ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

«Τρίζει» η αμερικανική οικονομία: Με απότομη πτώση άνοιξε η Wall Street λόγω τραπεζών – Οι φόβοι για «τσουνάμι»

Πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές

«Τρίζει» η αμερικανική οικονομία: Με απότομη πτώση άνοιξε η Wall Street λόγω τραπεζών – Οι φόβοι για «τσουνάμι»

Με απότομη πτώση άνοιξε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για την τύχη των περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών και όλοι φοβούνται για ένα “τσουνάμι” καταρρεύσεων.

«Το βουνό του χρέους είναι μπροστά μας. Το ίδιο και οι σχετικοί κίνδυνοι», είπε η Morgan Stanley και όλοι αναρωτιούνται τι μπορεί να γίνει την ίδια στιγμή που ο Τ.Μπάιντεν ζητά περαιτέρω αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους.

Γύρω στις 18.15 (ώρα Ελλάδας) ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 1,59%, ο δείκτης Nasdaq κατά 1,46% και ο Standard & Poor’s 500 κατά 1,65%.

Παρά την εξαγορά της First Republic από την JPMorgan, την Δευτέρα, που είχε ως στόχο να αμβλύνει την τραπεζική κρίση, εμφανίζονται νέες αναταράξεις στον τομέα.

Μεταξύ άλλων, η μετοχή της περιφερειακής τράπεζας PacWest υποχωρεί κατά 40% και εκείνη της Western Alliance κατά 20%.

Και οι 21 μετοχές του KBW Bank Index βρίσκονται στο «κόκκινο», με τον δείκτη να υποχωρεί ως και 6%.

Η σοβαρότητα της κατάστασης έρχεται και από την ανακοίνωση της κορυφαίας ρυθμιστικής αρχής των ΗΠΑ που επιθυμεί τη σαρωτική αναθεώρηση της ασφάλισης καταθέσεων, αφού οι πρόσφατες πτωχεύσεις τραπεζών αποστράγγισαν εν μέρει μια δεξαμενή χρημάτων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για την προστασία των πελατών των τραπεζών.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp). παρουσίασε τη Δευτέρα τρεις επιλογές για το βασικό ταμείο, το οποίο σήμερα καλύπτει μέχρι 250.000 δολάρια για τους περισσότερους λογαριασμούς.

Η FDIC ανέφερε στην έκθεσή της ότι η μετάβαση σε μια προσέγγιση «στοχευμένης κάλυψης», όπου οι επιχειρηματικοί λογαριασμοί θα έχουν μεγαλύτερη κάλυψη από το ισχύον ανώτατο όριο.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου βουτάει 13 μονάδες βάσης στο 3,43% και οι επενδυτές έχουν παράλληλα στραμμένη την προσοχή στη Fed, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Αυτά έρχονται μετά την κατάρρευση της First Republic Bank που ήταν η τρίτη αμερικανική τράπεζα που καταρρέει επισήμως μέσα σε δύο μήνες επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα του pronews.gr.

H Υπηρεσία Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνιας (DFPI) ανακοίνωσε σήμερα ότι η έθεσε υπό τον έλεγχό της την τράπεζα First Republic Bank (FRB).

Η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ αναμένεται να κλιμακωθεί καθώς ο Charlie Munger αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway (αμερικανική επενδυτική εταιρεία) προειδοποιεί για μια τέλεια καταιγίδα στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ ενώ την ίδια ώρα οι τιμές τους πέφτουν, με τις αμερικανικές τράπεζες να είναι «γεμάτες» με «κακά» δάνεια όπως επισήμανε.

Τα σχόλια του 99χρονου επενδυτή και συνεργάτη του δισεκατομμυριούχου Warren Buffett έρχονται την στιγμή που το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ βιώνει σημαντικές αναταράξεις – ένα κύμα «κόκκινων» δάνειων στα εμπορικά ακίνητα ενδέχεται να ενσκήψει μετά τις διαδοχικές καταρρεύσεις περιφερειακών τραπεζών αρχής γενομένης από τη Signature Bank.

«Αλλά τα προβλήματα είναι τεράστια στον τραπεζικό τομέα, όπως συμβαίνει παντού αλλού στην οικονομία.  Στις καλές στιγμές αποκτάς κακές συνήθειες. Όταν έρχονται άσχημες στιγμές οι απώλειες είναι πολύ μεγάλες».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.