ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Προκαλούν σοκ οι τιμές του ρεύματος εν μέσω χιονιά: Έφτασε στα 293,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Προκαλούν σοκ οι τιμές του ρεύματος εν μέσω χιονιά: Έφτασε στα 293,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε μια ραγδαία αύξηση των τιμών του ρεύματος.

Σε άνοδο βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η ζήτηση είναι αυξημένη λόγω του σφοδρού ψύχους που έφερε η “Ελπίδα” και παρά το ότι χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται στο σκοτάδι από τη Δευτέρα…

Σε αυτό το σκηνικό, τις τελευταίες πέντε ημέρες οι χονδρεμπορικές τιμές στην εγχώρια αγορά (Αγορά Επόμενης Ημέρας – Χρηματιστήριο Ενέργειας) βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, εκκινώντας από τα 243 ευρώ ανά μεγαβατώρα τη Δευτέρα και φτάνοντας έως και 293,79 ευρώ την Τετάρτη, ενώ για σήμερα υποχωρούν ελαφρά στα 284,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σημειώνεται ότι το περασμένο Σάββατο η αντίστοιχη τιμή διαμορφωνόταν στα 206,46 ευρώ και μέχρι την Τετάρτη, μέσα στην ένταση της σφοδρής κακοκαιρίας, έκανε άλμα της τάξεως του 43%.

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό χάρτη τιμών, που πλέον δημοσιεύει η ΡΑΕ, χθες, σε σύνολο 25 χωρών της Ευρώπης, η Ελλάδα, με 293,79 ευρώ, είχε τη δεύτερη υψηλότερη τιμή μετά τις Βουλγαρία – Ουγγαρία – Ρουμανία με 295,12 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πάντως ο Ιανουάριος αναμένεται να κλείσει επίσης με πολύ υψηλό κόστος ρεύματος, αν και λίγο χαμηλότερο έναντι του προηγούμενου διμήνου, καθώς ήδη η μέση τιμή (1 – 27.1.2022) διαμορφώνεται στα 222,88 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το οποίο θα μετακυλισθεί εκ νέου στη λιανική μέσω των ρητρών αναπροσαρμογής.

Για χθες, η συνολική ζήτηση ενέργειας προβλεπόταν στην αιχμή (8 το βράδυ) σε 8.718 μεγαβάτ, έναντι 8.926 μεγαβάτ τη Δευτέρα και 8.728 μεγαβάτ την Τρίτη. Το ενεργειακό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, χθες, στις 3 μ.μ., διαμορφωνόταν σε 60% από μονάδες φυσικού αερίου, 21% από λιγνιτικές μονάδες, 7% από υδροηλεκτρικά, 10% από ΑΠΕ και 2% από ισοζύγιο διασυνδέσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.