Φορολογικές δηλώσεις 2022: Οι νέοι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που θα πληρώσουν μισό φόρο

Το μέτρο αφορά νέες επιχειρήσεις κατά βάση μικρές οι οποίες έκαναν έναρξη εργασιών από το 2019 και

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Οι νέοι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που θα πληρώσουν μισό φόρο

Οι νέοι επαγγελματίες και οι νέες ατομικές επιχειρήσεις των οποίων τα εισοδήματα του 2021 κρατήθηκαν κάτω από τις 10.000 ευρώ που είναι το όριο για να ισχύσει ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής, θα φορολογηθούν φέτος με συντελεστή 4,5%.

Το μέτρο αφορά νέες επιχειρήσεις κατά βάση μικρές οι οποίες έκαναν έναρξη εργασιών από το 2019 και μετά και για τα πρώτα τρία χρόνια της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους φορολογούνται με συντελεστή 4,5% έναντι 9% που εφαρμόζεται για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα (τζίρος) έως 10.000 ευρώ.

Έτσι, το ποσό του φόρου που αναλογεί για εισόδημα ύψους 10.000 ευρώ το οποίο αποκτήθηκε το 2021 περιορίζεται στα 450 ευρώ από 900 ευρώ που ήταν αρχικά.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τα καθαρά εισοδήματα που αποκτούν οι νέοι εμποροβιοτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες κατά τα τρία πρώτα χρόνια άσκησης των δραστηριοτήτων τους φορολογούνται με έναν εξαιρετικά χαμηλό συντελεστή φόρου, της τάξεως του 4,5%, εφόσον τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά τους κατά το προηγούμενο έτος δεν υπερέβησαν τα 10.000 ευρώ.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι για τα τρία (3) πρώτα έτη άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας από φυσικό πρόσωπο, ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας μειώνεται κατά 50% εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημά του από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

Δεδομένου ότι με τον ν. 4646/2020 προβλέπεται ότι από το φορολογικό έτος 2020 ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας των αυτοαπασχολουμένων μειώθηκε από το 22% στο 9%, όσα φυσικά πρόσωπα προέβησαν από το 2019 και μετά σε δήλωση έναρξης επαγγέλματος ιδρύοντας νέες ατομικές επιχειρήσεις θα έχουν φέτος το προνόμιο της φορολόγησης των καθαρών εισοδημάτων τους με έναν πολύ χαμηλό συντελεστή φόρου της τάξεως του 4,5%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αντίθετα, όσοι έκαναν έναρξη εργασιών το 2018 ή σε προηγούμενα έτη, εξάντλησαν την τριετία των μειωμένων συντελεστών και φέτος θα φορολογηθούν για τα κέρδη του 2021, με τον ολόκληρο συντελεστή 9%.

Πιο αναλυτικά θα ισχύσουν τα εξής:

  1. Για όσους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες προέβησαν σε έναρξη επαγγέλματος το 2019, η εφαρμογή του πολύ χαμηλού συντελεστή 4,5% θα ισχύσει μόνο για το φορολογικό έτος 2021, που είναι το τρίτο έτος λειτουργίας τους.
  2. Για όσους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες προέβησαν σε έναρξη επαγγέλματος το 2020, η εφαρμογή του πολύ χαμηλού συντελεστή 4,5% θα ισχύσει για το φορολογικό έτος 2021 και για το φορολογικό έτος 2022.
  3. Για όσους προέβησαν σε έναρξη επαγγέλματος το 2021 η εφαρμογή του πολύ χαμηλού συντελεστή 4,5% θα ισχύσει για το φορολογικό έτος 2021, για το φορολογικό έτος 2022 και για το φορολογικό έτος 2023.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.