ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Πλήρης επιβεβαίωση pronews.gr: Η ΕΕ «προσκύνησε» ρούβλι και Β.Πούτιν! – Υπέκυψε για να έχει φυσικό αέριο

Εκδόθηκε σχετική οδηγία για αγορές από ιδιωτικές εταιρείες

Πλήρης επιβεβαίωση pronews.gr: Η ΕΕ «προσκύνησε» ρούβλι και Β.Πούτιν! – Υπέκυψε για να έχει φυσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχώρησε στην ρωσική απαίτηση να πληρώνονται σε ρούβλια οι εισαγωγές δυτικού αερίου από την Ρωσία, «κατάπιε» τις «ηρωικές» δηλώσεις και έδειξε ότι «όλα γίνονται» αν κάποιος, όπως η Ρωσία, διαθέτουν τα «κατάλληλα όπλα»: Οι ιδιωτικές εταιρείες της ΕΕ μπορούν να αγοράζουν, λοιπόν φυσικό αέριο από την Ρωσία χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις, ανακοινώθηκε πριν λίγο.

Ένας ελιγμός για να παρακαμφθούν, από τα ίδια τα κράτη που τις επέβαλαν, οι κυρώσεις στην Ρωσία!

Την εξέλιξη την είχε αποκαλύψει χθες το pronews.gr σε μία ακόμα μεγάλη αποκλειστικότητα.

Από την πλευρά της η Πολωνία «το φυσάει και δεν κρυώνει», όπως και η Βουλγαρία: Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοριαβιέσκι, επέκρινε την ΕΕ για άμβλυνση της στάσης της όσον αφορά τις πληρωμές στο ρούβλι. «Είμαι απογοητευμένος που βλέπω ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει συναίνεση να πληρώνεται το φυσικό αέριο σε ρούβλια», είπε την Κυριακή και πρόσθεσε: «Η Πολωνία θα τηρήσει τους κανόνες και δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό του Πούτιν».

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κομισιόν έστειλε τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της στα κράτη-μέλη την Παρασκευή.

Στις επικαιροποιημένες αυτές συστάσεις ανέφερε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν τις υποχρεώσεις τους εκπληρωμένες μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.

Οι κυρώσεις της ΕΕ «δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλουν βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις», ανέφερε η Επιτροπή, και πρόσθεσε:

«Οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων και να εξετάσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με τις πληρωμές που έχουν ήδη ολοκληρωθεί σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμβάσεις».

Εν ολίγοις, οι οδηγίες δεν εμποδίζουν τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank, κίνηση που θα τους επιτρέψει να αγοράσουν φυσικό αέριο σύμφωνα με τις κυρώσεις της ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, δεν ανταποκρίνεται στην απαίτηση της Μόσχας να ανοίξει δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια, ο οποίος σύμφωνα με διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είναι απαραίτητος για να ολοκληρωθεί η πληρωμή.

Ιταλικές και γερμανικές εταιρείες προχωρούν σε άνοιγμα λογαριασμών για την πληρωμή του φυσικού αερίου

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αρχίζουν σταδιακά να συμμορφώνονται με τις ρωσικές απαιτήσεις, προκειμένου να διατηρήσουν τη ροή του φυσικού αερίου.

Ενδεικτικό είναι ότι ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni SpA θα προχωρήσει σε άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια και ευρώ στην Gazprombank έως την Τετάρτη, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει έγκαιρα τις πληρωμές αυτόν τον μήνα και να αποφύγει τυχόν κινδύνους για τις προμήθειες φυσικού αερίου, υποστηρίζουν άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, εξηγώντας ότι η εταιρεία περίμενε να δημοσιευθούν επίσημα αυτές οι οδηγίες πριν ενεργήσει.

Αντίστοιχα, ο γερμανικός κολοσσός Uniper SE και η αυστριακή OMV AG δήλωσαν επίσης ότι αναμένουν να συνεχιστούν οι αγορές φυσικού αερίου.

Τη Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι γερμανικές εταιρείες κοινής ωφέλειας θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις επόμενες πληρωμές φυσικού αερίου στη Μόσχα, παρά το καθεστώς κυρώσεων και τους νέους κανόνες του Κρεμλίνου.

«Οι εταιρείες θα πληρώσουν τους επόμενους λογαριασμούς τους σε ευρώ», διευκρίνισε ο Χάμπεκ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια περιοδείας στο διυλιστήριο Leuna στην ανατολική Γερμανία. Οι κυρώσεις της ΕΕ θα εξακολουθήσουν να επιτρέπουν στις ρωσικές τράπεζες να μεταφέρουν αυτά τα χρήματα εσωτερικά στους επονομαζόμενους «λογαριασμούς Κ», πρόσθεσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτοί οι λογαριασμοί να είναι είτε σε ευρώ είτε σε ρούβλια. «Κατά την άποψή μου, αυτό συνάδει με τις κυρώσεις, σύμφωνα και με την Επιτροπή της ΕΕ», είπε.

«Οι κανονισμοί 833/2014 και 269/2014 του Συμβουλίου της ΕΕ δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλουν βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου, σε νόμισμα που καθορίζεται στις εν λόγω συμβάσεις για την εκπλήρωση των πληρωμών δυνάμει αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι οι πληρωμές γίνονται σε αυτό το νόμισμα, υπό κανονικές εμπορικές συνθήκες.

Γίνεται κατανοητό ότι οι πληρωμές σε αυτό το νόμισμα απαλλάσσουν οριστικά τον οικονομικό φορέα από τις υποχρεώσεις πληρωμής που απορρέουν από τις εν λόγω συμβάσεις, χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια από την πλευρά του όσον αφορά την πληρωμή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για το σκοπό αυτόν, οι εν λόγω φορείς θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων και να εξετάσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με τις πληρωμές που έχουν ήδη ολοκληρωθεί πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υφιστάμενες συμβάσεις».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.