ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Για να στείλεις «και άλλα πολεμικά» σε μια κρίση όπως της Κάσου πρέπει να τα έχεις κιόλας, έτσι;

ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ: Πως θα αποκτήσουν οι άνεργοι την ψηφιακή κάρτα – Κάθε πότε θα χρειάζεται ανανέωση

Σε ποια μορφή δεν είναι έγκυρη η ψηφιακή κάρτα - Πώς χορηγείται στους ανέργους

ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ: Πως θα αποκτήσουν οι άνεργοι την ψηφιακή κάρτα – Κάθε πότε θα χρειάζεται ανανέωση

Συγκεκριμένα προνόμια θα έχουν οι άνεργοι (του τέως ΟΑΕΔ) με την νέα ψηφιακή κάρτα που θα αποκτηθούν εφόσον εγγραφούν στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ. Η εγγραφή στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ γίνεται με αίτηση του ανέργου που αναζητά εργασία.

Η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ διασυνδέεται με το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ και αντλεί πληροφορίες από αυτό, προκειμένου να επιβεβαιώνεται ότι ο κάτοχός της είναι εγγεγραμμένος στο ως άνω μητρώο, ή και ότι είναι δικαιούχος επιδομάτων, παροχών και βοηθημάτων από τη ΔΥΠΑ.

Επιπλέον, δύναται να παρέχεται και στους εγγεγραμμένους που υπάγονται στα επιμέρους μητρώα της ΔΥΠΑ εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ μπορεί να παρέχεται υπό μορφή ψηφιακής εφαρμογής ή μέρους υφιστάμενης ψηφιακής εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα ή κάρτας που περιέχει επεξεργαστή, ο οποίος επιτρέπει την επιβεβαίωση της ισχύος της, ή με οποιονδήποτε άλλον πρόσφορο τρόπο.

Εάν κατά τον έλεγχο από τη ΔΥΠΑ, διαπιστωθεί η μη πλήρωση των προϋποθέσεων εγγραφής του αναζητούντος εργασία στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ, επέρχονται συνέπειες.

Ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ και η Ψηφιακή του Κάρτα ανακαλείται με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία εγγραφής του, με συνέπεια να ανακαλούνται και όλες οι διοικητικές πράξεις που έχουν εκδοθεί (όπως βεβαιώσεις ανεργίας, υπαγωγές σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης).

Επιπλέον, τυχόν παροχές που έχουν καταβληθεί στον αιτούντα αναζητούνται από τη ΔΥΠΑ ως αχρεωστήτως καταβληθείσες.

Η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ, δεδομένης της δυναμικής της διασύνδεσης με το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ, καθώς και τα επιμέρους μητρώα ΔΥΠΑ, αποτυπώνει τυχόν αλλαγές που επέρχονται σε αυτά και στο ψηφιακό προφίλ του εκάστοτε αναζητούντα εργασία, καθώς και τις παροχές, επιδόματα, βοηθήματα και διευκολύνσεις τα οποία λαμβάνει από τη ΔΥΠΑ εφόσον πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Η κατοχή της Ψηφιακής Κάρτας ΔΥΠΑ δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχό της, ο οποίος ωφελείται παράλληλα κάποιας εκ των παροχών του προηγούμενου εδαφίου, να έχει πρόσβαση σε αυτές μέσω της επίδειξής της.

Στην περίπτωση που ο αναζητών εργασία παύει να είναι δικαιούχος των ανωτέρω, η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ ενημερώνεται και δεν παρέχει πλέον πρόσβαση στα οφέλη για τα οποία δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις λήψης τους.

Σε ισχύ επί ένα τρίμηνο από την αρχική εγγραφή

Η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ είναι σε ισχύ επί ένα τρίμηνο από την αρχική εγγραφή του αναζητούντα εργασία, ο οποίος έχει την αποκλειστική ευθύνη ανανέωσής της κάθε τρεις μήνες, εφόσον εξακολουθεί να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Η δυνατότητα ανανέωσης ξεκινάει 20 ημέρες πριν από την ημερομηνία λήξης της ως άνω ένδειξης και διαρκεί μέχρι την ημερομηνία λήξης της.

Η πραγματοποίησή της γίνεται είτε μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΔΥΠΑ με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet) είτε μέσω ΚΕΠ διαμέσου αντίστοιχης ηλεκτρονικής εφαρμογής, είτε με κάθε άλλο διαθέσιμο τρόπο.

Η μη ανανέωση αυτής επιφέρει τη λήξη της ισχύος της Ψηφιακής Κάρτας ΔΥΠΑ. Ειδικά ο εγγεγραμμένος σε επιμέρους μητρώο ΔΥΠΑ που ανήκει στην κατηγορία ΑμεΑ και δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας, δεν υποχρεούται σε ανανέωση της ψηφιακής κάρτας έως και τρεις (3) μήνες μετά την λήξη της ισχύος του παραστατικού αναπηρίας.

Στην περίπτωση που ο εγγεγραμμένος στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ αναζητών εργασία, λαμβάνει επίδομα ανεργίας ή έχει υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας η οποία παραμένει για οποιοδήποτε λόγο σε εκκρεμότητα, δεν απαιτείται να ανανεώνει την ισχύ της Ψηφιακής Κάρτας ΔΥΠΑ, όσο υπάγεται σε έλεγχο ανεργίας κατά τις τριμηνιαίες (3μηνιαίες) υποχρεωτικές δηλώσεις παρουσίας.

Μετά τη λήξη της επιδότησης, και εφόσον ο δικαιούχος εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις παραμονής στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ, η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ παραμένει σε ισχύ για ένα τρίμηνο (3μηνο), ενώ στη συνέχεια ανανεώνεται.

Αντίστοιχα, στην περίπτωση που η αίτηση για επίδομα ανεργίας που εκκρεμεί απορριφθεί και εφόσον ο αιτών εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις παραμονής στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ, η ισχύς της Ψηφιακής Κάρτας ΔΥΠΑ ανανεώνεται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.