ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Oι ανατρεπτικές προβλέψεις της Saxo Bank για το 2024: «Ο καπιταλισμός τελείωσε – Θα έρθει νέα πανδημία λόγω της παχυσαρκίας»

Η τράπεζα βλέπει να έρχονται μεγάλες ανατροπές

Oι ανατρεπτικές προβλέψεις της Saxo Bank για το 2024: «Ο καπιταλισμός τελείωσε – Θα έρθει νέα πανδημία λόγω της παχυσαρκίας»

Εκπληκτικά ανατρεπτικές είναι οι προβλέψεις της Saxo Bank για το 2024, όπως το τέλος του καπιταλισμού, φορολόγηση 2% των Ευρωπαίων πλουσίων και η εμφάνιση νέας πανδημίας λόγω των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας!

Οι Ευρωπαίοι policymakers θα θέσουν μια σειρά από μακροπρόθεσμους στόχους, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης, αλλά και η ειρήνη στην Ουκρανία.

Για την επίτευξή τους, λέει ο επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Saxo Bank, Peter Garnry, θα επιβάλουν ένα φόρο πλούτου στο ύψος του 2%.

Κάτι τέτοιο, υπό τη σκιά πιθανής κοινωνικής αναταραχής, θα βοηθούσε να γίνει κατανοητό πόσο λίγα χρήματα πληρώνουν οι δισεκατομμυριούχοι σε φόρους.

Αναφερόμενος στην Έκθεση για την Παγκόσμια Φοροδιαφυγή 2024, ο Garnry σημείωσε ότι, παρά την τεράστια φορολογική γραφειοκρατία σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, η ΕΕ έχει 499 δισεκατομμυριούχους (με όρους δολαρίων) που πληρώνουν σε ποσοστιαία βάση πολύ χαμηλότερο φόρο για την περιουσία τους σε σύγκριση με τους δισεκατομμυριούχους από τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

«Οι δισεκατομμυριούχοι στη Γαλλία έχουν ποσοστό εισοδήματος προ φόρων ίσο με τους δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός πληθυσμός πληρώνει φόρο επί των εισοδημάτων του που αγγίζει το 46-50%.

Αν μη τι άλλο, αυτό παραβιάζει τη βασική αρχή της αμοιβαιότητας.

Στην Ολλανδία, είναι ακόμα καλύτερο να είσαι δισεκατομμυριούχος, καθώς ο μέσος φορολογικός συντελεστής είναι χαμηλότερος από αυτό που πληρώνουν οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ», σημείωσε ο Garnry.

Ένας φόρος περιουσίας 2% στους δισεκατομμυριούχους της ΕΕ θα απέφερε 42 δισεκατομμύρια ευρώ (45,5 δισεκατομμύρια δολάρια) και θα συνέβαλε στη χρηματοδότηση βασικών στόχων πολιτικής.

Επίσης, ένας ευρύτερος φόρος 2% στους πολυεκατομμυριούχους θα μπορούσε να ανεβάσει τα φοροέσοδα στα 100-150 δισεκατομμύρια ευρώ, προέβλεψε ο Garnry.

«Ένας φόρος περιουσίας εκ μέρους του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα μείωνε άμεσα τις προσδοκίες της αγοράς σε ό,τι αφορά τη ζήτηση προϊόντων πολυτελείας και ως εκ τούτου οι επενδυτές θα εγκατέλειπαν τις μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών που πωλούν προϊόντα πολυτελείας».

Για παράδειγμα, κάτι τέτοιο θα έκανε τις μετοχές του γαλλικού κολοσσού LVMH, της δεύτερης ακριβότερης εταιρείας της Ευρώπης, να υποχωρήσουν κατά 40%, ενώ οι κατασκευαστές πολυτελών οχημάτων όπως η Porsche και η Ferrari θα υποφέρουν επίσης, εικάζεται στην έκθεση.

Η επιτυχία των νέων φαρμάκων για την παχυσαρκία GLP-1 χαρακτηρίστηκε σπουδαίο επίτευγμα το 2023, με το εξαιρετικά δημοφιλές Wegovy να εκτοξεύει την κεφαλαιοποίηση της φαρμακευτικής Novo Nordisk στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκώς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη LVMH.

Αλλά οι αναλυτές της Saxo προβαίνουν σε μια αξιοπρόσεκτη πρόβλεψη:

Όπως είπαν, τέτοιους είδους φάρμακα θα ενισχύσουν τις εξαρτήσεις.
Οι άνθρωποι δεν θα νιώθουν πλέον την ανάγκη να γυμναστούν ώστε να παραμείνουν υγιείς ενώ μοιραία θα αυξηθεί η κατανάλωση fast food…

Αν στα παραπάνω συμπεριλάβουμε το ότι οι κυβερνήσεις αλλά και οι ασφαλιστικές θεωρούν τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας ως πιθανούς εξοικονομητές κόστους, η ζήτηση θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα ύψη ξεπερνώντας κατά πολύ την προσφορά, αφήνοντας όσους έχουν ξεκινήσει θεραπεία εκτεθειμένους σε μια σειρά από κινδύνους που σχετίζονται με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

«Τα παγκόσμια ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ των ενηλίκων έχουν αυξηθεί από το σημερινό 39% σε 45% το 2024, γεγονός που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

Μια σειρά από άλλες παρενέργειες, όπως αύξηση της συχνότητας εμφάνισης διαβήτη ή ακόμη και αύξηση των καρδιακών παθήσεων, τραυματισμοί λόγω μειωμένης μυϊκής δύναμης και γενικά μείωση της αποτελεσματικότητας του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι δυτικές κοινωνίες.

Οι αυξημένες ασθένειες και οι ημέρες ασθενείας θα μειώσουν την παγκόσμια παραγωγικότητα», προέβαλαν στην έκθεση τους ο Garnry και ο συνεργάτης του Charu Chanana.

Εν μέσω ενός ολοένα και πιο αβέβαιου γεωπολιτικού σκηνικού, η Saxo Senior Fixed Income Strategist, Althea Spinozzi, υπέθεσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πιθανόν να αναγκαστεί να αυξήσει περαιτέρω τις αμυντικές δαπάνες, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) μπορεί να χρειαστεί να συσφίξει τη νομισματική πολιτική της έτι περαιτέρω, εν μέσω ενός δεύτερου κύματος πληθωρισμού.

Προκειμένου να αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή, το Κογκρέσο θα αναγκαστεί να αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες, οδηγώντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού πάνω από το 10% του ΑΕΠ – κάτι το οποίο σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει τη ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα επειγόντως.

«Η προσοχή στρέφεται στο χρηματιστήριο, όπου οι Magnificent Seven (οι 7 μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στις ΗΠΑ) έχουν γίνει πλέον δώδεκα, χάρη σε μια χαμένη… ύφεση και τα προγράμματα κρατικής υποστήριξης που απευθύνονται σε τράπεζες και ιδιοκτήτες κατοικιών», αναφέρει η Saxo Bank.

Το group επί του παρόντος περιλαμβάνει τις Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia και Tesla, ενώ στο κλαμπ θα ενταχθούν ακόμη οι Eli Lilly, Novo Nordisk, JPMorgan Chase, LVMH και ASML.

Καθώς όμως «Οι δώδεκα Τιτάνες θα πολλαπλασιάσουν τις αποτιμήσεις τους μέσα σε λίγους μήνες, η ανισότητα μεταξύ επενδυτών και μη επενδυτών θα αυξηθεί».

Κατανοώντας ότι η πολιτική σταθερότητα εξαρτάται από την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τα τεράστια ελλείμματά της μέσω της έκδοσης ομολόγων, η αμερικανική κυβέρνηση θα αυξήσει την ελκυστικότητα των εγχώριων ομολόγων έναντι των μετοχών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Mε λίγα λόγια ο κόσμος θα στραφεί προς το κράτος και όχι στην ιδιωτική οικονομία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.