Klaus Muller: «Tα γερμανικά αποθέματα φυσικού αερίου επαρκούν για μόλις δύο μήνες- Ίσως και έναν»

Mε φόβο περιμένει τον χειμώνα το Βερολίνο

Klaus Muller: «Tα γερμανικά αποθέματα φυσικού αερίου επαρκούν για μόλις δύο μήνες- Ίσως και έναν»

Tα γερμανικά αποθέματα φυσικού αερίου επαρκούν για μόλις δύο μήνες σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει την ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ενόψει και του κλεισίματος του αγωγού Nord Stream 1 από τις 11 Ιουλίου και για 10 ημέρες στο πλαίσιο προγραμματισμένων επισκευών.

Αν και οι εργασίες γίνονται σε ετήσια βάση και είναι προγραμματισμένες εδώ και καιρό, πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως αυτό ενδεχομένως να είναι και το κατάλληλο πρόσχημα από την πλευρά της Ρωσίας προκειμένου να βάλει τέλος στην παροχή αερίου προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Klaus Muller, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύου της Γερμανίας, τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Γερμανία επαρκούν για δύο μήνες.

«Τα σημερινά αποθέματα φυσικού αερίου μπορεί να επαρκούν για έναν με δύο μήνες σε περίπτωση διακοπής των προμηθειών από τη Ρωσία.

Εάν σταματήσει να ρέει φυσικό αέριο από τη Ρωσία και έχουμε έναν συνηθισμένο χειμώνα, τότε οι όγκοι αερίου που είναι αποθηκευμένοι σήμερα – και λαμβάνοντας υπόψη τις υποχρεώσεις μας για την παροχή αερίου σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη – θα είναι αρκετοί για έναν με δύο μήνες» υποστήριξε σε δηλώσεις του ο Muller.

Όπως είπε, σε περίπτωση συναγερμού και έκτακτης ανάγκης, η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να βοηθήσει τα γειτονικά της κράτη, όπως είναι η Γαλλία, η Αυστρία, η Πολωνία και η Τσεχία.

«Ισχύει όμως και το αντίστροφο.
Εάν στη Γερμανία έχουμε λίγο φυσικό αέριο για να προμηθεύσουμε τους πελάτες μας, θα μπορούμε να βασιστούμε στην αλληλεγγύη των γειτόνων μας» υπογράμμισε ο Muller.

Βέβαια δεν μας εξήγησε που θα βρουν φυσικό αέριο οι γείτονες για να εξυπηρετήσουν την Γερμανία.

Βάσει των τελευταίων επίσημων στοιχείων, η Γερμανία την 1η Ιουλίου είχε γεμίσει τους αποθηκευτικούς της χώρας κατά 61%.

Σημειώνεται πως η Κομισιόν έχει θέσει ως στόχο οι αποθηκευτικοί χώροι αερίου να έχουν γεμίσει κατ’ ελάχιστο κατά 80% έως την 1η Νοεμβρίου, έτσι ώστε να μπορέσει η ΕΕ να ανταποκριθεί για κάποιους κρίσιμους μήνες του χειμώνα ενεργειακά, εφόσον η Μόσχα αποφασίσει να κλείσει τελείως τη στρόφιγγα.

Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες η ρωσική Gazprom είχε διακόψει την παροχή αερίου για λόγους επισκευών και συντήρησης και στον αγωγό Turkish Stream, ο οποίος λειτουργεί πλέον κανονικά.

Σημειώνεται ότι Γερμανία και η Ιταλία διαθέτουν περίπου το 40% της αποθηκευτικής ικανότητας της Ευρώπης.

Οπότε αν αυτοί αδειάσουν όλη η Ευρώπη θα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως εάν η Ρωσία εξακολουθήσει να προμηθεύει την Ευρώπη με το σημερινό ρυθμό (από τα μέσα Ιουνίου ο Nord Stream παρέχει μόλις το 40% των συμβατικών όγκων), τότε τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου θα μπορούσαν να φτάσουν στο 67% στα τέλη Οκτωβρίου.

Κάτι που σημαίνει πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εξάντλησης των αποθεμάτων στα μέσα του χειμώνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές πηγές προμήθειας αερίου είτε από την Αλγερία και τη Νορβηγία είτε με LNG τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από άλλες χώρες, αν και εάν η Gazprom υλοποιήσει την απειλή της, οι Ευρωπαίοι δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις ενεργειακές τους ανάγκες.

Αυτό σημαίνει από πτώση του βιοτικού επιπέδου μέχρι και… γενικευμένες ταραχές σε όλη την Ευρώπη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για να μην πούμε τι θα συμβεί και στην γενικότερη συνοχή της ΕΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.