ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Θα πούμε το «ψωμί… ψωμάκι»: Ανησυχία για τις τιμές των σιτηρών – Έρχονται αυξήσεις

«Η αύξηση στα σιτηρά δεν ξεκίνησε τώρα αλλά από το καλοκαίρι»

Θα πούμε το «ψωμί… ψωμάκι»: Ανησυχία για τις τιμές των σιτηρών – Έρχονται αυξήσεις

Το τελευταίο διάστημα οι τιμές των προϊόντων άρτου έχουν πάρει μια αύξηση 8% – 10% ενώ αναμένεται και συνέχεια, καθώς η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία προκαλεί ντόμινο εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία.

Εντείνονται οι ανησυχίες για επισιτιστική κρίση. Οι διεθνείς τιμές σε σιτάρι και καλαμπόκι καταγράφουν αύξηση, με τον φόβο των ανατιμήσεων πλέον σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί, να είναι ορατός.

Ο Μιχάλης Μούσιος, πρόεδρος ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος μίλησε για την ακρίβεια και στις αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού.

«Έχουμε σημαντικές αυξήσεις όχι μόνο στο σιτάρι και στο καλαμπόκι, αλλά και στην ενέργεια, στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο. Εκτιμώ ότι όλοι οι αρτοποιοί θα κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια να απορροφήσουν την αύξηση του κόστους, όπως έκαναν και όλο το προηγούμενο διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε πως «η αύξηση στα σιτηρά δεν ξεκίνησε τώρα αλλά από το καλοκαίρι».

Ωστόσο αυτή την περίοδο η τιμή τους «έχει εκτροχιαστεί».

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι οι ελληνικές αλευρομηχανίες δεν υπογράφουν συμβόλαια γιατί κάθε μέρα υπάρχουν αυξήσεις. Για παράδειγμα πριν λίγο καιρό η διεθνής τιμή του μαλακού σιταριού ξεκινούσε από 297 ευρώ ο τόνος και σήμερα έχει ξεπεράσει τα 400 ευρώ και αν προσθέσουμε και τα μεταφορικά κόστη φτάνει τα 440 ευρώ», σχολίασε ο κ. Μούσιος.

Οι τιμές των προϊόντων άρτου έχουν ήδη πάρει μια αύξηση 8% – 10% ενώ αναμένεται και συνέχεια. Ο κ. Μούσιος επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν ανατιμήσεις. «Περιμένουμε να δούμε σε τι τιμές θα παραλάβουμε για να δούμε πόσο μπορούμε να απορροφήσουμε και πόσο αύξηση θα πάρει το ψωμί».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Καθησυχαστικός ως προς την αυτάρκεια των σιτηρών είναι ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, δεδομένου ότι «η Ελλάδα προμηθεύεται μόνο το 20% του σιταριού από Ρωσία και Ουκρανία, με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι από Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μας επηρεάσει ως προς την αυτάρκεια αλλά μόνο ως προς τις τιμές».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.