Στοιχεία-σοκ για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας του «πλούσιου» λόγω τουρισμού γ’ τριμήνου: Ένα «αναιμικό» 2,8%

Αν δεν υπήρχαν τα σχεδόν διπλάσια τουριστικά έσοδα θα είχαμε αρνητική ανάπτυξη ακόμα και από το καλοκαίρι του 21 που η μισή Ελλάδα είχε ακόμα lockdown

Στοιχεία-σοκ για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας του «πλούσιου» λόγω τουρισμού γ’ τριμήνου: Ένα «αναιμικό» 2,8%

Εξαιρετικά απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας το τρίτο τρίμηνο του 2022 το οποίο ήταν μόνο το οποίο της τάξης του 2,8%!

Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2021 στο οποίο η Ελλάδα, ή τουλάχιστον 15 νόμοι της Ελλάδας, ήταν ακόμα σε καθεστώς μερικού η ολικού lockdown, όπως η Μύκονος, η Κοζάνη και πολλές άλλες περιοχές.

Τι σημαίνει αυτό; Σε οικονομικούς όρους και εξαιρουμένου του τουρισμού ο οποίος απέφερε τα διπλάσια έσοδα εφέτος σε σχέση με πέρσι (περίπου όσο το 2019 αλλά με 20% περισσότερες αφίξεις που σημαίνει ότι ξόδευαν πολύ λιγότερο) η οικονομία κατέρρευσε και είναι ελλειμματική ακόμα και σε σχέση με το περσινό τρίμηνο που ήταν μεταξύ δύο lockdowns και όπως προαναφέραμε σε αρκετές περιοχές επιβλήθηκε μερικό ή ολικό locldown.

Και βέβαια σε όλη την Ελλάδα υπήρχαν τα μέτρα αποστασιοποίησης και μασκοφορίας που συνολικά συντείνουν σε περαιτέρω οικονομική συμπίεση των εσόδων

Παρόλα που στο τρίτο τρίμηνο το 2022 όλα ήταν ελεύθερα και  ο τουρισμός έφερε ένα σημαντικό αριθμό κεφαλαίων η ανάπτυξη ήταν μόλις 2,8%.

Να φανταστούμε ποια θα είναι η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε με αυτού του 2022 (τα τρία επόμενα τρίμηνα,  το δ’ του 2022, α’ και β’ του 2023 δεν μετράνε γιατί στους αντίστοιχους χρόνους υπήρχε ακόμα κανονικό lockdown (σημειώνεται ότι η χώρα άνοιξε εντελώς μετά το Πάσχα του 2022).

Αξίζει να πούμε πως και τα προηγούμενα δύο τρίμηνα, δηλαδή α’ του 2022 και β’ του 2022, ήταν απογοητευτικά.

Το 2ο τρίμηνο του 2022 η άνοδος του ΑΕΠ είχε υπολογισθεί από την ΕΛΣΤΑΤ σε 7,7% και το 1ο τρίμηνο σε 8%, αλλά τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν εκ νέου επί τα χείρω, σε 7,1% και σε 7,9% αντίστοιχα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.