ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Κ.Χατζημηνάς: «Όταν τελειώσει η κρίση με Ουκρανία θα έρθουν τα δύσκολα αλλά η Ελλάδα & οι Έλληνες θα βγουν νικητές» (upd)

«Η χώρα μας είναι θωρακισμένη ακόμα και για το χειρότερο σενάριο»

Κ.Χατζημηνάς: «Όταν τελειώσει η κρίση με Ουκρανία θα έρθουν τα δύσκολα αλλά η Ελλάδα & οι Έλληνες θα βγουν νικητές» (upd)

Σε μια εφ’όλης της ύλης τοποθέτησή του επί των μακροοικονομικών και μικροοικονομικών προοπτικών την ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα, ο νεοεκλεγής πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών και επικεφαλής του ομίλου EFA, Κρίστιαν Χατζημηνάς, στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», προβαίνει σε μια προοπτική ανάλυση της οικονομικής κατάστασης που θα διαμορφωθεί στην χώρα μας και στην Ευρώπη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Να σημειώσουμε ότι ο Κρίστιαν Χατζημηνάς κατάφερε μέσα στα χρόνια της μεγάλης κρίσης την τελευταία δεκαετία να αναδείξει το EFA Group ως το μεγαλύτερο εξαγωγικό όμιλο της χώρας στο χώρο των προηγμένων τεχνολογιών και της άμυνας.

Στην πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος της ΕΕΝΕ, υπογραμμίζει τέσσερις πυλώνες τους οποίους χαρακτηρίζει κρίσιμους για τη νέα εποχή της ελληνική οικονομίας: τη διαρκή αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μέσω σειράς κινήτρων από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, τη στοχευμένη μείωση τόσο της φορολογίας όσο και του μη μισθολογικού κόστους στην απασχόληση αλλά και την επαναβιομηχανοποίηση μέσω της ψηφιακής επανάσταση.

«Πρόκειται για συγκεκριμένες παρεμβάσεις που πρέπει να προτεραιοποιηθούν. Η μεγάλη εικόνα υπάρχει όπως έχει αποκωδικοποιήσει τις ανάγκες η μελέτη Πισσαρίδη ωστόσο πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση εστιάζοντας σε κάποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις που μπορούν κατά την άποψη μας να κάνουν άμεσα τη διαφορά», σημειώνει.

Στην κορυφή αυτών σύμφωνα με τον κ. Χατζημηνά είναι η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της έλλειψης δυναμικού σε όλα τα επίπεδα.

«Κυρίως του εξειδικευμένου. Δυστυχώς το brain gain γίνεται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς απ’ό,τι επιτάσσει η ανάπτυξη που έχει η οικονομία η οποία στο μεταξύ επιχειρεί και την ψηφιακή μετάβαση. Επομένως, λείπουν σήμερα άτομα με δεξιότητες. Κι αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο η ΕΕΝΕ θα επικεντρωθεί το επόμενο διάστημα.

Επομένως, πρέπει να στραφούμε στον κόσμο που υπάρχει στην Ελλάδα, και είναι αρκετός, ώστε να τον επανεκπαιδεύσουμε και να αποκτήσει νέες ή αναβαθμισμένες δεξιότητες. Και σε αυτό πρέπει να επενδύσουν όλες οι επιχειρήσεις. Αυτό όμως πρέπει να υποστηριχθεί και από την Πολιτεία για το καλό ολόκληρης της οικονομίας. Οπότε η πρόταση μας είναι μια γενναία μείωση του μη μισθολογικού κόστους στην απασχόληση που θα επιμερίζεται 50-50 σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Άρα οι μεν επιχειρήσεις θα έχουν περισσότερα περιθώρια να κινηθούν, οι δε εργαζόμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν περισσότερες απολαβές. Κι αυτό να ισχύσει για τις εταιρείες αλλά και τους εργαζομένους που αποδεδειγμένα επενδύουν στην αναβάθμιση δεξιοτήτων ή την απόκτηση νέων, πιστοποιημένα πάντα. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει ένα μεγάλο κίνητρο και για τις δύο πλευρές να επενδύσουν σε αυτό», τονίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια στοχευμένη πριμοδότηση θα είναι αποτελεσματική διότι θα είναι κίνητρα «που θα ξεκινούν από κάτω προς τα πάνω και όχι το αντίθετο όπως συμβαίνει σήμερα, συνήθως με ευρωπαϊκά κονδύλια αφού ο ίδιος ο εργαζόμενος θα αισθανθεί ότι ωφελείται», σημειώνει.

Φοροελάφρυνση

Το δεύτερο σημείο το οποίο ζητεί η ΕΕΝΕ είναι να υπάρξει στοχευμένη μείωση της φορολογία στις εταιρείες που είτε συνεισφέρουν περισσότερα έσοδα κάθε έτος στο Δημόσιο μέσω της φορολογίας, είτε αυξάνουν τις μισθολογικές δαπάνες τους. «Εταιρείες δηλαδή που με το μovτέλο τους καταφέρνουν να αυξάνουν τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη τους διοχετεύοντας τους «καρπούς» και στο προσωπικό τους, είτε αυξάνοντας το είτε αυξάνοντας τις απολαβές τους».

«Το τρίτο σημείο το οποίο θεωρούμε εξίσου σημαντικό με το μη μισθολογικό κόστος για την ανάπτυξη της χώρας και την περαιτέρω διευκόλυνση των επενδύσεων είναι η ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης. Δυστυχώς τα σημερινά προβλήματα υπονομεύουν σε μεγάλο βαθμό την ίδια τη χώρα. Οι ξένοι επενδυτές περισσότερο ενδιαφέρονται να έχουν ένα σωστό θεσμικό περιβάλλον παρά μείωση της φορολογίας. Όταν αναγκάζονται π.χ να συνεταιριστούν με κάποιον ντόπιο επιχειρηματία θέλουν να νιώθουν προστατευμένοι.

Ότι στην περίπτωση που συμβεί κάτι θα απευθυνθούν στα δικαστήρια τα οποία θα εκδώσουν σχετικά σύντομα μια απόφαση όχι μετά από 5 και 6 χρόνια! Κι αυτό δεν αφορά μόνο τους ξένους επενδυτές. Σήμερα η κυβέρνηση δίνει πολύ σωστά κίνητρα για συγχωνεύσεις. Λένε ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας δεν έχει μάθει στο συνεταιρίζεσθαι.

Σε έναν βαθμό ίσως ισχύει αυτό, αλλά υπάρχουν κι άλλοι που φοβούνται σήμερα τα πολυμετοχικά σχήματα μήπως και συμβεί κάτι και δεν μπορούν μετά να βρουν το δίκιο τους. Κι αυτό διότι οι καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης είναι τραγικές», συνεχίζει.

Ο τέταρτος πυλώνας, όπως εξηγεί, στον οποίο πρέπει να γίνουν περισσότερα είναι η επαναβιομηχανοποίηοη της χώρας. «Όχι όμως με τους παλιούς όρους, τα.. φουγάρα που λέγαμε. Η επαναβιομηχανοποίηση είναι τρόπος σκέψης όπου πλέον το hi-tech κυριαρχεί, οι ψηφιακές τεχνολογίες διασυνδέονται με τις βιομηχανίες… Είμαστε πλέον στην εποχή του Industry 4.0». Και αυτή αφορά τους πάντες, από τον παραδοσιακό κλάδο της βιομηχανίας έως τη ναυτιλία, τον τουρισμό κ.ο.κ.

Ο κ. Χατζημηνάς ανησυχεί για τις εξελίξεις στο μέτωπο της παγκόσμιας οικονομίας και τα «κύματα» που θα δεχθεί και η ελληνική.

«Ο λογαριασμός, νομίζω, θα έρθει με το που τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ακόμα δεν τον έχουμε δει.. Ανησυχώ για του χρόνου περισσότερο. Ήδη πολλοί μιλάνε για το ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού και δυστυχώς βλέπω κι εγώ μια τέτοια εξέλιξη ως πιθανότερη. Γι’ αυτό όμως πρέπει να επισπεύσουμε κι εμείς τις παρεμβάσεις που προανέφερα.

Η Ελλάδα έχει αποκτήσει δυναμική και θεωρώ ότι θα γλιτώσει τη στασιμότητα. Νομίζω ότι θα παραμείνουμε σε αναπτυξιακή τροχιά χάρη στον τουρισμό, στη ναυτιλία, στις εξαγωγές και τις επενδύσεις έστω λιγότερες από πριν. Για τον πληθωρισμό, πάλι δεν νομίζω ότι θα το αποφύγουμε…» σημειώνει.

Για τον ίδιο η παραγωγή καινοτομίας και η εξωστρέφεια είναι οι μόνες οδοί για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, στόχευση της ΕΕΝΕ είναι η εμβάθυνση των διεθνών συνεργασιών. «Όχι απλώς στο να φέρουμε επενδύσεις από το εξωτερικό, αλλά και να πάμε αντίστροφα, ελληνικές επιχειρήσεις να επεκταθούν στο εξωτερικό. Ήδη στο κομμάτι της διατροφής και της διασκέδασης έχουμε ξεκινήσει να το κάνουμε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Διάσημα ελληνικά εστιατόρια ξεφυτρώνουν σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ ή της Ευρώπης. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τους υπόλοιπους χώρους, να φτάσουμε δηλαδή να εξάγουμε ικανότητες και know how», καταλήγει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.