Στην πρώτη του γραπτή συνέντευξη ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης επέμεινε ότι «η εφαρμογή του Μνημονίου Παπούλια -Γιλμάζ είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφύγουμε τη δημιουργία αχρείαστων τριβών..» και «να πετύχουμε σύντομα μια συμφωνία για την εφαρμογή ΜΟΕ στο πλαίσιο πρόληψης δημιουργίας εντάσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές..»

Το Μνημόνιο Παπούλια- Γιλμάζ, όπως είναι γνωστό, βρίσκεται σε ισχύ- επομένως και σε εφαρμογή- από το 1988. Επομένως η επίκληση του ΥΕΘΑ «στην εφαρμογή του» του Μνημονίου γεννά πολλά ερωτήματα:

* Ποια εκ των δύο πλευρών, (η κάθε μια χωριστά ή και οι δύο μαζί) εφαρμόζουν ή όχι το Μνημόνιο;

* Ένα Μνημόνιο σε ισχύ μπορεί… να ξαναγίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή του;

* Στην περίπτωση… ξαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου για την εφαρμογή του, το Μνημόνιο θα ισχύσει ως έχει ή θα προστεθούν και νέα ΜΟΕ για να εφαρμοστεί… καλά αυτή τη φορά΄;

Η αλήθεια δια γυμνού οφθαλμού είναι ότι η Τουρκία εδώ και αρκετά έτη , αλλά συστηματικά από το 2015 και εντεύθεν έχει γράψει στα παλιά της τα παπούτσια το Μνημόνιο αυτό και δεν το εφαρμόζει ούτε κατ’ ελάχιστον.

Το πρόβλημα επομένως δημιουργείται στην Ελληνική κυβέρνηση , η οποία, όλο αυτό το διάστημα με την άκρως επιθετική διπλωματική και στρατιωτική συμπεριφορά της Τουρκίας σε πλήρη ανάπτυξη, ουδέποτε, μέχρι την επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα αναφέρθηκε και πολύ περισσότερο διαμαρτυρήθηκε έστω και τυπικώς για τη μη τήρηση του Μνημονίου Παπούλια -Γιλμάζ από την Τουρκία.

Εν ολίγοις το Μνημόνιο αυτό και με τη σύμφωνη , σιωπηλή αποδοχή της Αθήνας, είχε καταλήξει για τα καλά τα τρία τελευταία χρόνια στον κάλαθο των αχρήστων.

Ξαφνικά όμως το ίδιο, αχρηστευμένο και μη εφαρμοζόμενο από την Τουρκία, Μνημόνιο ήρθε στην επικαιρότητα και ξαναέγινε σημαία της Ελληνικής κυβέρνησης με την επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα.

Το περίεργο είναι ότι η ελληνική πλευρά, μετά τις συναντήσεις στην Άγκυρα ουδέποτε ανέφερε αν διαμαρτυρήθηκε για την μη εφαρμογή του Μνημονίου από την τουρκική κυβέρνηση (που δημιουργεί πρόσθετες εντάσεις στην περιοχή του FIR Αθηνών) και πολύ περισσότερο αν απαίτησε προηγουμένως από την Άγκυρα την πλήρη δέσμευση της στην εφαρμογή αυτού του Μνημονίου εν ισχύ, προτού ανοίξουν οι διερευνητικές διαπραγματεύσεις για την κατάληξη σε νέα ΜΟΕ.

Αντιθέτως, από τα μισόλογα κυβερνητικών πηγών και από σαφέστερες δηλώσεις του ΥΕΘΑ η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι θέλει να δημιουργήσει ένα νέο «αμάλγαμα» ΜΟΕ στο Αιγαίο, πατώντας για επικοινωνιακούς λόγους πάνω στο πανελληνίως γνωστό- πλην αχρηστευμένο από την Άγκυρα – Μνημόνιο Παπούλια- Γιλμάζ, με προσθήκες για επικοινωνίες cross- tel ανάμεσα στα ΑΤΑ Λάρισας και Εσκι Σεχιρ και DFS (Ημερήσια προγράμματα πτήσεων) με εμφανή κατάργηση σχεδίων πτήσεων μέσα στο FIR Αθηνών. (σς όλο το «υλικό» προερχόμενο από κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ).

Το ζητούμενο επομένως είναι αν η παρούσα κυβέρνηση, έστω και τις τελευταίες ημέρες της θητείας της, θα επιχειρήσει να δεσμεύσει τη χώρα με ένα νέο- αμφίβολης εφαρμογής από την Άγκυρα- αλλά περισσότερο δεσμευτικό για την Ελλάδα «αναθεωρητικό» Μνημόνιο Παπούλια -Γιλμάζ, ξηλώνοντας ταυτόχρονα το αρχικό.

Ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται δημοσιεύματα για το «πόσο κακό» ήταν το original Μνημόνιο Παπούλια Γιλμάζ. Το οποίο πράγματι έχει πολλά αρνητικά για τη χώρα σημεία κατά την εφαρμογή του. Ωστόσο προτού επισπευσθεί η… αποδόμηση του, καλόν είναι να υπάρχει ένα έτοιμο σχέδιο που θα διορθώνει τις αβλεψίες, ασάφειες, προχειρότητες κλπ. του αρχικού Μνημονίου.

Και κάτι τέτοιο δεν υπάρχει ούτε στα πιο τρελά όνειρα…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

* Η Κύρα Αδάμ είναι πρώην διευθύντρια της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ στο pronews.gr.