ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημογραφικό: Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ελληνισμού και ουδείς ασχολείται σοβαρά με αυτό. Δεν υπάρχει ελπίδα...

Η αλήθεια για την οικονομία: Αυξήθηκε κατά 1,2 δισ. το εμπορικό έλλειμμα το 3μηνο

Νέα μεγάλη «βουτιά» των εξαγωγών το Μάρτιο

Η αλήθεια για την οικονομία: Αυξήθηκε κατά 1,2 δισ. το εμπορικό έλλειμμα το 3μηνο

Άλλα δηλώνουν οι κυβερνητικοί για την οικονομία αλλά η πραγματικότητα είναι δυστυχώς πολύ διαφορετική καθώς ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα μηνύματα από το μέτωπο του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο και αυτό διότι για έναν ακόμη μήνα, η εικόνα αντί να βελτιωθεί όπως αρκετοί περίμεναν, επιδεινώθηκε και πλέον το καμπανάκι ηχεί ακόμη πιο δυνατά.

Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια τόσο της σημαντικής μείωσης των εξαγωγών που ειδικά τον Μάρτιο ήταν εντυπωσιακά μεγάλη, όσο και από την έστω και μικρή αύξηση των εισαγωγών.

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι εισαγωγές είναι σχεδόν διπλάσιες από τις εξαγωγές, γίνεται αντιληπτό ότι το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αυξάνεται πολλαπλασιαστικά. Και αν δεν υπήρχαν τα έσοδα από τον τουρισμό και άλλες μη επαναλαμβανόμενες εισπράξεις, τότε η κατάσταση θα ήταν ιδιαίτερα δυσχερής.

Να σημειωθεί ότι από τα μέσα της περασμένης χρονιάς είχαν φανεί τα πρώτα σημάδια επιδείνωσης του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, αλλά τότε κυβέρνηση και παράγοντες της αγοράς είχαν κάνει λόγο για συγκυριακό φαινόμενο το οποίο δεν θα συνεχιστεί. Ωστόσο, για την ώρα κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει. Για παράδειγμα, η μείωση των εξαγωγών σε επίπεδο τριμήνου είναι της τάξεως του 8,6%, αλλά τον Μάρτιο το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 16,5%.

Με βάση τα στοιχεία του τριμήνου, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αυξήθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 κατά 1,2 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 6,7 δισ. ευρώ έναντι 5,5 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Για τον υπολογισμό του λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία χωρίς πλοία και καύσιμα, αγαθά τα οποία έχουν εποχικό χαρακτήρα και επηρεάζονται και από άλλους εξωγενείς παράγοντες και δεν μπορούν να αξιολογηθούν με σαφήνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρώτο τρίμηνο του 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023, λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών και του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Οι εξαγωγές – χωρίς πλοία και καύσιμα – της χώρας μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο κατά σχεδόν 800 εκατ. ή ποσοστό 8,6% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023 και διαμορφώθηκαν σε 8,479 δισ. από 9,274 δισ. Τον Μάρτιο, η εικόνα γίνεται ακόμη χειρότερη με το ποσοστό πτώσης να εκτινάσσεται στο 16,5% και το συνολικό ύψος να υποχωρεί στα 2,955 δισ. ευρώ από 3,537 δισ. τον Μάρτιο του 2023.

Αναφορικά με την εικόνα των εισαγωγών, αυτές σημείωσαν μικρή αύξηση 3% και ανήλθαν το τρίμηνο στα 15,222 δισ. από 14,784 δισ., ενώ μικρή πτώση σημείωσαν τον Μάρτιο από τα 5,430 δισ. στα 5,312 δισ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, το πρώτο τρίμηνο του 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 255,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 4,2 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε, καθώς η μείωση των εξαγωγών υπερέβη αυτή των εισαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10,7% (11,4% σε σταθερές τιμές) και  (αύξηση 1,5% σε σταθερές τιμές).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.