ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

Η Βραζιλία γίνεται μέλος του OPEC+: Ποιες είναι οι επιπτώσεις για την Δύση

Ο οργανισμός πλέον μετατρέπεται στον ενεργειακό «βραχίονα» των BRICS (που και αυτά θα γίνουν... +)

Η Βραζιλία γίνεται μέλος του OPEC+: Ποιες είναι οι επιπτώσεις για την Δύση

Η Βραζιλία αναμένεται να γίνει πλήρες μέλος του OPEC+ από τις αρχές του νέου έτους κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξουν σοβαρές γεωπολιτικές αλλαγές καθώς ο οργανισμός αποτελεί τα τελευταία χρόνια «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ και την Δύση.

Με λίγα λόγια ο οργανισμός πλέον μετατρέπεται στον ενεργειακό «βραχίονα» των BRICS (που και αυτά θα γίνουν… + μετά την προσθήκη των νέων έξι μελών).

Στα BRICS αναμένεται να ενταχθούν Σαουδική Αραβία, Ιράν, Αίγυπτος, Αργεντινή, ΗΑΕ και Αιθιοπία. Η Αργεντινή πλέον είναι αμφίβολη λόγω της εκλογής του νέου φανατικού αμερικανόφιλου προέδρου Χ.Μιλέι.

Το ερώτημα που κανείς δεν θέτει είναι τι κερδίζει ο ΟΡΕC+ από την αποδοχή της Βραζιλίας.

Εθνικές εταιρείες πετρελαίου κατέχουν και διαχειρίζονται τα κοιτάσματα σε πολλές χώρες του ΟΡΕC+.

Η βραζιλιάνικη Petrobras κατέχει και εκμεταλλεύεται κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βραζιλία, αλλά είναι μια εισηγμένη εταιρεία που διαπραγματεύεται στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Εάν μειώσει την παραγωγή μαζί με άλλα μέλη του ΟΡΕC+, ενδέχεται να αντιμετωπίσει νομικά προβλήματα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Το μεγαλύτερο όφελος από το να είσαι μέλος του ΟΡΕC+ έρχεται όταν οι τιμές καταρρέουν.

Η συνεργασία για τη μείωση της παραγωγής ωφελεί κάθε μέλος. Εάν η κυβέρνηση της Βραζιλίας συμφωνήσει να περικόψει στο μέλλον, θα ζητήσει από τη δική της εταιρεία Petrobras, να μειώσει την παραγωγή.

Μένει να δούμε αν η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα προσθέσει αυτή τη ρήτρα στα νέα συμβόλαια ή πότε πρόκειται να ανανεωθούν οι υπάρχουσες συμβάσεις.

Η απόφαση για ένταξη στον ΟΡΕC+ είναι πολιτική, ειδικά όταν τη βλέπει κάποιος ως μια άλλη μορφή συνεργασίας κάτω από την ομπρέλα των BRICS.

Για τη Βραζιλία είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς τώρα θα έχει λόγο στις υποθέσεις του ΟΡΕC+.

Θα λάβει τις ιδιωτικές πληροφορίες και τα αποτελέσματα ερευνών που δεν λαμβάνουν τα μη μέλη.

Τέτοιες πληροφορίες είναι σημαντικές για τους προϋπολογισμούς της Βραζιλίας και τα μελλοντικά σχέδια δαπανών.

Τέλος, είναι ένα μήνυμα από την κυβέρνηση της Βραζιλίας προς τους ειδικούς της κλιματικής αλλαγής στις ΗΠΑ και την ΕΕ σχετικά με τη θέση της σε αυτά τα ζητήματα.

Πιθανώς το μεγαλύτερο όφελος από το να είσαι μέλος του ΟΡΕC+ στο μέλλον είναι ότι τα μέλη θα σταθούν ενωμένα ενάντια σε ορισμένες πολιτικές που βλάπτουν τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου τους.

Η ειρωνεία εδώ είναι ότι η Βραζιλία βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του ΟΡΕC (τότε χωρίς το +) τη δεκαετία του 1970 με τη στροφή προς τα βιοκαύσιμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό δεν συμβαίνει τώρα μετά τη μαζική υπεράκτια παραγωγή πετρελαίου. Συμπερασματικά, είναι μια πολιτική απόφαση που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη συνεργασία που θα μπορούσε να ωφελήσει και τις δύο πλευρές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.