ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

Θα πούμε το ψωμί… ψωμάκι: Στα «κάγκελα» οι καταναλωτές από τις νέες τιμές – Μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας

Στα ύψη οι τιμές στις πρώτες ύλες

Θα πούμε το ψωμί… ψωμάκι: Στα «κάγκελα» οι καταναλωτές από τις νέες τιμές – Μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας

Οι Έλληνες καταναλωτές, θα κληθούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς οι ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης είναι εξωφρενικές.

Αποτέλεσμα αυτού είναι ο μισθός να μην φτάνει ούτε για τα βασικά, και πλέον οι πολίτες να βρίσκονται σε απόγνωση για το πως θα βγάλουν το υπόλοιπο του μήνα, αλλά και τον δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει.

Σε εφιάλτη διαρκείας εξελίσσεται η ακρίβεια, η οποία έχει εισβάλλει σε κάθε τομέα πλήττοντας ακόμα και ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής, το ψωμί.

Η τιμή του ψωμιού τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 23%, με τη φρατζόλα να φτάνει από 0.90 λεπτά έως και 1,20 λεπτά.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που πλέον αγοράζουν ψωμί μέρα παρά μέρα, ενώ άλλοι μπαίνουν στη διαδικασία να φτιάξουν το δικό τους στο σπίτι.

«Αυξηθήκαν οι πρώτες ύλες πάρα πολύ, σχεδόν έχουν διπλασιαστεί, και αλλά έχουν πάρει παραπάνω από διπλή αύξηση, σε σουσάμια σε βούτυρα σε λάδια. Οι καθημερινοί πελάτες έχουν μειωθεί πάρα πολύ, τουλάχιστον κατά 25% μην σου πω και 30%», τόνισε αρτοποιός σε τηλεοπτικό σταθμό.

Τα 10 λίτρα ηλιέλαιου κόστιζαν για τους επαγγελματίες 10 ευρώ, φέτος τα αγοράζουν 33. Το ένα σακί αλεύρι, δηλαδή 25 κιλά, από 12 ευρώ εκτοξεύτηκαν στα 24.

Το βούτυρο, από 5,50 ευρώ το κιλό, πλέον πωλείται στα 8,50, το σουσάμι από 1,60 το κιλό έφτασε στα 2,80.

Στα ύψη οι τιμές στις πρώτες ύλες

Ηλιέλαιο 10Lt : 10€ => 33€

Αλεύρι: 25 Kg: 12€ => 24€

Βούτυρο 1 Kg : 5,50€ => 8,50€

Σουσάμι 1 Kg: 1,60€ => 2,80€

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ψωμί στην Ουγγαρία αυξήθηκε από πέρυσι κατά 66%, στη Λιθουανία κατά 33%, στην Ολλανδία κατά 10%, στη Γαλλία κατά 8%.

«Τα κόστη μας έχουν διπλασιαστεί η ενέργεια είναι συν 150% παρά τις επιδοτήσεις, δύσκολα τα πράγματα», σημείωσε η πρόεδρος σωματείων αρτοποιών Θεσσαλονίκης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι αρτοποιοί κάνουν λόγο για έναν δύσκολο χειμώνα, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν μπει τα πρώτα λουκέτα, καθώς αδυνατούν να απορροφήσουν στο σύνολό τους τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.