ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

JP Morgan: «Η παγκόσμια οικονομία πλησιάζει σε σημείο χωρίς επιστροφή λόγω του τεράστιου δημόσιου χρέους των ΗΠΑ»

«Ένα σπιράλ χρέους είναι σαν ένα σπιράλ θανάτου»

JP Morgan: «Η παγκόσμια οικονομία πλησιάζει σε σημείο χωρίς επιστροφή λόγω του τεράστιου δημόσιου χρέους των ΗΠΑ»

Η παγκόσμια οικονομία πλησιάζει σε σημείο χωρίς επιστροφή λόγω του αυξανόμενου δημόσιου χρέους των ΗΠΑ, αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, ο οποίος προσθέτει πως ο κίνδυνος να προκληθεί ένα ντόμινο effect που θα παρασύρει σε μαζική πτώση τις αγορές είναι μεγάλος.

Μιλώντας σε πάνελ μαζί με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Paul Ryan, στο Διακομματικό Κέντρο Πολιτικής o Dimon είπε ότι ακόμη και με τον πόλεμο του Βιετνάμ, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ των ΗΠΑ ήταν περίπου 35%, ενώ σήμερα βρίσκεται πάνω από 100%.

«Τότε το έλλειμμα ήταν 4% ή 5%, σήμερα είναι 6,5% σε μια περίοδο άνθησης», συνέχισε ο Dimon.

Ο συναγερμός του ξεπερνά τις επιπτώσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου. «Πρόκειται ένα ζήτημα που άπτεται της ασφάλειας του κόσμου»

To τρομακτικό αμερικανικό χρέος των 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τα μεγάλα ελλείμματα των ΗΠΑ και το γεγονός ότι υπάρχει μία διαδικασία αποδολαριοποίησης σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, την στιγμή που διεξάγονται δύο πόλεμοι στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη, δημιουργούν φόβους για ένα παγκόσμιο «κραχ».

Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι ζουν πάνω από τις δυνάμεις τους χάρη σε χρηματοδοτούμενες υποχρεώσεις, όπως το Medicare και την Κοινωνική Ασφάλιση, ύψους 150 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ως εκ τούτου, στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το χρέος των ΗΠΑ ήταν 119,8% του ΑΕΠ.

Σήμερα είναι 124% του ΑΕΠ και προβλέπεται να ανέλθει στο 257% έως το 2043.

Οι καθαρές πληρωμές τόκων μόνο για το εθνικό χρέος είναι τώρα περίπου 15% του συνολικού προϋπολογισμού, το υψηλότερο ποσοστό από το 2001, και πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται!

Αυτές οι καθαρές πληρωμές τόκων είναι τώρα περίπου 3,6% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό από το 1999, και πιθανότατα θα αυξηθούν στο 6,2% του ΑΕΠ σε 20 χρόνια.

Αυτή η τάση δαπανών δεν είναι βιώσιμη.

Εύλογα, ο συγγραφέας του «Μαύρου Κύκνου» Nassim Nicholas Taleb αναφέρει πως η ζημία που έχει κάνει στην αμερικανική οικονομία η διόγκωση των δαπανών θα χρειαστεί ένα θαύμα για να αναστραφεί.

«Όσο το Κογκρέσο επεκτείνει το όριο του χρέους επειδή φοβάται να κάνει το σωστό, δημιουργείται ένα σπιράλ χρέους» είπε σε εκδήλωση της Universal Investments, της οποίας είναι οικονομικός σύμβουλος.

«Και ένα σπιράλ χρέους είναι σαν ένα σπιράλ θανάτου».

Ο Taleb όρισε το φορτίο χρέους ως «λευκό κύκνο», έναν κίνδυνο που είναι πιο πιθανός από έναν αιφνιδιαστικό «μαύρο κύκνο».

Αν και δεν έκανε λόγο για συγκεκριμένες επιπτώσεις στις αγορές, είπε ότι οι λευκοί κύκνοι περιλαμβάνουν τόσο το έλλειμμα των ΗΠΑ όσο και μια οικονομία που είναι πολύ πιο ευάλωτη σε κραδασμούς από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Ο λόγος για αυτό, είπε, είναι ότι ο κόσμος είναι πολύ πιο διασυνδεδεμένος λόγω της παγκοσμιοποίησης, με τα ζητήματα που απασχολούν μια περιοχή να προκαλούν ένα ντόμινο effect σε όλο τον κόσμο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.