Με νέα διοίκηση η ΕΑΒ – Σε ποιους στόχους αναφέρθηκε η νέα διοίκηση

Με νέα διοίκηση η ΕΑΒ – Σε ποιους στόχους αναφέρθηκε η νέα διοίκηση

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλης η νέα διοίκηση της ΕΑΒ με τον Χρήστο Σταϊκούρα να επισημαίνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η σταθεροποίηση, ενίσχυση και αναβάθμιση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.

Με 11 θετικες ψήφους 1 κατα και 7 παρων ο Ιωαννης Κούτρας τοποθετείται προεδρος και ο Γρηγορης Φρεσκος διευθύνων συμβουλος.

Ο κ.Κουτρας επισήμανε μεταξυ αλλων: «Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι πολύ σημαντική και ταυτοχρόνως κρίσιμη για την Ε.Α.Β.. Καθώς, αναλαμβάνει το εξαιρετικά σημαντικό έργο της υλοποίησης συμφωνίας αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 σε επίπεδο Viper, τα οποία ως γνωστόν αποτελούν την αιχμή του δόρατος της πολεμικής μας αεροπορίας και των ενόπλων δυνάμεων γενικότερα. Ωστόσο, θεωρώντας τον άνθρωπο ως τον σημαντικότερο παράγοντα για την επιτυχία του έργου μας, το ανθρώπινο δυναμικό της Ε.Α.Β. θα βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την βελτίωση της συλλογικής αλλά και της ατομικής του ταυτότητας, των συνθηκών εργασίας του, αλλά και των όποιων προβλημάτων υπάρχουν ή θα εμφανιστούν. Παράλληλα, θα διαφυλάξουμε την πολύτιμη τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί έως σήμερα, για τη μεταφορά της στις νεότερες γενεές. Θα στοχεύσουμε στην ενίσχυση των παραγωγικών μας διαδικασιών με τις υπάρχουσες παραγωγικές μονάδες και θα καταβάλλουμε προσπάθεια για δημιουργία νέων, εξελίσσοντας την Ε.Α.Β. σε πρωτοπόρο αεροπορική βιομηχανία».

Απο την πλευρα του ο κ. Φρεσκος υπογραμμιζοντας τους στοχους της ΕΑΒ ειπε: «Το πρώτο είναι η αναβαθμίσεις. Αναβάθμισης αεροσκαφών. Έχει πια, σημαντική εμπειρία στα προγράμματα του παρελθόντος και από αυτά που τώρα γίνονται. Η επιτυχία σε αυτά τα προγράμματα, αφενός είναι για την Πολεμική Αεροπορία σημαντική, αλλά νομίζω θα ανοίξει αγορές, θα ανοίξει πλέον νέες ευκαιρίες για την εταιρεία. Η εταιρεία έχει αυτή τη στιγμή επίσης, ένα σημαντικό κατασκευαστικό έργο σε πολεμικά και σε μεταφορικά αεροσκάφη. Υπάρχει ένα κομμάτι προσθέτων υλικών που θέλει τόνωση. Βέβαια, ο στόχος θα πρέπει να είναι να πάμε ένα βήμα παραπάνω. Αυτό που λέγεται TIER 1 supplier στους μεγάλους OEM(Original Equipment Manufacturer). Εκεί θα πρέπει να δουλέψουμε με το σχεδιαστικό κομμάτι. Υπάρχει το τμήμα engineering της Ε.Α.Β., που εδώ και αρκετά χρόνια είχε αποδείξει τις δυνατότητές του μέσα από το πρόγραμμα UCAV, με τον σχεδιασμό και την κατασκευή συγκεκριμένων μερών του μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Συνεχίζεται η δραστηριοποίηση αυτού του τμήματος στο πλαίσιο του clean sky, ενός μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος. Παράλληλα, υπάρχουν ηλεκτρονικά προϊόντα όπως είναι τα ραντάρ και άλλα πράγματα. Εκεί λοιπόν, είναι ένας από τους κύριους τομείς που θα μας δώσουν μια ώθηση στο αύριο»

Παναγιωτόπουλος για F16 και F35

Στη συνεδρίαση παρενέβη και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτων αναφιρικα με τα μαχητικα αεροσκάφη.

«Το αν θα αποκτήσουμε F-35 ή όχι, δεν είναι ζήτημα, όπως καταλαβαίνετε, της διοίκησης της ΕΑΒ. Έχω πει δημόσια, ότι αναπόφευκτα, νομοτελειακά θα έλεγα, θα έρθει η μέρα, που θα πρέπει να πάρουμε απόφαση για μετάβαση σε αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, διότι πολύ απλά, κάποια στιγμή, στο μέλλον, σε μερικά χρόνια από τώρα, αν θα είναι πέντε, δέκα ή δεκαπέντε χρόνια, δεν έχει σημασία, και ο υπάρχων στόλος των πολεμικών μας αεροσκαφών θα καταστεί παρωχημένος. Επομένως, ακόμα όμως και αν προχωρούσαμε σήμερα στην παραγγελία των F-35, καταβάλλοντας το αντίτιμο της πληρωμής, όσων παραγγείλουμε αύριο κιόλας, δεν θα ήμασταν σε θέση να παραλάβουμε αυτά τα αεροσκάφη, αν δεν περνούσαν τρία με τέσσερα χρόνια από σήμερα, διότι πολύ απλά, η διαδικασία και κυρίως η διαδικασία κατασκευής αυτών και παράδοσής τους στην πολεμική μας αεροπορία, είναι χρονοβόρα»ειπε για να προσθεσει τα εξής:

«Επομένως, δεν είμαστε αντιμέτωποι με άμεσες προοπτικές αναβάθμισης των εξοπλισμών σε επίπεδο στόλου πολεμικών αεροσκαφών. Πλην όμως, δεδομένων των συγκυριών και των ευκαιριών, ίσως χρειαστεί πολύ σύντομα να πάρουμε αποφάσεις, τις οποίες, ούτως ή άλλως, θα χρειαστεί να πάρουμε στο μέλλον. Αυτό όσον αφορά την αγορά των F-35, διότι πολλές φορές καλλιεργείται προς τα έξω η εντύπωση ότι είμαστε έτοιμοι αύριο να προχωρήσουμε σε αποφάσεις και παραγγελίες και μεθαύριο, όλα αυτά τα σύγχρονα και υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα να είναι στη διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ΕΑΒ, πάντως, κατά το σχεδιασμό μας, θα υποστηρίξει οποιοδήποτε πολεμικό αεροσκάφος χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία. Και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στην εκδοχή VIPER, δηλαδή της τεχνολογικής αναβάθμισης των F-16, του κύριου στόλου της Πολεμικής μας Αεροπορίας, θα μπορέσει να λειτουργήσει από την ανάπτυξη των υποδομών στο εσωτερικό της ΕΑΒ, ως η γέφυρα μετάβασης σε μια ενδεχόμενη υποστήριξη, αύριο ή στο μέλλον, του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς».

Βιτσας: Απαιτείται αυξηση του μισθου της διοίκησης

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Δημήτρη Βίτσα, ότι οι οικονομικές απολαβές του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, που θα κυμαίνονται μεταξύ 2000 και 2500 μηνιαίως, είναι χαμηλές.

«Πρέπει να ανέβουν οι μισθοί του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, αλλά και να αποδεσμευτούν από το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, γιατί αλλιώς θα βλέπουμε τα στελέχη να φεύγουν στο εξωτερικό», ανέφερε και προς επίρρωση των ισχυρισμών του, συμπλήρωσε ότι η διοίκηση της ΕΑΒ θα κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τους διευθυντές της Λόκχιντ που παίρνουν εκατομμύρια δολάρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι «πρόκληση» να τεθεί μισθολογικό θέμα πριν τον διορισμό τους, σχολίασε ο παριστάμενος αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που ασπάστηκε μεν τις απόψεις Βίτσα, σημείωσε ωστόσο, πρώτα θα αξιολογηθούν και «σε εύλογο χρονικό διάστημα να δούμε το θέμα των απολαβών τους».

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.