«Καλάθι του φτωχού»: Έρχονται πρόστιμα για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δεν θα το εφαρμόσουν – Τι θα πληρώσουν

Πότε θα γίνει η τελική επιλογή των προϊόντων

«Καλάθι του φτωχού»: Έρχονται πρόστιμα για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δεν θα το εφαρμόσουν – Τι θα πληρώσουν

Με «τσουχτερό» πρόστιμο αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δεν θα συμμορφωθούν με την… πρωτότυπη διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το «καλάθι του φτωχού», από το οποίο όμως λείπουν βασικά είδη διατροφής όπως είναι τα όσπρια και τα δημητριακά που αποτελούν σχεδόν την μισή διατροφή του ανθρώπου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω «καλάθι» αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το τέλος του μήνα

Πάντα θεωρητικά, το «καλάθι του φτωχού» θα περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα προϊόν ανά κατηγορία, υπό τον όρο αυτό να είναι πιο φθηνό από τα υπόλοιπα προϊόντα, λίγο πιο κάτω από τις γενικές τιμές.

Παράλληλα τα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωμένα να τοποθετήσουν ειδική σήμανση στα προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι του φτωχού», ενώ πρέπει να υπάρχουν ενημερωτικά φυλλάδια, αλλά και αναλυτική λίστα με όλα τα προϊόντα που βρίσκονται στις εισόδους των καταστημάτων.

Τα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωμένα είτε ανά εβδομάδα είτε ανά δύο εβδομάδες να αποστέλλουν τη λίστα στο υπουργείο ανάπτυξης, ενώ εάν δεν προβούν στην κίνηση αυτή τους περιμένει πρόστιμο 5.000 ευρώ την ημέρα.

Πότε θα γίνει η τελική επιλογή των προϊόντων

Την τελική επιλογή των προϊόντων που θα γεμίσουν το «καλάθι» θα την κάνουν τα ίδια τα σούπερ μάρκετ.

Κάθε αλυσίδα ξεχωριστά, μπορεί να επιλέξει εάν θα συμπεριλάβει επώνυμα ή ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα στις κατηγορίες που έχουν οριστεί καθώς και ποια θα είναι αυτά.

Επί της ουσίας, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ διαμορφώσουν τα δικά τους «καλάθια», αυτά θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα e-καταναλωτής, ενώ αναμένεται να υπάρχει και ειδική σήμανση από την πλευρά των επιχειρήσεων μέσα στα σούπερ μάρκετ ώστε να τα ξεχωρίζουν οι καταναλωτές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μέσω της πλατφόρμας επίσης, οι καταναλωτές θα μπορούν να παρακολουθούν τις τιμές και να τις συγκρίνουν προκειμένου να προχωρήσουν στις αγορές τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.