ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Tέλος τα επιδόματα στην Ευρωζώνη – Χωρίς στήριξη οι αδύναμοι – Τέλος στα μέτρα «ανακούφισης» για το ενεργειακό κόστος

Τα μέτρα που θα προχωρήσουν για το 2024

Tέλος τα επιδόματα στην Ευρωζώνη – Χωρίς στήριξη οι αδύναμοι – Τέλος στα μέτρα «ανακούφισης» για το ενεργειακό κόστος

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν την Πέμπτη (13/7)  να αποσύρουν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης στις οικονομίες τους και να χρησιμοποιήσουν τις οικονομίες για να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να περιορίσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης των υπουργών.

Οι υπουργοί θα πουν επίσης ότι απαιτείται σταδιακή, αποφασιστική και ρεαλιστική δημοσιονομική εξυγίανση για την ανοικοδόμηση των δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας μετά τις υψηλές δημόσιες δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της κρίσης των τιμών της ενέργειας. Θα ενημερώσουν επίσης ότι χρειάζονταν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Εάν δεν υπάρξουν νέα σοκ στις τιμές της ενέργειας, στη ζώνη του ευρώ θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, χρησιμοποιώντας τη σχετική εξοικονόμηση για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων, το συντομότερο δυνατό το 2023 και το 2024», αναφέρεται στο προσχέδιο δήλωσης, που θα εγκριθεί από τους υπουργούς την Πέμπτη.

«Θα επιτύχουμε τον απαραίτητο συνολικό περιοριστικό δημοσιονομικό προσανατολισμό στη ζώνη του ευρώ για το 2024 με την εφαρμογή των δημοσιονομικών συστάσεων από όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ», αναφέρεται ακόμη.

Η δήλωση είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ανεξάρτητου συμβουλευτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο δήλωσε στα τέλη Ιουνίου ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να σφίξει τη δημοσιονομική πολιτική του χρόνου περισσότερο από ό,τι έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος, για να βοηθήσει την ΕΚΤ να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και αποτρέψει την πολύ υψηλή άνοδο των επιτοκίων.

Ενώ η εξυγίανση έχει ήδη ξεκινήσει, οι επιπτώσεις του επίμονου πληθωρισμού και του υψηλότερου κόστους δανεισμού θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για τη μείωση των ελλειμμάτων και των δεικτών χρέους με την πάροδο του χρόνου, αναφέρει το προσχέδιο δήλωσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Μια στρατηγική αποφασιστικής, σταδιακής και ρεαλιστικής δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι δικαιολογημένη για την ενίσχυση της βιωσιμότητας, για την ανοικοδόμηση δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας για την επίτευξη υψηλότερης βιώσιμης ανάπτυξης», αναφέρεται χαρακτηριστικά και τονίζεται ότι «ταυτόχρονα η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων…παραμένει ουσιαστικός στόχος».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.