ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Γ.Μπασιάς: «Η πυρηνική ενέργεια η καλύτερη λύση – Οι ΑΠΕ δεν έχουν την απόδοση που θέλουμε»

Τι δήλωσε ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων

Γ.Μπασιάς: «Η πυρηνική ενέργεια η καλύτερη λύση – Οι ΑΠΕ δεν έχουν την απόδοση που θέλουμε»

Ο Γιάννης Μπασιάς, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, αναφέρθηκε στην απόφαση της Ρωσίας να κόψει το φυσικό αέριο στις χώρες που δεν θα πληρώσουν σε ρούβλια και τόνισε ότι στην παρούσα συγκυρία η καλύτερη λύση για την Ευρώπη θα ήταν η χρήση πυρηνικής ενέργειας.

«Θα μπορούσε η πυρηνική ενέργεια να βοηθήσει την Ευρώπη να κόψει τους δεσμούς με τη Ρωσία και μάλιστα αρκετά γρήγορα, διότι είναι μια τεχνολογία “δουλεμένη” και μπορούμε να αντικαταστήσουμε μέρος της ποσότητας φυσικού αερίου που η Ευρώπη παίρνει από τη Ρωσία. Θα είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη λύση διότι οι κλασικές εναλλακτικές με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν έχουν την απόδοση που θέλουμε και θα πρέπει να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι «η Ευρώπη έχει φτάσει στο 1 τρισεκατομμύριο για φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες».

Με τις ΑΠΕ δεν έχεις την απόδοση που θέλεις

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι με τις ΑΠΕ «δεν έχεις την απόδοση που θες».

«Αν καις πετρέλαιο θα έχεις ενέργεια για 24 ώρες. Η ανεμογεννήτρια ή το φωτοβολταϊκό δεν μπορεί να σου παράγει παραπάνω από 25% με 28% της ποσότητας που χρειάζεσαι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπασιάς επισήμανε ότι 15 χώρες στην Ευρώπη – και συνολικά 30 σε όλο τον κόσμο – έχουν πυρηνικούς σταθμούς, λέγοντας πως «η τεχνολογία και η εμπειρία σε επίπεδο πυρηνικής σχάσης υπάρχει εδώ και χρόνια σε όλο τον κόσμο». «Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε βασιστεί πολύ στις καινούργιες εναλλακτικές πηγές – τον ήλιο και τον αέρα- οι οποίες δεν είναι τόσο καινοτόμες όσο πιστεύαμε», σημείωσε.

Θα υπάρξει θέμα ενεργειακής επάρκειας

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα υπάρξει θέμα ενεργειακής επάρκειας, «όχι μεγάλο», στην Ελλάδα, «διότι δεν έχουμε αποθήκες για αποθήκευση φυσικού αερίου και δεν έχουμε πολλούς σταθμούς αεριοποίησης». «Η Ελλάδα χρειάζεται 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που αντιστοιχεί στο 1% των συνολικών αναγκών της Ευρώπης. Για την οικονομία μας θα είναι πρόβλημα, αλλά σε σχέση με το τι πρόκειται να συμβεί στις χώρες της Ευρώπης που έχουν δεκαπλάσια κατανάλωση, οι διαφορές θα είναι αστρονομικές. Μπαίνουμε σε φάση ύφεσης», πρόσθεσε ο κ. Μπασιάς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.