτό. Το σχέδιο της κυβέρνησης σύμφωνα με πληροφορίες, λαμβάνει υπόψη του τις οικονομικές, γεωγραφικές και διοικητικές ιδιαι-τερότητες των δήμων.

Σε σχέση με τις αιτιάσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και συγκεκριμένα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης «για τις ακριβές περιοχές σημαίνει ότι θα έχουν περισσότερα έσοδα από τις λαϊκές και μεσαίες περιοχές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων», από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει αναδιανεμητικός μηχανισμός.

Ειδικότερα, για τους φτωχότερους δήμους, στους οποίους οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι πολύ μικρές, θα υπάρξει ένας αναδιανεμητικός μηχανισμός όπου οι δήμοι με αυξημένες εισπράξεις ΕΝΦΙΑ θα δίνουν (αυτοματοποιημένα, μέσω του μηχανισμού είσπραξης) στους φτωχότερους δήμους. Αυτό, συμβαίνει και σήμερα με τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην περίπτωση που κάποιος δήμος αποφασίσει να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και να περιγράφεται με ακρίβεια το ανταποδοτικό έργο που θα προκύψει για τους δημότες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

​Εφόσον το δημοτικό συμβούλιο ψηφίσει θετικά το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει την τελική απόφαση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.