ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Η αδυναμία εξεύρεσης ακινήτων οδηγεί σε ανατιμήσεις – «Ξεκρέμαστοι» δεκάδες δικαιούχοι

Τα Πατήσια είναι η πιο επιλέξιμη περιοχή, καθώς το 72% του αποθέματος ακινήτων πληροί τα σχετικά κριτήρια

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Η αδυναμία εξεύρεσης ακινήτων οδηγεί σε ανατιμήσεις – «Ξεκρέμαστοι» δεκάδες δικαιούχοι

Μόλις το 23% των διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος «Σπίτι μου» για την επιδότηση επιτοκίου αγοράς κατοικίας από νέους ηλικίας έως 39 ετών, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να μένουν «ξεκρέμαστοι».

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών-αττικής, από τις 45.000 αναρτημένες αγγελίες πώλησης κατοικιών από τα μέλη του συλλόγου, μόλις οι 10.674 αφορούν επιλέξιμα ακίνητα για το πρόγραμμα, στοιχείο που καταδεικνύει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ενδιαφερόμενοι να εντοπίσουν το σπίτι της αρεσκείας τους.

Από πλευράς επιμέρους περιοχών, τα Πατήσια είναι η πιο επιλέξιμη περιοχή, καθώς το 72% του αποθέματος ακινήτων πληροί τα σχετικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, εντοπίζονται 374 επιλέξιμα ακίνητα, αριθμός ασφαλώς που καταδεικνύει και το έλλειμμα προσφοράς, καθώς ακόμη και σε μια περιοχή που έχει μεγάλο αριθμό ακινήτων, αυτός τελικά δεν ξεπερνάει τις μερικές εκατοντάδες ακίνητα, τη στιγμή που οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από ενδιαφερόμενους αγοραστές ήδη είναι υπερδιπλάσιες των 10.000 δικαιούχων που προβλέπει το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Αντίστοιχα, στους άξονες των Λ.Πατησίων και Αχαρνών εντοπίζονται 1.384 ακίνητα, ή το 68% του συνόλου, στην Κυψέλη 595 ακίνητα, που απαρτίζουν το 51% του συνόλου, ενώ στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου καταγράφονται 69 ακίνητα ή το 59% του συνολικού αποθέματος.

Η έρευνα του συλλόγου επέλεξε ένα ικανό δείγμα κατοικιών από όλες τις περιοχές, επιφανείας 75-100 τ.μ. 1ου ορόφου και άνω, κατασκευής έως 2007, επιφανείας έως 150 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ, ακολουθώντας δηλαδή τις προϋποθέσεις που έχουν οριστεί από το πρόγραμμα.

Είναι ελάχιστα τα επιλέξιμα ακίνητα στα βόρεια και τα νότια προάστια, ή ακόμη και σε θεωρητικά «φθηνές» περιοχές των δυτικών προαστίων.

Για παράδειγμα, στη Λυκόβρυση εντοπίζονται μόλις πέντε ακίνητα, στα Βριλήσσια εννιά, στην Πεύκη επίσης εννιά και στου Παπάγου μόλις επτά.

Αντίστοιχα, σε δημοφιλείς περιοχές, όπως το Χαλάνδρι, ο αριθμός δεν ξεπερνάει τα 47, στην Αγία Παρασκευή τα 32, στα Μελίσσια τα 18 και στο Μαρούσι τα 54 ακίνητα. Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και σε αρκετές περιοχές των νοτίων προαστίων.

Για παράδειγμα, στον Άγιο Δημήτριο ο αριθμός των επιλέξιμων ακινήτων είναι μόλις 79, στον Αλιμο 63 και στην Αργυρούπολη 44, στη Δάφνη 54 και στην Ηλιούπολη 74.

Εκτός από την έλλειψη ακινήτων, σύμφωνα με αναφορές μεσιτών, παρατηρούνται απότομες ανατιμήσεις των ζητουμένων τιμών, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου φαινόταν πως υπήρχε κατ’ αρχάς συμφωνία για την πώλησή του, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται αγοραπωλησίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κάποιοι ιδιοκτήτες έχουν αναθαρρήσει από την αύξηση της ζήτησης κι εκεί που είχαν συμφωνήσει στην πώληση του ακινήτου τους, π.χ. για 150.000 ευρώ, τώρα ζητούν έως και 180.000 ευρώ, ακριβώς λόγω του προγράμματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.