ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Φιλιππίνες: Τα κρεμμύδια είναι πιο ακριβά από το κρέας – Η τιμή τους ξεπερνά το κατώτατο ημερομίσθιο

Τα κρεμμύδια αποτελούν βασικό συστατικό της φιλιππινέζικης κουζίνας και αποτελούν τη βάση πολλών πιάτων

Φιλιππίνες: Τα κρεμμύδια είναι πιο ακριβά από το κρέας – Η τιμή τους ξεπερνά το κατώτατο ημερομίσθιο

Στις Φιλιππίνες, η τιμή των κρεμμυδιών έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, που πλέον είναι πιο ακριβά από το κρέας, ενώ το κόστος για ένα κιλό ξεπερνά το κατώτατο ημερομίσθιο. 

Η χώρα πλέον ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να γίνει εισαγωγή έως 22.000 τόνων κρεμμυδιών έως τον Μάρτιο, παρότι η κυβέρνηση δεν ήθελε έως τώρα να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο, κάτι που αποτελεί «προσωρινή λύση».

Τα κρεμμύδια αποτελούν βασικό συστατικό της φιλιππινέζικης κουζίνας και μαζί με το σκόρδο αποτελούν τη βάση πολλών πιάτων. Κατά μέσο όρο η μηνιαία κατανάλωση είναι περίπου 17.000 τόνοι   κρεμμύδια.

Τη Δευτέρα, τα κόκκινα και τα λευκά κρεμμύδια στις Φιλιππίνες πωλούνταν έως 10,88 δολάρια το κιλό, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας για τις τιμές στις αγορές της Μανίλα.

Η τιμή αυτή είναι σχεδόν τριπλάσια από εκείνη του κοτόπουλου, ενώ τα κρεμμύδια είναι κατά 25-50% πιο ακριβά από το χοιρινό ή το μοσχάρι, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι κόστος για ένα κιλό κρεμμύδια είναι μεγαλύτερο από το κατώτατο ημερομίσθιο στις Φιλιππίνες.

Τι προκάλεσε την αύξηση της τιμής

Οι βουλευτές θέλουν να ερευνήσουν τους λόγους της αύξησης της τιμής και θεωρούν πως ο πρόεδρος Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, ο οποίος είναι και υπουργός Γεωργίας, ευθύνεται ευθέως.

Εν μέρει η αύξηση της τιμής οφείλεται στον παγκόσμιο πληθωρισμό, που οδηγεί προς τα πάνω τις τιμές τροφίμων παντού. Τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στις Φιλιππίνες έφτασε σε ρεκόρ 14 ετών. Αλλά δεν φταίει μόνο αυτό.

Ο επιχειρηματικός τομέας κατηγορεί το υπουργείο Γεωργίας πως απέτυχε να κάνει ακριβείς προβλέψεις για τη ζήτηση, παρά τις προειδοποιήσεις. Από τις αρχές Αυγούστου, αξιωματούχοι προειδοποιούσαν για πιθανές ελλείψεις κρεμμυδιών και σκόρδου.

Τότε, η τοπική ποικιλία κόστιζε το πολύ 2,54 δολάρια το κιλό. Όμως, το υπουργείο Γεωργίας ήταν αντίθετο στις εισαγωγές, επιμένοντας ότι η υπάρχουσα προσφορά θα ήταν επαρκής, παρότι ακόμη και οι αγρότες προειδοποιούσαν πως η κατανάλωση αναμενόταν να αυξηθεί στις γιορτές.

Στις 30 Δεκεμβρίου το υπουργείο Εμπορίου όρισε στα 4,53 δολάρια την προτεινόμενη λιανική τιμή για τα κρεμμύδια.

Όμως, παρότι το υπουργείο μπορεί να κατηγορήσει για κερδοσκοπία όσους πωλούν σε υψηλότερες τιμές, το μέτρο μετά βίας εφαρμόζεται και η τιμή παρέμεινε στα ύψη.

Τον προηγούμενο μήνα οι τελωνειακές αρχές εντόπισαν σε κουτιά με αρτοποιήματα λαθραία κόκκινα κρεμμύδια από την Κίνα, που η αξία τους εκτιμάται σε 362.000 δολάρια.

Επίσης, σε κοντέινερ που υποτίθεται ότι περιείχαν ρούχα βρέθηκαν λευκά κρεμμύδια αξίας 309.000 δολαρίων.

Ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση αναζητά νόμιμο τρόπο να πουλήσει τις λαθραίες ποσότητες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όμως, κάποια από αυτά τα κρεμμύδια διαπιστώθηκε πως ήταν ακατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο, καθώς εντοπίστηκαν βακτήρια και ίχνη φυτοφαρμάκων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.