ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Οι πέντε κατηγορίες φορολογουμένων που θα δουν αυξήσεις στα εισοδήματά τους το νέο έτος

Πιο κερδισμένοι απ' όλους είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι

Οι πέντε κατηγορίες φορολογουμένων που θα δουν αυξήσεις στα εισοδήματά τους το νέο έτος

Θα αυξηθούν τα εισοδήματα για πέντε κατηγορίες φορολογουμένων από τη νέα χρονιά καθώς καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης σε όλες τις πρόσθετες αμοιβές, ακυρώνεται το τέλος επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις που προχώρησαν σε προσλήψεις προσωπικού, αυξάνεται υπό προϋποθέσεις το αφορολόγητο όριο, «κουρεύεται» επίσης υπό προϋποθέσεις κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ ενώ θεσπίζονται μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου για τις ανακαινίσεις κατοικιών.

Οι πέντε κατηγορίες είναι οι εξής:

1. Δημόσιοι υπάλληλοι: Όσοι εργαζόμενοι στο δημόσιο έλαβαν μέσα στο 2023 πρόσθετες αμοιβές για υπερωρίες, επιχορηγήσεις και έκτακτα επιδόματα δεν θα καταβάλλουν εισφορά αλληλεγγύης λόγω της κατάργησης του μέτρου από την 1-1-2023 και για τους υπαλλήλους του δημοσίου και τους συνταξιούχους.

Δεδομένου ότι στις πρόσθετες και έκτακτες αποδοχές η εισφορά αλληλεγγύης δεν παρακρατείται κατά την καταβολή τους όπως συμβαίνει με τις τακτικές αποδοχές αλλά κατά την εκκαθάριση της δήλωσης τα ποσά που γλυτώνουν κυμαίνονται από 22 ευρώ έως και 176 ευρώ ανάλογα με το ύψος των έξτρα αποδοχών.

2. Οικογένειες με παιδιά: Μειώνεται η παρακράτηση φόρου από την 1η Ιανουαρίου και συνεπώς αυξάνονται οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές λόγω της αναπροσαρμογής κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου ορίου.

Ειδικότερα ανάλογα με το ύψος των αποδοχών οι αυξήσεις που θα λάβουν 1,34 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι με προστατευόμενα τέκνα θα ξεκινούν από 6,4 ευρώ έως 18,3 ευρώ το μήνα και σε ετήσια βάση από 90 ευρώ έως 220 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Ανάλογη μείωση θα έχουν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά αυτή θα φανεί στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν το 2025 με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2024.

3. Επαγγελματίες και επιχειρήσεις: Έκπτωση 100% από το τέλος επιτηδεύματος θα έχουν οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αύξησαν το προσωπικό τους για ένα τουλάχιστον τρίμηνο εντός του 2023.

Αυτό σημαίνει ότι δε θα πληρώσουν από 400 έως και 1.000 ευρώ ανάλογα με τη μορφή και την έδρα της εταιρείας τους.

Επισημαίνεται ότι την ελάφρυνση δικαιούνται επιτηδευματίες και επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως οι οποίοι προχώρησαν σε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης έως και τις 30 Σεπτεμβρίου καθώς με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, θα πρέπει να τον διατηρήσουν τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, δηλαδή έως το τέλος Δεκεμβρίου για προσλήψεις που έγιναν την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών δυνητικά περίπου 900.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα μπορούν να γλιτώσουν από το τέλος εφόσον αυξάνουν τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης.

4. Ιδιοκτήτες ακινήτων: Πάνω από 1 εκατ. φυσικά πρόσωπα που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους έναντι φυσικών καταστροφών (πυρκαγιά, σεισμός, πλημμύρες) καθώς και όσοι έχουν αποκτήσει κατοικία με στεγαστικό δάνειο θα έχουν μείωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να καταβάλλουν το επόμενο έτος.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν ολόκληρη την έκπτωση του 10% είναι να έχουν ασφαλίσει το 100% της φορολογητέας αξίας της κατοικίας ή των κατοικιών τους για ολόκληρο το 2023.

Σε διαφορετική περίπτωση η μείωση του φόρου θα είναι αναλογική τη διάρκειας ασφάλισης που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρείς μήνες.

Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5% ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

Για παράδειγμα φορολογούμενος με ασφάλιση της κατοικίας του όλο το 2023 και με ΕΝΦΙΑ ύψους 400 ευρώ θα έχει μείωση 10% δηλαδή το επόμενο έτος θα πληρώσει 360 ευρώ. Αν ο ίδιος φορολογούμενος ασφάλισε τη κατοικία του για 6 μήνες το 2023 η έκπτωση στο ποσό του ΕΝΦΙΑ θα είναι 5% στα 400 ευρώ και θα πληρώσει τελικά 380 ευρώ.

5. Φορολογούμενοι με ανακαινίσεις κατοικιών: Όσοι πραγματοποίησαν δαπάνες για την ανακαίνιση της κατοικίας τους από το 2020 και μετά θα έχουν έκπτωση στο φόρο εισοδήματος που θα κληθούν να καταβάλλουν το 2024 κατά ανώτατο όριο 1.600 ευρώ.

Κι αυτό γιατί με βάση το ισχύον καθεστώς η έκπτωση για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται από το 2020 έως και φέτος ανέρχεται στο 40% με ανώτατο όριο δαπάνης τα 16.000 ευρώ.

Δηλαδή, οι φορολογούμενοι για εργασίες της τάξης 16.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση 40% δηλαδή 6.400 ευρώ, ποσό που κατανέμεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια δηλαδή 1.600 ευρώ το χρόνο.

Για παράδειγμα αν η δαπάνη πραγματοποιήθηκε το 2020, το 40% αυτής κατανέμεται ισόποσα στα έτη 2021, 2022, 2023 και 2024 και μειώνει το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται ότι η έκπτωση για δαπάνες που έγιναν έως φέτος παρέχεται εφόσον ο ιδιοκτήτης πληρώσει τα εργατικά με ηλεκτρονικό χρήμα μέσω τραπεζών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.