ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα λιτότητας για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους

Ο νέος Φινλανδικός συντελεστής ΦΠΑ θα γίνει ο δεύτερος υψηλότερος στην ΕΕ

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα λιτότητας για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους

Η φινλανδική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Πέτερι Όρπο δημοσίευσε την Τρίτη 16 Απριλίου μέτρα λιτότητας αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,21 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για την εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών.

Ο γενικός συντελεστής φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) θα αυξηθεί από 24 τοις εκατό σε 25,5 τοις εκατό και η φορολογία των συνταξιούχων υψηλού εισοδήματος θα είναι αυστηρότερη. Θα μειωθούν επίσης οι δημόσιες δαπάνες και πολλές υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται από το κράτος θα περιοριστούν.

Ο νέος Φινλανδικός συντελεστής ΦΠΑ θα γίνει ο δεύτερος υψηλότερος στην ΕΕ μετά την Ουγγαρία. Η κυβέρνηση προβλέπει ετήσια εισροή άνω του 1 δισ. ευρώ στο κρατικό ταμείο λόγω της ανόδου, σύμφωνα με τη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat.

Στο δελτίο τύπου της την Τρίτη, η κυβέρνηση είπε ότι τα δημόσια οικονομικά της Φινλανδίας είχαν πρόσφατα αποδυναμωθεί. Τα πρόσφατα μέτρα λιτότητας που έχουν ήδη αποφασιστεί δεν θα είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν τη σταθεροποίηση του λόγου δαπανών προς χρέος έως το 2027. Χωρίς περαιτέρω μέτρα, το χρέος των δημόσιων οικονομικών θα πλησιάσει το 90% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2028. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν θα πρέπει να αποτρέψει την πτώση της οικονομίας σε μια ανεξέλεγκτη διολίσθηση, είπε.

Ο Όρπο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι αυτά τα μέτρα θα ισοπεδώσουν την αύξηση του δημόσιου χρέους και θα αποτρέψουν τη Φινλανδία από το να αντιμετωπίσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΥΕ).

Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τώρα, ο Orpo είπε ότι η συνολική προβλεπόμενη περικοπή των κρατικών δαπανών κατά την τετραετή κοινοβουλευτική του θητεία θα ανέλθει σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η υπουργός Οικονομικών Ρίκα Πούρα δήλωσε ότι ενώ τα περισσότερα από τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ το 2025, η αύξηση του ΦΠΑ ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ φέτος. (1 ευρώ = 1,07 δολάρια ΗΠΑ)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.