ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Σε απελπισία οι πολίτες για το ρεύμα: «Απίστευτο! Αντί να κυνηγούν οι εταιρείες τους καταναλωτές θα γίνεται το αντίθετο»

Κανείς δεν γνωρίζει σε ποιο... χρώμα τιμολογίου να μπει

Σε απελπισία οι πολίτες για το ρεύμα: «Απίστευτο! Αντί να κυνηγούν οι εταιρείες τους καταναλωτές θα γίνεται το αντίθετο»

Την πρωτοχρονιά οι καταναλωτές θα κληθούν να επιλέξουν τιμολόγια ρεύματος με το αλαλούμ να συνεχίζεται σε ότι αφορά τα χρώματα που θα κληθούν να επιλέξουν τα οποία σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος «προάγουν τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφόρηση για τις τιμές των παρόχων, προς όφελος των καταναλωτών», αλλά οι καταναλωτές θεωρούν ότι υπάρχει εμπαιγμός.

Οι καταναλωτές προσπαθούν να καταλάβουν τι αλλάζει από την πρώτη Ιανουαρίου, κυριολεκτικά χαμένοι στα χρώματα των τιμολογίων με την αντίστροφη μέτρηση για τα νέα τιμολόγια να έχει ήδη αρχίσει και με τους περισσότερους καταναλωτές να μην μπορούν πρακτικά να αποφασίσουν το χρώμα που θα διαλέξουν.

Οι καταναλωτές καλούνται να διαλέξουν το μπλε σταθερό τιμολόγιο, το πράσινο το ειδικό, το κίτρινο το κυμαινόμενο και το πορτοκαλί το δυναμικό τιμολόγιο.

Στο ειδικό πράσινο τιμολόγιο θα εισαχθούν όσοι καταναλωτές δεν διαλέξουν χρώμα. Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας ο καταναλωτής θα γνωρίζει στις αρχές του μήνα τι πληρώνει στον πάροχο αλλά και το κυριότερο τι τιμές προφέρουν οι υπόλοιποι πάροχοι.

Ο καταναλωτής θα έχει την επιλογή να αλλάξει είδος τιμολογίου ανά πάσα στιγμή εκτός της περίπτωσης του μπλε σταθερού τιμολογίου.

Οι καταναλωτές ζητούν αναλυτική ενημέρωση από τους παρόχους την οποία όμως οι εταιρείες δεν παρέχουν στο βαθμό που κάποιος θα μπορούσε να αντιληφθεί τι τον συμφέρει.

«Οι εταιρείες είναι αυτές που θα έπρεπε να τρέχουν πίσω από τους πολίτες και όχι να κάθεται ο πολίτης και να κυνηγάει τις εταιρείες αν θα αλλάξουν οι τιμές», τονίζει ένας καταναλωτής.

Οι επιδοτήσεις θα συνεχίσουν να ισχύουν μόνο για τους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, ενώ θα υπάρξει άλλη μια κατηγορία που θα αφορά τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά και άνω.

Σε τι χρησιμεύουν τα διαφορετικά χρώματα;
Διευκόλυνση καταναλωτή και καλύτερη σύγκριση τιμολογίων.

Μπορώ να επιλέξω άλλο τιμολόγιο από αυτό που έχω;
Ο καταναλωτής θα μπορεί να αλλάξει τιμολόγιο, από αυτό που είχε οποτεδήποτε το επιθυμεί. Εξαίρεση είναι τα σταθερά τιμολόγια.

Θα πρέπει να αλλάζω κάθε μήνα πάροχο για να βρω τον φθηνότερο;
Μπορεί ο καταναλωτής να το κάνει. Μάλιστα το πράσινο τιμολόγιο δίνει άμεση σύγκριση τιμών παρόχων.

Θα υπάρχει κάποιο εργαλείο επαλήθευσης & σύγκρισης τιμών;
Ο καταναλωτής θα έχει στην «φαρέτρα» του τα εξής εργαλεία: κωδικός QR και τον ιστότοπο ΡΑΑΕΥ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.