ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η Credit Suisse γίνεται ο «μεγάλος ασθενής» της Ελβετίας – Συζητήσεις για εξαγορά της από την UBS

Για να σταματήσει η κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην Credit Suisse.

Η Credit Suisse γίνεται ο «μεγάλος ασθενής» της Ελβετίας – Συζητήσεις για εξαγορά της από την UBS

Σε συζητήσεις βρίσκεται η τράπεζα UBS σχετικά με την εξαγορά όλης ή μέρους της Credit Suisse, όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times επικαλούμενη πολλές πηγές που είναι «ενήμερες» για τις συνομιλίες αυτές καθώς η δεύτερη εξελίσσεται στον “μεγάλο ασθενή”.

Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός είναι πλέον ο Ελβετός «ασθενής» του τραπεζικού συστήματος.

Όλα δείχνουν πως έχει ξεσπάσει μία παγκόσμια τραπεζική κρίση η οποία πυροδοτήθηκε από την πρόσφατη κατάρρευση των Silicon Valley Bank – Signature Bank στις ΗΠΑ.

Τα διοικητικά συμβούλια των δύο μεγαλύτερων ελβετικών τραπεζών θα συνεδριάσουν χωριστά το Σαββατοκύριακο για να εξετάσουν τη σημαντικότερη ένωση τραπεζών μετά την οικονομική κρίση.

Η ελβετική Εθνική Τράπεζα και η ρυθμιστική αρχή Finma προωθούν αυτές τις συζητήσεις σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα της χώρας, πρόσθεσαν οι πηγές αυτές.

Παρά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, η μετοχή της Credit Suisse συνέχισε την πτωτική πορεία της και σήμερα. Η UBS έχει χρηματιστηριακή αξία 56,6 δισεκ. δολάρια ενώ η Credit Suisse έπεσε σήμερα στα 8 δισεκ. δολάρια.

Με δεδομένο το βάρος μιας ένωσης, οι αναλυτές εκτιμούν πως ο ελβετικός κλάδος της Credit Suisse, ο οποίος περιλαμβάνει την τράπεζα λιανικής και τα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα μπορούσε να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο ή να αποσχισθεί.

Ωστόσο, οι κεφαλαιαγορές και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές δεν έχουν πειστεί. Η τιμή της μετοχής μειώθηκε απότομα τον τελευταίο χρόνο και η Credit Suisse σημείωσε τεράστιες εκροές σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, χάνοντας περίπου το 38% των καταθέσεών της το τέταρτο τρίμηνο του 2022!

Τα cds εκτινάχθηκαν στα ύψη σε νέα ρεκόρ αυτή την εβδομάδα.

Αυτός θα ήταν επίσης ένας τρόπος για να αποφευχθούν μαζικές απολύσεις εργαζομένων στην Ελβετία εξαιτίας αναπόφευκτων επικαλύψεων δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τους FT, θα μπορούσε τότε να παραχωρηθεί στην UBS ή σε κάποιον άλλο υποψήφιο μόνο η διαχείριση κεφαλαίων και περιουσιών.

Ένα άλλο εμπόδιο σε μια συγχώνευση είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εκτιμά ένας πρώην επικεφαλής της Finma, ο Εζέν Αλτινέ, σε συνέντευξή του στον όμιλο CH Media. «Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έβλεπε αναμφίβολα σημαντικά εμπόδια επειδή τα δύο ιδρύματα έχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά», εξηγεί.

Και μολονότι οι δύο ρυθμιστικές αρχές υπογραμμίζουν πως «η Credit Suisse ικανοποιεί τις απαιτήσεις για το κεφάλαιο και τη ρευστότητα που επιβάλλονται στις τράπεζες συστημικής σημασίας», η άνοδος των ασφαλίστρων πιστωτικού κινδύνου της τράπεζας, των CDS (Credit default swaps), είναι μια ένδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές είπαν απόψε στις αντίστοιχες αμερικανικές και βρετανικές ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών είναι το “plan A” τους ώστε να σταματήσει η κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην Credit Suisse.

Μια άλλη πηγή είπε ότι συζητιούνται διάφορες επιλογές μεταξύ των δύο τραπεζών και ότι η UBS αναλύει επίσης τους πιθανούς κινδύνους που θα είχε μια συμφωνία για τη δική της επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να συμφωνηθεί μια απλή και ξεκάθαρη λύση προτού να ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Credit Suisse, η UBS, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα απέφυγαν να σχολιάσουν αυτές τις πληροφορίες. Η ελβετική Εθνική Τράπεζα δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα για κάποιο σχόλιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.