Η εγκατάσταση των ρωσικών S-400 στην Τουρκία εντός του Ιουλίου, έχει δυναμιτίσει τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ! Το τελευταίο διάστημα έχει επιδειχτεί μεγάλη ψυχρότητα των σχέσεων Ντόναλντ Τραμπ και Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εγκαταλείπει το παιχνίδι “συνετισμού” του απρόβλεπτου, αλλά πατριώτη Τούρκου Προέδρου και γι΄ αυτό οι τηλεφωνικές επαφές υψηλού συνεργάτη του περί της εξωτερικής πολιτικής, είναι συχνές με το περιβάλλον του Ερντογάν.

Και εδώ θα σας παραθέσουμε τις πληροφορίες που αντλήσαμε από υψηλότατη πηγή μας που αγγίζει τις παρυφές του State Department.

O Ντόναλντ Τραμπ μεταφέρει στον Ρ. Τ. Ερντογάν, ότι μέχρι τα τέλη του Ιουνίου έχει να επιλέξει σχετικά με την παραλαβή των S-400 τις εξής λύσεις:

  • Να τους παραλάβει και να τους αποθηκεύσει.
  • Να τους παραλάβει και να τους πουλήσει σε τρίτη χώρα
  • Να ακυρώσει την αγορά – παραλαβή τους.

Στην αντίθετη περίπτωση, που τους παραλάβει με σκοπό να τους ενεργοποιήσει, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να δημιουργήσουν πολλές παρενέργειες στην Τουρκία.

Κι εδώ αρχίζει ο διαπραγματευτικός κύκλος του παμπόνηρου Ερντογάν, ο οποίος θέτει τα παρακάτω ανταλλάγματα προς τις ΗΠΑ:

  • Λύση του κουρδικού ζητήματος στη Συρία, σύμφωνα βέβαια με τα συμφέροντα της Τουρκίας.
  • Συμμετοχή της Τουρκίας στα ενεργειακά κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ (σ.σ. βλέπετε ήδη, στρατηγικές κινήσεις της Τουρκίας στα θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ).
  • Συμμετοχή της Τουρκίας στην ελληνική ΑΟΖ με αποκλεισμό του Καστελόριζου (σ.σ. το οποίο σηματοδότησε – στόχευσε, όχι τυχαία, ο Εθνολετήρας Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνοντας την υπαγωγή της Ελλάδος στο μηχανισμό στήριξης – Μνημόνιο, τον Απρίλιο του 2010) και της Στρογγύλης, έτσι ώστε, η Τουρκία να “μπαίνει” στο διάκενο μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδος, τέμνοντας – η Τουρκία – την αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Έτσι, σε περίπτωση που ο Ρ. Τ. Ερντογάν αποδεχτεί τις εντονότατες πιέσεις των ΗΠΑ, τότε την “νύφη” εξυπακούεται θα την πληρώσει η δύσμοιρη Ελλάς. Αφού οι πρόθυμοι των Αθηνών, ως συνήθως, είναι διατεθειμένοι να “διευκολύνουν” τις ΗΠΑ (σ.σ. ξεπούλησαν την Μακεδονία μας εκτελώντας τις αμερικανικές εντολές, για το Αιγαίο θα διστάσουν;)!

Στο σημείο αυτό ξεκινούν τα σενάρια που είναι ανοικτά, σύμφωνα με την υψηλότατη αμερικανική πηγή μας:

  • Εάν οι ΗΠΑ αποδεχτούν τα αιτήματα του Ερντογάν, τότε, θα δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο Πέλαγος, με σκοπό να περάσουν τα “θέλω” του Τούρκου Σουλτάνου.
  • Εάν οι ΗΠΑ δεν δεχτούν τα αιτήματα του Ερντογάν, τότε, τα σενάρια είναι δυο! Ή θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο μας εις βάρος της Τουρκίας, ή εκ νέου προσπάθεια ανατροπής του Ερντογάν, με εσωτερική πολιτική αναταραχή στην Τουρκία. Σενάριο όμως, ιδιαίτερα δύσκολο, αφού αυτήν την ώρα η Τουρκία προστατεύεται από τη ρωσική ομπρέλα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Μυστικών Υπηρεσιών της Ρωσίας!

Χρονικό διάστημα, που εκτιμάται από την πηγή πληροφόρησής μας, να συμβεί το θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, ορίζεται στο πρώτο 15θήμερο του Ιουνίου!

Αναμένοντας τις εξελίξεις, καθώς και τις αντιδράσεις των προθύμων των Αθηνών, θα σας ενημερώσουμε για όποια επιπρόσθετη πληροφορία, έγκυρα κι έγκαιρα…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Παναγιώτης Αποστόλου είναι πολιτικός αναλυτής