ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Γ.Στουρνάρας: «Στα 8 με 10 δισ. ευρώ τα “κόκκινα” δάνεια που θα “κληροδοτήσει” η κρίση του κορωνοϊού στις τράπεζες»

Γ.Στουρνάρας: «Στα 8 με 10 δισ. ευρώ τα “κόκκινα” δάνεια που θα “κληροδοτήσει” η κρίση του κορωνοϊού στις τράπεζες»

Ο διοικητής της Τραπέζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υποστήριξε πως οι ελληνικές τράπεζες θα επωμιστούν αναλογικά μεγαλύτερο βάρος από «κόκκινα» δάνεια σε σχέση με αυτά των άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης.

Στα 8 με 10 δισ. ευρώ υπολογίζεται πως είναι το βάρος από τα «κόκκινα» δάνεια που θα κληροδοτήσει η κρίση του κορωνοϊού για τις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπέζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος μίλησε στο 8ο «Banking Forum». Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα επωμιστεί αναλογικά μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με αυτό άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης.

Όπως ανέφερε, οι ελληνικές τράπεζες, διαθέτουν ένα υψηλό απόθεμα «κόκκινων» δανείων, θα κληθούν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος στη συνέχεια. Αυτό θα προκύψει καθώς έχουν ήδη εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι το σύνολο, από το απόθεμα των κεφαλαίων που διαθέτουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μεγάλο βάρος των «κόκκινων» δανείων που ήδη κουβαλούν.

Μάλιστα παρόλο που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν μειωθεί κατά περίπου 50 δισ. ευρώ από την κορύφωσή τους το Μάρτιο του 2016, το ποσοστό τους τον Σεπτέμβριο του 2020 διατηρείται κυμάνθηκε στο 35,8%, ποσοστό πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, όπως είπε, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ικανοποιητικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας αν και θα επηρεαστεί αρνητικά από τις επερχόμενες εξελίξεις.

Έτσι, ο κ. Στουρνάρας πρόταξε την ανάγκη παράλληλα με το πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων ΗΡΑΚΛΗΣ, η Πολιτεία να επιταχύνει τη δημιουργία της λεγόμενης «κακής τράπεζας» που έχει προτείνει ο ίδιος. Η πρόταση αυτή, αντιμετωπίζει τόσο το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογίας όσο και τα «κόκκινα» δάνεια καθώς θα οδηγούσε σε σε μία περαιτέρω μείωσή τους έως κατά 40 δισ. ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.vimeo.com/500876670

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.