Έρχεται πρόγραμμα επιδότησης για ηλιακούς θερμοσίφωνες

Περισσότερα από 3,5 εκατ. νοικοκυριά στη χώρα δεν έχουν ηλιακό θερμοσίφωνα

Έρχεται πρόγραμμα επιδότησης για ηλιακούς θερμοσίφωνες

Ένας συνδυασμός των προγραμμάτων «Αλλάζω συσκευή» και «Εξοικονομώ» επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να καλύψει την «αστοχία» του να μην προβλέψει μέχρι τώρα την επιδότηση εγκατάστασης, συντήρησης ή αλλαγής ηλιακών θερμοσιφώνων. 

Το πρόγραμμα αυτό όμως φαίνεται ότι θα καθυστερήσει και οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αρχίσει να «τρέχει» από τον Απρίλιο του 2023, παρά το γεγονός ότι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν ότι δεν πρέπει να χαθούν οι χειμερινοί μήνες.

Σήμερα το μέσο κόστος αγοράς τους κυμαίνεται στα 800 – 1.000 ευρώ, ενώ ετήσια μια 4μελής οικογένεια θα εξοικονομήσει το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η επιδότηση μπορεί να κυμανθεί από 300 έως 600 ευρώ ανά εγκατάσταση.

Περισσότερα από 3,5 εκατ. νοικοκυριά στη χώρα δεν έχουν ηλιακούς θερμοσίφωνες, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί ρεύματος να εκτοξεύονται.

Ενδεικτικά ένας ηλιακός θερμοσίφωνας με χωρητικότητα δεξαμενής 160Lt (μια τυπική τιμή είναι τα 40Lt ανά άτομο) και διπλής ενέργειας (έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει και με ηλεκτρικό ρεύμα) κοστίζει 849 ευρώ. Το κόστος μπορεί να φτάσει και τα 2.299 ευρώ αλλά με πολύ περισσότερα χαρακτηριστικά, ενώ μπορούν να καλυφθούν ανάγκες μέχρι και 8 ατόμων. Δηλαδή χωρητικότητας 300 Lt και τριπλής ενέργειας λέβητα.

Σημειώνεται ότι η τριπλή ενέργεια χρησιμοποιεί είτε την ηλιακή είτε την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και εκείνη που προέρχεται από την κεντρική θέρμανση του σπιτιού, μέσω μιας «σερπαντίνας» που εισέρχεται στο boiler και ζεσταίνει το νερό. Λόγω της πολυπλοκότητας των σωληνώσεων, οι συγκεκριμένοι έχουν μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης-συντήρησης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στον Ελεύθερο Τύπο ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, «ένα πρόγραμμα επιδότησης εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων θα βοηθήσει εκατομμύρια νοικοκυριά και παράλληλα θα ανοίξει πολλές θέσεις εργασίας καθώς είναι προϊόντα δικής μας παραγωγής».

Όπως εξήγησε ο κ. Μανιάτης, «από πλευράς εκπομπών αερίων ρύπων ένας ηλιακός θερμοσίφωνας εξοικονομεί κάθε χρόνο 1.700 κιλά διοξειδίου του άνθρακα και κοστίζει κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ, ενώ ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το οποίο κοστίζει 25.000 – 30.000 ευρώ και το επιδοτούμε με αρκετές χιλιάδες ευρώ, εξοικονομεί μόνο 1.400 κιλά διοξειδίου του άνθρακα το έτος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από πλευράς κλιματικής αλλαγής, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας είναι πολύ πιο χρήσιμος από ένα 30 φορές πιο ακριβό ηλεκτρικό αυτοκίνητο», κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.