Η Ρωσία κατάργησε όλες τις συναλλαγές σε δολάρια: «Επενδύσεις μόνο σε κινεζικά γιουάν και χρυσό»

Δόθηκε «σήμα» και στις υπόλοιπες χώρες των BRICS να προχωρήσουν σε αποδολαριοποίηση

Η Ρωσία κατάργησε όλες τις συναλλαγές σε δολάρια: «Επενδύσεις μόνο σε κινεζικά γιουάν και χρυσό»

Η Ρωσία έχει εγκαταλείψει εντελώς τις επενδύσεις σε δολάρια στα αποθεματικά της και υιοθετήθηκαν νέοι κανόνες για την εξοικονόμηση χρημάτων στο Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας καθώς θα διατηρεί τις αποταμιεύσεις της σε γιουάν και χρυσό.

Έτσι γίνεται η πρώτη χώρα στον πλανήτη που αποδολαριοποιήθηκε.

Η Μόσχα έστειλε έτσι «σήμα» και στα υπόλοιπα κράτη μέλη των BRICS τωρινά και μελλοντικά.

Άλλωστε καμία χώρα με ανεξάρτητη κατεύθυνση από αυτή που επιβάλει η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν μπορεί να είναι σίγουρη ότι δεν θα υποστεί τις ίδιες κυρώσεις από τους Αμερικανούς ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

Η Ρωσία επιτυγχάνει ένα ακόμη πλήγμα στο αμερικανικό δολάριο και προμηνύονται άσχημες εξελίξεις για την παγκόσμια οικονομία η οποία στηρίζονταν μονάχα σε ένα πράγμα για να «τρέχει:

Στην εμπιστοσύνη πως τα χρήματα που κυκλοφορούν είναι «αληθινά», «ελεύθερα» και έχουν πραγματικό «αντίκρυσμα».

Αυτό πλέον δεν υφίσταται.

Η Ρωσία ενέκρινε μια νέα ρυθμιστική δομή ενεργητικού για το Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας (NWF). Τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια αποκλείονται πλήρως από το κρατικό ταμείο. Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Από εδώ και στο εξής, επιτρέπεται η διατήρηση κρατικών αποταμιεύσεων μόνο στο νόμισμα μιας φίλης χώρας (το γιουάν) και σε χρυσό.

Το μέγιστο μερίδιο του γιουάν στα περιουσιακά στοιχεία του NWF είναι τώρα 60%, ο χρυσός – 40%, και τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς σε λίρες στερλίνα και γιεν Ιαπωνίας έχουν πλέον μηδενιστεί.

Νωρίτερα, με τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα, η Ρωσία αγόραζε κυρίως δολάρια και ευρώ, τώρα όμως το 2023 σχεδιάζεται να αγοράζει μόνο κινεζικό γουάν για να αναπληρώσει το NWF.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 η Ρωσία έχει ήδη αποκλείσει ρητά τα δολάρια από το NWF και από το 2023, με ειδική εντολή του Υπουργείου Οικονομικών, οι επενδύσεις σε δολάρια απαγορεύονται.

Η τρέχουσα δομή του NWF έχει ως εξής: το 40% των κεφαλαίων τοποθετείται σε ευρώ, το 30% σε γιουάν, το 20% σε χρυσό, το 5% σε γιεν και βρετανικές λίρες στερλίνα.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια επενδύονται σε μετοχές της Sberbank και ρωσικούς κρατικούς τίτλους.

«Το Υπουργείο Οικονομικών πήρε αυτή την απόφαση πρωτίστως για λόγους εθνικής ασφάλειας. Μετά το κλείδωμα των μισών αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα νομίσματα των δυτικών χωρών έχουν ήδη γίνει τοξικά για τη Ρωσία. Αλλά είναι πιθανό η Δύση να εισαγάγει νέους περιορισμούς.

Για παράδειγμα, στους Ρώσους ενδέχεται να απαγορευθούν οποιεσδήποτε συναλλαγές με τέτοια νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και μετρητών. Και τα αποθεματικά του Εθνικού Ταμείου Πρόνοιας σε δυτικά νομίσματα μπορεί να δεσμευτούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας» λέει η Natalya Milchakova, Lead Analyst στο Freedom Finance Global.

Το δολάριο ΗΠΑ έχει γίνει τοξικό νόμισμα λόγω των κυρώσεων, επομένως το NWF έχει απαγορεύσει εντελώς τις επενδύσεις σε αυτό.

Δεν παρέχονται επίσης επενδύσεις σε ευρώ, γιεν και βρετανική λίρα στη δομή του NWF από το 2023.

«Το κινεζικό γουάν είναι το μόνο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα που δεν είναι τοξικό για τη Ρωσία. Η διατήρηση των κεφαλαίων του NWF σε κινεζικό νόμισμα είναι ασφαλής από την άποψη της προστασίας από κυρώσεις», λέει η Milchakova.

Ωστόσο, όσον αφορά τους κινδύνους της αγοράς, δεν μπορούμε να πούμε ότι το γιουάν είναι το ασφαλέστερο νόμισμα.

«Η συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν ρυθμίζεται από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και εάν η κινεζική ρυθμιστική αρχή αποφασίσει να υποτιμήσει το γιουάν μετά από σύσταση των αρχών της ΛΔΚ προκειμένου, για παράδειγμα, να υποστηρίξει τους Κινέζους εξαγωγείς, τότε αυτό θα γίνει αμέσως.

Σε αυτή την περίπτωση, οι επενδύσεις της ρωσικής NWF θα εκτεθούν επίσης στον κίνδυνο απομείωσης. Επιπλέον, η ΛΔΚ έχει μεγάλο δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, σχεδόν το ίδιο με αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, και για το γιουάν αυτό είναι επίσης ένας συγκεκριμένος κίνδυνος ».

Από αυτή την άποψη, οι επενδύσεις σε χρυσό φαίνονται πιο «παραδοσιακές», αλλά όσον αφορά το μέγεθος, το γιουάν λαμβάνει μερίδιο 60% και ο χρυσός – μόνο 40%.

Αλλά υπάρχουν αρκετές οικονομικές εξηγήσεις για αυτό.

«Όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, ο χρυσός είναι πολύ πιο αξιόπιστος από οποιοδήποτε νόμισμα fiat. Οι επενδύσεις αυτές δεν αποσβένονται.

Ωστόσο, αυτό είναι ένα περιουσιακό στοιχείο χαμηλής ρευστότητας σε σύγκριση με τα παγκόσμια αποθεματικά νομίσματα και ακόμη και σε σύγκριση με το ρούβλι. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πάντα εύκολο να το πουλήσεις, και είναι ακόμα πιο δύσκολο να πουλήσεις χρυσό σε τιμή ευκαιρίας.

Για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, για αρκετά χρόνια στο μέλλον, ο χρυσός είναι μια εξαιρετική επιλογή, αλλά, για παράδειγμα, εάν το κράτος χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του NWF για να πληρώσει επειγόντως για τυχόν εισαγωγές, τότε ο χρυσός θα πρέπει να πωληθεί για ένα νόμισμα , για παράδειγμα, για το ίδιο γιουάν.

Και πώς να το κάνουμε αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα, επειδή υπάρχουν περιορισμοί στις δραστηριότητες της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας με χρυσό στο χρηματιστήριο. Δηλαδή, ένα μεγάλο μερίδιο χρυσού στο NWF θα σημαίνει ότι το μη ρευστό μέρος των επενδύσεων του NWF αυξάνεται», εξηγεί η Natalya Milchakova.

Όχι μόνο η Ρωσία φοβάται το δολάριο των ΗΠΑ. Η εμπιστοσύνη στο αμερικανικό νόμισμα έχει κλονιστεί και από άλλα κράτη.

Διότι αν σήμερα οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέτρεψαν να παγώσουν τα κολοσσιαία αποθέματα της Ρωσίας, τότε αύριο κανείς δεν θα μπορέσει να τους εμποδίσει να κάνουν το ίδιο βήμα εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας στον κόσμο.

Το 2022, οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες αγόρασαν όγκους ρεκόρ χρυσού τα τελευταία 55 χρόνια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι αναλυτές του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1967 . Το 1967, η ζήτηση ρεκόρ για χρυσό οδήγησε σε αύξηση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου και έγινε ένας από τους λόγους για την κατάρρευση του συστήματος του Bretton Woods, το οποίο συνέδεσε το δολάριο με την τιμή του χρυσού.

Η φυγή των κεντρικών τραπεζών σε περιουσιακά στοιχεία χρυσού είναι ένα σημάδι ότι περισσότερες χώρες δεν εμπιστεύονται το δολάριο μετά το πάγωμα των αποθεμάτων δολαρίων της Ρωσίας από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, συνολικά, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 673 τόνους χρυσού το 2022, εκ των οποίων 400 τόνοι αγοράστηκαν το τρίτο τρίμηνο.

Οι μεγαλύτεροι αγοραστές χρυσού ήταν η Ρωσία και η Κίνα. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία δεν έχει αποκαλύψει στοιχεία για τα αποθέματα της από την άνοιξη και τα επίσημα στοιχεία της Κίνας ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν την πλήρη εικόνα.

Η Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν συγκαταλέγονται επίσης στους μεγαλύτερους αγοραστές χρυσού. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον χρυσό δείχνουν εκείνες οι χώρες που δεν συγκαταλέγονται στους συμμάχους των ΗΠΑ στον γεωπολιτικό στίβο.

«Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες το τρίτο τρίμηνο του 2022 ήταν ρεκόρ όλων των εποχών. Στο πλαίσιο του υψηλού πληθωρισμού του δολαρίου και των αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων, ο χρυσός ανεβάζει την κατάστασή του ως αποθεματικό», αναφέρουν οι αναλυτές του Golden Mint House.

Είναι περίεργο ότι όχι μόνο οι κεντρικές τράπεζες στρέφονται στον χρυσό, αλλά και οι Ρώσοι μεταμορφώνουν τις αποταμιεύσεις τους από την άνοιξη του 2022.

Αντί για δολάρια, οι Ρώσοι αρχίζουν να αγοράζουν ράβδους χρυσού, αποπροσωποποιημένους μεταλλικούς λογαριασμούς (OMS) και χρυσά νομίσματα, τα οποία παρουσίασαν σημαντική αύξηση φέτος.

Οι Αμερικανοί  με τα όσα έπραξαν το 2022 κατά της Ρωσίας, επί της ουσίας επανέφεραν την Σοβιετική Ένωση στην Δύση και κατάργησαν την ελεύθερη αγορά.

Πλεόν δεν τους έχει εμπιστοσύνη κανείς…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.