«Έρχεται» ρύθμιση από το ΥΠΕΝ για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες και τα φωτοβολταϊκά στις ταράτσες πολυκατοικιών

Το ποσοστό επιδότησης για τη δαπάνη αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα κυμαίνεται από 50% έως 60%

«Έρχεται» ρύθμιση από το ΥΠΕΝ για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες και τα φωτοβολταϊκά στις ταράτσες πολυκατοικιών

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων αλλά και φωτοβολταϊκών συστημάτων στις ταράτσες και στους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που ενώ επιθυμούν να κάνουν χρήση των προγραμμάτων αλλά δεν μπορούν γιατί δεν τους επιτρέπει ο κανονισμός της πολυκατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση που θα έρθει θα προτείνει να μπορούν να λαμβάνονται με πλειοψηφία οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συνιδιοκτητών πολυκατοικιών, σχετικά με την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων, φωτοβολταϊκών με ή χωρίς μπαταρίες, ανεξαρτήτως εάν υφίσταται αντίθετη πρόβλεψη στον κανονισμό της πολυκατοικίας.

Μάλιστα, σχεδιάζεται να μπορεί να γίνει χρήση της επιφάνειας της ταράτσας σε κάθε ιδιοκτήτη, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε διαμερίσματος που διαθέτει, αποκλειστικά για εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οδηγός θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα την υποχρεωτική απόσυρση του παλαιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα.

Το ποσοστό επιδότησης για τη δαπάνη αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα κυμαίνεται από 50% έως 60% που εξαρτάται από τη χωρητικότητα της δεξαμενής ζεστού νερού.

Ειδικότερα για:

Boiler 110 -135 λίτρων: το ποσοστό ενίσχυσης (επί της λιανικής τιμής πώλησης) για την 3η εισοδηματική κατηγορία είναι 50% (με πλαφόν τα 510,48 ευρώ προ ΦΠΑ), για τη 2η εισοδηματική κατηγορία 55% (έως 561,29 ευρώ) και για την 1η εισοδηματική κατηγορία 60% (έως 612,10 ευρώ).

Boiler 136 – 185 λίτρων: το ποσοστό ενίσχυσης για την 3η εισοδηματική κατηγορία είναι 50% (με πλαφόν τα 643,55 ευρώ προ ΦΠΑ), για τη 2η κατηγορία 55% (έως 707,26 ευρώ) και για την 1η κατηγορία 60% (έως 771,77 ευρώ).

Boiler άνω των 186 λίτρων: το ποσοστό ενίσχυσης για την τρίτη εισοδηματική κατηγορία είναι 50% (με πλαφόν τα 754,03 ευρώ προ ΦΠΑ), για τη δεύτερη κατηγορία 55% (έως 829,84 ευρώ) και για την πρώτη κατηγορία 60% (έως 904,84 ευρώ).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για την υπαγωγή στο πρόγραμμα, οι αιτήσεις “βαθμολογούνται” βάσει κριτηρίων που έχουν σχέση με το εισόδημα, με το εάν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια, εάν υπάρχει μέλος ΑΜΕΑ, τον αριθμό εξαρτώμενων τέκτων κλπ. Με την έγκριση της αίτησης ο ωφελούμενος θα λαμβάνει μία επιταγή (voucher) που θα μπορεί να εξαργυρώσει κατά την αγορά του ηλιακού θερμοσίφωνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.