ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα «φάει» καλά στην Ευρωβουλή η Ελεωνόρα. Θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας!

Μικροδίκτυα: Πώς μπορούν να κρατήσουν τα φώτα των ΗΠΑ αναμμένα

Ισως τελικά οι ΗΠΑ να μην χρειαστεί να κλείσουν τα… φώτα τους, αν εκμεταλλευτούν τα μικροδίκτυά τους

Μικροδίκτυα: Πώς μπορούν να κρατήσουν τα φώτα των ΗΠΑ αναμμένα

Η Ευρώπη κλείνει τα φώτα για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.  Μετά το Παρίσι, τη Μαδρίτη αλλά και την Αθήνα και συγκεκριμένα το δημαρχείο της, ακόμη και οι «κεντρικές» Βρυξέλλες κατεβάζουν το διακόπτη προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Σύμφωνα με τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας που αποφασίστηκαν τα φώτα στην πιο εμβληματική πλατεία των Βρυξελλών, την Grand Place θα σβήνουν μερικώς στις 23:00, ενώ το ίδιο θα ισχύει για τα κτίρια και τα μνημεία που ανήκουν στον δήμο.

Τι γίνεται όμως στην Αμερική. Εκεί θα σβήσουν τα φώτα ή μόνο εμείς θα περπατάμε στο σκοτάδι;

Η πολυπαθής από τις πυρκαγιές Καλιφόρνια έκανε πρόσφατα εκκλήσεις προς τους πολίτες να μην φορτίζουν τα ηλεκτρικά τους οχήματα, όταν δεν χρειάζεται.

Ωστόσο όπως γράφει η αμερικάνικη ιστοσελίδα Real Cleal Energy, ίσως τελικά οι ΗΠΑ να μην χρειαστεί να κλείσουν τα… φώτα τους, αν εκμεταλλευτούν τα μικροδίκτυά τους.

Εκμεταλλευτείτε τα μικροδίκτυα για να μην γίνετε Ευρώπη

Όπως γράφουν οι Ντένις Πόρτερ και Ερικ Πίτερσον, οι περισσότερες Πολιτείες έχουν μια μονοπωλιακή εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας που εξυπηρετεί μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, όπως η Entergy σε τμήματα της Λουιζιάνα ή η PG&E στην Καλιφόρνια.

Στόχος των μικροδικτύων  είναι να παρέχουν ενέργεια συνήθως με τη μέσω ανανεώσιμων πηγών ή καθαρών πηγών ενέργειας- στο μικρό υποσύνολο του πληθυσμού ή των βιομηχανικών ζωνών που δεν συνδέονται με μία άλλη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μικροδίκτυα να παρέχουν περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές και να αυξάνουν την παραγωγή ενέργειας για το κράτος και τη χώρα συνολικά, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί από το τοπικό δίκτυο σε περιόδους ανάγκης.

Σύμφωνα με τους συντάκτες, αν κατασκευαστούν περισσότερα μικροδίκτυα, τότε ενδεχομένως να είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί αυτή η τρέχουσα κρίση, χωρίς να χρειαστεί να «σβήσουν τα φώτα».

Έτσι οι πελάτες του μικροδικτύου δεν θα βασίζονται στο κύριο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για να τροφοδοτήσουν τα σπίτια τους ή να φορτίσουν τα οχήματά τους και οι μεγάλες βιομηχανίες θα μειώσουν το κόστος τους, γεγονός που θα προσελκύσει θέσεις εργασίας και οικονομική αξία στην τοπική περιοχή.

Μικροδίκτυα ως εφεδρείες

Το πιο σημαντικό είναι ότι τα μικροδίκτυα αυξάνουν τη συνολική ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας, καθιστώντας τα βασικό πόρο σε περιόδους υψηλής ενεργειακής ζήτησης. Αντί, λοιπόν, οι Πολιτείες να ζητούν από τους ανθρώπους να ανάβουν το τζάκι ή να αποφεύγουν τη φόρτιση των οχημάτων τους, τα μικροδίκτυα μπορούν να παρέχουν περισσότερη ενέργεια στο κύριο δίκτυο, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα ακόμη κι αν η  ζήτηση είναι υψηλή.

Ωστόσο παρά το όφελος που φαίνεται να έχουν τα μικροδίκτυα, εύλογο ερώτημα παραμένει γιατί υπάρχουν μόλις 450 στον αριθμό σε όλες τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρουν οι δύο συντάκτες, η οικονομική σκοπιμότητα της δημιουργίας μιας σταθερής βιομηχανίας μικροδικτύων αποδεικνύεται δύσκολη λόγω της φύσης της παραγωγής ενέργειας από αυτά. Αναλυτικά, επειδή τα δίκτυα συνεχίζουν να παράγουν ενέργεια ακόμη και σε περιόδους χαμηλής ζήτησης (για παράδειγμα, στη μέση της νύχτας), ενδέχεται να παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζονται οι πελάτες, αφήνοντας στις δυνητικές εταιρείες δικτύων πλεονάζουσα ενέργεια που δεν μπορούν να πουλήσουν. Έτσι αυτό δυσχεραίνει οικονομικά της λειτουργίας ενός μικροδικτύου.

Εμπόδια

Επιπλέον, οι κυβερνητικοί κανονισμοί που περιβάλλουν τη σύνδεση ενός μικροδικτύου με το κύριο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας είναι συχνά ασαφείς και η διαδικασία θα ήταν δαπανηρή.

Το άλλο ζήτημα είναι οι κρατικοί κανόνες και κανονισμοί που αφορούν την παραγωγή ενέργειας. Οι πολιτικές για τα μικροδίκτυα διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από πολιτεία σε πολιτεία, όπως ακριβώς και οι κανόνες κάθε πολιτείας για την παραγωγή ενέργειας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για τον λόγο αυτό λοιπόν οι πολιτειακοί νομοθέτες θα πρέπει να επιδιώξουν να αποσαφηνίσουν τη διαδικασία για τον τρόπο δημιουργίας του μικροδικτύου καθώς και να ορίσουν ποιος επιτρέπεται να εξυπηρετεί το δίκτυο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.