ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Θρίλερ με την Credit Suisse στο «παρά 1’»: Η UBS προσφέρει ένα δισ. δολάρια για την εξαγορά και η τράπεζα την αρνείται! (upd2)

«Η προσφορά είναι πολύ μικρή για να την αποδεχτούμε»

Θρίλερ με την Credit Suisse στο «παρά 1’»: Η UBS προσφέρει ένα δισ. δολάρια για την εξαγορά και η τράπεζα την αρνείται! (upd2)

Η UBS Group AG προσφέρθηκε να αγοράσει την Credit Suisse για έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια (αν και το ενεργητικό της τράπεζας είναι στα 500 δισ. δολάρια), με την ελβετική κυβέρνηση να σχεδιάζει να αλλάξει τους νόμους της χώρας για να παρακάμψει την ψήφο των μετόχων για τη συναλλαγή, ανέφεραν την Κυριακή οι Financial Times, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ελβετική τράπεζα «αρνείται την μικρή αυτή προσφορά» όπως αναφέρει.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Credit Suisse με την υποστήριξη του μεγαλύτερου μετόχου της, απορρίπτει αυτήν την προσφορά, την οποία θεωρεί πολύ χαμηλή και βλαπτική για τους μετόχους και τους υπαλλήλους που έχουν μετοχές.

Οι Financial Times ανέφεραν ότι η UBS προσφέρει τιμή 0,25 ελβετικών φράγκων ανά μετοχή, που θα καταβληθεί σε μετοχές της UBS. Οι μετοχές της Credit Suisse έκλεισαν την Παρασκευή στο 1,86 ελβετικό φράγκο.

Η πρόταση, επομένως, αποτιμά την Credit Suisse περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα από την αξία της στο χρηματιστηριακό κλείσιμο της Παρασκευής.

Η UBS επιμένει, επίσης, σε μια ουσιώδη δυσμενή μεταβολή που μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία: Εάν τα CDS της εκτιναχθούν κατά 100 μονάδες βάσης ή περισσότερο, ανέφεραν οι FT.

Η προτεινόμενη συμφωνία για όλες τις μετοχές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας επρόκειτο να υπογραφεί το απόγευμα της Κυριακής.

Η ταχέως εξελισσόμενη φύση των διαπραγματεύσεων σημαίνει ότι οι όροι οποιασδήποτε τελικής συμφωνίας μπορεί να είναι διαφορετικοί από αυτούς που αναφέρονται.

Η Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, σε επικοινωνία με το CNBC.

Την ίδια ώρα η ελβετική κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης προκειμένου να παρακάμψει την ψηφοφορία των μετόχων για την συναλλαγή αν αυτή πραγματοποιηθεί, έγραψε η εφημερίδα.

Η UBS πιέζεται να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε εντός της ημέρας την εξαγορά της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθεί μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.

Χθες Σάββατο 18 Μαρτίου πάντως οι συνομιλίες για τη διάσωση της Credit Suisse ήταν σε εξέλιξη καθώς η UBS ζήτησε 6 δισεκατομμύρια δολάρια από την ελβετική κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει το κόστος σε περίπτωση που προχωρήσει σε εξαγορά της τράπεζας.

Οι αρχές προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης της τράπεζας με τους πελάτες και επενδυτές, μετά και την αναταραχή που προκλήθηκε από την κατάρρευση των αμερικανικών Silicon Valley Bank και Signature Bank την περασμένη εβδομάδα.

Ενώ οι ρυθμιστικές αρχές επιθυμούν να βρεθεί μια λύση πριν από το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα, πηγή του Reuters προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες συναντούν σημαντικά εμπόδια και ότι μπορεί να χρειαστεί να περικοπούν 10.000 θέσεις εργασίας εάν οι δύο τράπεζες συνενωθούν.

Οι εγγυήσεις που ζητά η UBS θα καλύψουν το κόστος της εκκαθάρισης τμημάτων της Credit Suisse και πιθανές νομικές δαπάνες, δήλωσαν δύο άτομα στο Reuters.

Η UBS και η ελβετική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι φρενήρεις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου έρχονται έπειτα από μια βίαιη εβδομάδα για τις τραπεζικές μετοχές και τις προσπάθειες σε Ευρώπη και ΗΠΑ να στηρίξουν τον κλάδο. Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε στήριξη των καταθέσεων των καταναλωτών, ενώ η ελβετική κεντρική τράπεζα έριξε σωσίβιο 50 δισ. δολ. στην Credit Suisse για να στηρίξει τον ισολογισμό της.

Η UBS δεχόταν πιέσεις από τις ελβετικές αρχές να εξαγοράσει την κύρια ανταγωνίστριά της προκειμένου να ελέγξει την κρίση, δήλωσαν πηγές. Το σχέδιο θα μπορούσε να προβλέπει την απόσχιση του ελβετικού βραχίονα της Credit Suisse.

Η Ελβετία ετοιμάζεται να λάβει έκτακτα μέτρα για να επισπεύσει τη συμφωνία, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι δύο καλά πληροφορημένες πηγές.

Οι αμερικανικές αρχές εμπλέκονται, συνεργαζόμενες με τους Ελβετούς ομολόγους τους για να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας συμφωνίας, ανέφερε το Bloomberg News, επικαλούμενο επίσης πηγές.

Ο Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway Inc έχει συζητήσει με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν για την τραπεζική κρίση, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι βρίσκονται επίσης σε συνεχείς συζητήσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακο για την τύχη της Credit Suisse, δήλωσε πηγή του Reuters. Εκπρόσωποι του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών και της Αρχής Προληπτικής Ρύθμισης της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία εποπτεύει τις τράπεζες, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι μετοχές της Credit Suisse έχασαν το ένα τέταρτο της αξίας τους την τελευταία εβδομάδα. Η τράπεζα έλαβε σανίδα σωτηρίας από την Κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από μια σειρά σκανδάλων που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών.

Κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων διαχειριστών πλούτου στον κόσμο και θεωρείται μία από τις 30 ισχυρότερες συστημικές τράπεζες του κόσμου, μία ενδεχόμενη κατάρρευση θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σημειώνει το Reuters.

Υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα για ενδιαφέρον για την Credit Suisse από άλλους ανταγωνιστές. Το Bloomberg ανέφερε ότι η Deutsche Bank εξέταζε το ενδεχόμενο να αγοράσει ορισμένα από τα περιουσιακά της στοιχεία, ενώ ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός BlackRock διέψευσε δημοσίευμα που ανέφερε ότι συμμετείχε σε ανταγωνιστική προσφορά για την τράπεζα.

Η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank με έδρα την Καλιφόρνια έφερε στο επίκεντρο το πώς οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες – συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη – πιέζουν τον τραπεζικό τομέα.

Η κατάρρευση της SVB και της Signature είναι οι μεγαλύτερες πτωχεύσεις τραπεζών στην ιστορία των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Washington Mutual κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

Οι τραπεζικές μετοχές παγκοσμίως έχουν πληγεί μετά την κατάρρευση της SVB, με τον δείκτη S&P Banks να σημειώνει πτώση 22%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.