ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Κάτι συμβαίνει στις ΗΠΑ: Φοβούνται μία νέα «Μεγάλη Ύφεση» λόγω υψηλών επιτοκίων

Tα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια μπορεί να φτάσουν το 8%

Κάτι συμβαίνει στις ΗΠΑ: Φοβούνται μία νέα «Μεγάλη Ύφεση» λόγω υψηλών επιτοκίων

Tα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ βρίσκονται σταθερά πάνω από το 7% και σύμφωνα με αναλυτές στο MarketWatch εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς για άλλη μια φορά, θα μπορούσαν να ανέλθουν έως και 8%.

Τα υψηλά επιτόκια έχουν ήδη επιβαρύνει την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ. Ακόμη και οι κατασκευαστές κατοικιών, που τους τελευταίους μήνες αντιμετώπισαν ισχυρή ζήτηση από αγοραστές κατοικιών, αναφέρουν πτώση στην κίνηση των αγοραστών.

Παρόλο που το 30ετές σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων ήταν κατά μέσο όρο 7,26% από το απόγευμα της Τρίτης, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022, οι οικονομολόγοι λένε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω.

Η 30ετία βρίσκεται «σε ένα κρίσιμο στάδιο», δήλωσε στο MarketWatch ο Lawrence Yun, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εθνική Ένωση Μεσιτών.

Εάν το σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων για 30 χρόνια μπορεί να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο 7,2% – και η απόδοση 10 ετών παραμένει στο 4,2% – τότε αυτό θα ήταν το υψηλό για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων πριν υποχωρήσει”, είπε ο Yun. «Αν σπάσει αυτή τη γραμμή και ξεπεράσει εύκολα το 7,2%, τότε το επιτόκιο στεγαστικών δανείων φτάνει το 8%».

«Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά εάν οι παγκόσμιοι επενδυτές ζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις για περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος», δήλωσε στο MarketWatch ο Cris deRitis, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος στο Moody’s Analytics.

Επί του παρόντος, η διαφορά μεταξύ του 30ετούς στεγαστικού δανείου σταθερού επιτοκίου και ενός 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου είναι περίπου 300 μονάδες βάσης, κάτι που είναι «αυξημένο και εξαιρετικά ασυνήθιστο», είπε.

Οι καταναλωτές φαίνεται να είναι προετοιμασμένοι για ποσοστά 8%.

Τον Φεβρουάριο, τα νοικοκυριά που συμμετείχαν σε έρευνα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης ως μέρος της Έρευνας για τις Προσδοκίες των Καταναλωτών, διαπίστωσαν ότι αναμένουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να αυξηθούν στο 8,4% το επόμενο έτος και στο 8,8% σε τρία χρόνια.

Για να είμαστε σαφείς, τα ποσοστά ήταν πολύ υψηλότερα στο παρελθόν. Το 1981, το επιτόκιο στεγαστικών δανείων 30 ετών ανέβηκε στο 18%, σύμφωνα με τον Freddie Mac. Εκείνο το έτος, ο πληθωρισμός ήταν 10,3%, σύμφωνα με την Fed της Μινεάπολης. 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 υπήρξε δραματικός πληθωρισμός. Αν και το έτος δεν έχει τελειώσει ακόμη, είναι πολύ απίθανο το ποσοστό να εκτιναχθεί ξαφνικά, καθώς οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το κόστος της στέγασης – ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες του πληθωρισμού – θα μειωθεί τους επόμενους μήνες.

Εάν το επιτόκιο των 30ετών στεγαστικών δανείων έφτανε το 8%, θα υπήρχαν σοβαρές συνέπειες για την αγορά κατοικίας, είπε ο Yun. «Στο 8%, η αγορά κατοικίας θα παγώσει ξανά, με λιγότερους αγοραστές και πολύ λιγότερους πωλητές», πρόσθεσε.

Αλλά μην περιμένετε ότι τα υψηλά επιτόκια θα βλάψουν τις τιμές των κατοικιών ακόμα, ο Yun πρόσθεσε:

«Εφόσον η αγορά εργασίας δεν γίνεται αρνητική, τότε οι τιμές των κατοικιών θα είναι σταθερές – αν και οι πωλήσεις κατοικιών θα κάνουν ένα ακόμη βήμα προς τα κάτω. Εάν υπάρξει ύφεση που περιορίζει τις θέσεις εργασίας, τότε οι τιμές των κατοικιών θα πέσουν καθώς ορισμένοι θα αναγκαστούν να πουλήσουν ενώ υπάρχουν λίγοι αγοραστές».

Άλλοι ειδικοί είπαν ότι τα υψηλά ποσοστά έχουν ήδη επηρεάσει τον στεγαστικό τομέα των ΗΠΑ. «Ένα επιτόκιο στεγαστικών δανείων που ξεπερνά το 6% έχει ήδη παραγκωνίσει μεγάλο αριθμό πιθανών αγοραστών κατοικιών, ειδικά αγοραστών για πρώτη φορά κατοικίας», είπε ο deRitis.

Σημείωσε ότι η μηνιαία πληρωμή στεγαστικού δανείου για ένα σπίτι μέσης τιμής με το επικρατούν επιτόκιο στεγαστικών δανείων 30 ετών έχει αυξηθεί από κοντά στα 1.100 δολάρια τον μήνα τον Ιανουάριο του 2019 σε πάνω από 2.100 δολάρια σήμερα.

«Στο 8%, η μηνιαία πληρωμή θα αυξηθεί σε πάνω από 2.300 $, εξαιρουμένου ενός ακόμη μεγαλύτερου αριθμού πιθανών αγοραστών με εισοδήματα άνω του μέσου όρου», πρόσθεσε ο deRitis.

Τα υψηλά επιτόκια αποθαρρύνουν επίσης τους ιδιοκτήτες σπιτιού από το να πουλήσουν , καθώς μπορεί να χρειαστεί να παραδώσουν ένα εξαιρετικά χαμηλό στεγαστικό δάνειο με χαμηλή μηνιαία πληρωμή για υψηλό επιτόκιο.

Μπορεί να καταλήξουν με μικρότερο προϋπολογισμό για να αγοράσουν ένα σπίτι ή, χειρότερα, να μην βρουν καθόλου καταχωρήσεις, δεδομένης της συνεχιζόμενης δυσκολίας του αποθέματος. 

Ποιος λοιπόν θα μπορούσε να αγοράσει και να πουλήσει; Αγοραστές με μετρητά.

«Τείνουν να είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι όπως οι baby boomers που έχουν τα σπίτια τους δωρεάν και καθαρά», πρόσθεσε.

«Αν ζουν σε πιο ακριβές περιοχές, όπως οπουδήποτε στην Καλιφόρνια, μπορούν να πουλήσουν το σπίτι τους και να φύγουν με περισσότερα από 500.000 δολάρια. Και αυτό σε ορισμένες αγορές τους αγοράζει δύο σπίτια».

Ο deRitis είπε ότι η τελική μοίρα των τιμών των κατοικιών πέφτει στην ισχύ της αγοράς εργασίας. Παρόλο που τα επιτόκια είναι υψηλά προς το παρόν, οι τιμές των κατοικιών ενδέχεται να μην πέσουν σημαντικά, καθώς ορισμένοι αγοραστές μπορούν ακόμα να αγοράσουν σπίτια με μετρητά, πρόσθεσε.

Αλλά «αν αποδυναμωθεί η αγορά εργασίας και αυξηθεί η ανεργία, οι κατασχέσεις κατοικιών θα αυξηθούν», πρόσθεσε ο deRitis, «ασκώντας πτωτική πίεση στις τιμές των κατοικιών».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.