ΕΝΦΙΑ: Τι πρέπει να προσέξετε πριν πληρώσετε εφάπαξ ή την πρώτη δόση του

Βήμα - βήμα ο έλεγχος που πρέπει να γίνει στα εκκαθαριστικά

ΕΝΦΙΑ: Τι πρέπει να προσέξετε πριν πληρώσετε εφάπαξ ή την πρώτη δόση του

Έξι ημέρες απομένουν για να λήξει η προθεσμία της εφάπαξ ή τη πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί κάλο θα ήταν οι υπόχρεοι να ελέγξουν τα στοιχεία των ακινήτων τους και τα ποσά που αναγράφονται το εκκαθαριστικό πριν προχωρήσουν στην πληρωμή του φόρου.

Αρχικά, πρέπει να ανατρέξετε στις αντικειμενικές αξίες της περιοχής που σαν ενδιαφέρει και να εξετάσετε αν ο φόρος που σας χρεώθηκε αντιστοιχεί με την αξία της ακίνητης περιουσίας και το είδος ιδιοκτησίας ή εμπράγματων δικαιωμάτων που έχετε σε ακίνητα. Αν είναι υψηλότερος θα πρέπει αναζητήσετε λάθη που έχουν γίνει στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης Ε9.

Συμφωνείτε με την αποστολή όπλων και πυρομαχικών από τα αποθέματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους Ουκρανούς;

  • Ναι (3%, 949 Votes)
  • Ίσως ναι (1%, 184 Votes)
  • Όχι (95%, 31.060 Votes)
  • Ίσως όχι (1%, 208 Votes)
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (0%, 132 Votes)

Σύνολο ψήφων: 32.533

Loading ... Loading ...

Τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι:

– μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα. Αν αυτό δεν έχει δηλωθεί σωστά το ακίνητο χρεώνεται το 100% του φόρου.

– λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Συνηθέστερο λάθος που διαπράττουν οι φορολογούμενοι είναι η καταχώρηση βοηθητικών χώρων ως κύριων με αποτέλεσμα να πληρώνουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ.

– κτίσματα σε αγροτεμάχια που δεν χρησιμοποιούνται ως κατοικία. Αν δεν έχει δηλωθεί ότι το κτίσμα μέσα σε αγροτεμάχιο χρησιμοποιείται πχ. ως βοηθητικό σε αγροτικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ή ως αποθήκη, ο ΕΝΦΙΑ του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.

– η μη αναγραφή στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και χρεώθηκαν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.

– παραλείψεις και λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%.

Αν έχουν γίνει τέτοια λάθη η μόνη λύση είναι η υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (Ε9) όχι μόνο για το 2021 αλλά και για τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και το 2014 για να επαναπροσδιοριστεί ο ΕΝΦΙΑ για όλα αυτά τα χρόνια.

Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στα τέλη Μαΐου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023. Όσοι αδυνατούν να ακολουθήσουν το προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών για εξόφληση του φόρου σε 10 δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες ωστόσο επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο στην περιοχή του 5%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπάρχει βέβαια και η λύση των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.