ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Π.Τζεντιλόνι: «Οι έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση των πλημμυρών δεν θα υπολογιστούν στο δημόσιο χρέος»

Δεσμεύτηκε ότι η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει το ταχύτερο δυνατό

Π.Τζεντιλόνι: «Οι έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση των πλημμυρών δεν θα υπολογιστούν στο δημόσιο χρέος»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, διαβεβαίωσε πως η Ευρώπη έχει δεσμευθεί για την παραχώρηση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. Έδωσε, δε, ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι οι δαπάνες της χώρας για την αντιμετώπιση των πλημμυρών δεν θα υπολογιστούν στο έλλειμμα.

Μιλώντας στο δίκτυο ERTNEWS χαρακτήρισε την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιν  λειτουργική και επιχειρησιακή, αλλά και μία καλή ευκαιρία για να να δείξει η Ευρώπη την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα σε αυτήν την πολύ δραματική συγκυρία.

Ο κ. Τζεντιλόνι δεσμεύτηκε ότι η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει το ταχύτερο δυνατό και διέκρινε δύο κατηγορίες κεφαλαίων: τα υφιστάμενα κεφάλαια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και που μπορούν να κινητοποιηθούν άμεσα και αυτά που θα ενεργοποιηθούν και θα είναι διαθέσιμα τους επόμενους μήνες.

Επίσης διευκρίνισε ότι οι δαπάνες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις πλημμύρες για τουλάχιστον δύο χρόνια θα εξαιρεθούν από τη λογιστική αποτύπωση του ελλείμματος.

«Σίγουρα δε θα υπονομεύσουμε αυτή τη διαδικασία. Η Ελλάδα θα πρέπει να αισθάνεται καθησυχασμένη. Η δημοσιονομική σταθερότητα δεν απειλείται», τόνισε

Παραδέχτηκε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όχι μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, απαιτεί αυξημένες επενδύσεις και δημοσιονομικό χώρο. «Χθες παρουσίασα την θερινή οικονομική πρόβλεψη και για πρώτη φορά πιστεύω συμπεριλάβαμε στους μακροοικονομικούς κινδύνους για την Ευρωπαϊκή Ένωση την κλιματική ζημιά όπως την ονομάσαμε.

Διότι πρέπει να γνωρίζουμε και να έχουμε πάντα κατά νου ότι αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πλέον πολύ συχνά. Πρέπει να αυξήσουμε το Ταμείο Αλληλεγγύης που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπίσει αυτές τις έκτακτες ανάγκες και αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα του χρόνου, δεδομένου ότι θα έχει διαθέσιμα κεφάλαια της τάξεως του 350 – 400 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Για να γίνει αυτό όμως, το Ταμείο αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί από τα κράτη μέλη» σημείωσε.

Και συνέχισε: «Επίσης είναι σημαντικό να επενδύσουμε στη διατήρηση των εδαφών μας, των πιο ευάλωτων περιοχών μας.

Οφείλω να πω ότι μέχρι το 2026 έχουμε τους απαιτούμενους πόρους για να το πράξουμε αυτό.

Παραδείγματος χάρη, και στην περίπτωση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης, έχουμε πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεων για τη διατήρηση της φύσης και για την αποτροπή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Βεβαίως όμως, πρέπει να βρούμε τρόπους προκειμένου να συνεχίσουμε αυτή τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, προκειμένου να επενδύσουμε στην κλιματική μετάβαση στα ερχόμενα χρόνια».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.