ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Μετά την Wells Fargo και οι BlackRock-JP Morgan προειδοποιούν ότι η σύγκρουση στην Μέση Ανατολή φέρνει παγκόσμια οικονομική κρίση

Οι οικονομικές κρίσεις αρχίζουν και τελειώνουν με τα ακίνητα

Μετά την Wells Fargo και οι BlackRock-JP Morgan προειδοποιούν ότι η σύγκρουση στην Μέση Ανατολή φέρνει παγκόσμια οικονομική κρίση

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί να ξεκινήσει μία παγκόσμια οικονομική κρίση προειδοποιούν δύο εκ των «Big Five» των αμερικανικών τραπεζών, οι BlackRock και JP Morgan, ενώ παρόμοια προειδοποίηση απηύθυνε χθες και ο εξίσου τεράστιος τραπεζικός κολοσσός, η Wells Fargo.

Και αυτό γιατί η ανθρωπιστική κρίση επιτείνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ήδη η επισφαλής διεθνής οικονομία λένε οι δύο πρώτες ενώ οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) μπορεί να προκαλέσουν μια κρίση στην στεγαστική αγορά παρόμοια με αυτή της δεκαετίας του 1980, ανακοίνωσε η Wells Fargo, κρούοντας τον «κώδωνα» του κινδύνου για «σκάσιμο» «φούσκας» στην αγορά κατοικίας.

Όλοι ξέρουν πως οι οικονομικές κρίσεις αρχίζουν και τελειώνουν με τα ακίνητα.

Οι κακές εκτιμήσεις των Larry Fink της BlackRock και του Jamie Dimon της JP Morgan έγιναν με αφορμή την κοινοποίηση των οικονομικών στοιχείων της βρετανικής οικονομίας για το τρίτο τρίμηνο του έτους τα οποία μόνο ικανοποιητικά δεν είναι.

Μετά από ελάχιστη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 2023, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται και πάλι να παραμείνει σε στασιμότητα, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων του City.

Υπάρχουν επίσης νέα αρνητικά στοιχεία στην αγορά κατοικίας, με τα στεγαστικά δάνεια του Ηνωμένου Βασιλείου να αναμένεται να παρουσιάσουν ανάπτυξη σε χαμηλό δεκαετίας το 2023 και το 2024.

Με λίγα λόγια και στην Βρετανία παρουσιάζεται το ίδιο πρόβλημα που παρουσιάζεται και στις ΗΠΑ.

Το μέσο 30ετές στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου έχει σκαρφαλώσει στο 8% από τότε που η Fed άρχισε να πιέζει τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Freddie Mac, μίας ακόμα εκ των μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών.

Το πρόβλημα είναι πως με τέτοια επιτόκια εκατομμύρια νοικοκυριά μπορεί να μην μπορέσουν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια και όλοι γνωρίζουν τι θα συμβεί αν γίνει αυτό.

Δεν έχουν περάσει παρά 15 χρόνια από την κρίση του 2008.

Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, ο Larry Fink , διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, BlackRock, δήλωσε ότι ένας συνδυασμός των θηριωδιών της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα και της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι ώθησαν τον κόσμο «σε ένα εντελώς νέο μέλλον».

Σε συνέντευξή του στους Sunday Times, ο Φινκ είπε: «Ο γεωπολιτικός κίνδυνος είναι ένα σημαντικό συστατικό στη διαμόρφωση της ζωής όλων μας. Έχουμε αυξανόμενο φόβο σε όλο τον κόσμο και λιγότερη ελπίδα.

Ο αυξανόμενος φόβος δημιουργεί απόσυρση από την κατανάλωση ή ξοδεύει περισσότερα. Έτσι, ο φόβος δημιουργεί ύφεση μακροπρόθεσμα, και αν συνεχίσουμε να έχουμε αυξανόμενο φόβο, η πιθανότητα μιας ευρωπαϊκής ύφεσης και μια ύφεσης στις ΗΠΑ αυξάνεται.

Ο Jamie Dimon ο πρόεδρος της μεγαλύτερης τράπεζας της Αμερικής, JP Morgan , ανέφερε επίσης στην ίδια εφημερίδα ότι ο συνδυασμός του πολέμου του Ισραήλ στη Χαμάς και της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία ήταν «αρκετά τρομακτικός και απρόβλεπτος».

Τα σχόλια έρχονται τρεις εβδομάδες μετά από παρόμοια αποκαλυπτικά σχόλια από τον Dimon, ο οποίος είναι ένας από τους πιο γνωστούς χρηματοδότες στον κόσμο.

Τον περασμένο μήνα, προειδοποίησε ότι ήταν «η πιο επικίνδυνη εποχή που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες», με την κλιμακούμενη σύγκρουση να έχει δυνητικά «μεγάλες επιπτώσεις» στις τιμές της ενέργειας, στο κόστος των τροφίμων, στο διεθνές εμπόριο και στις διπλωματικές σχέσεις.

Το αρνητικό συναίσθημα της Wall Street σχετικά με την παγκόσμια οικονομία αντηχεί και αλλού. Την περασμένη εβδομάδα, ο Economist δημοσίευσε το κύριο άρθρο του με τίτλο: «Η παγκόσμια οικονομία αψηφά τη βαρύτητα. Αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει».

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θεωρείται ότι συνιστά παγκόσμια οικονομική απειλή είναι η εξάρτηση του κόσμου από το πετρέλαιο της περιοχής, το οποίο αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της αγοράς.

Οι οικονομολόγοι συχνά φοβούνται ότι οι αιχμές στην τιμή του πετρελαίου μπορεί να πυροδοτήσουν παγκόσμια ύφεση.

Οι σημαντικές πιέσεις στο κόστος ζωής εξακολουθούν να επηρεάζουν την ικανότητα των νοικοκυριών να ξοδεύουν και ένας αυξανόμενος αριθμός δυσκολεύεται να συμβαδίσει με τις αποπληρωμές δανείων εκτιμούν στις εκθέσεις τους αναλυτές των μεγαλύτερων οικονομικών κολοσσών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.