Την Πέμπτη 4 Ιουλίου στην καθιερωμένη δεξίωση στον κήπο της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα γιορτάστηκε η ημέρα της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ! Στην 243η επέτειο ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα (σήμερα ο Τζέφρι Πάιατ) δεξιώθηκε για άλλη μια φορά Έλληνες επιχειρηματίες, βουλευτές και υπουργούς!

Όλοι έδωσαν τα διαπιστευτήρια της υποταγής τους στον αμερικανικό παράγοντα!

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ επισκέφτηκε την Μάνη και επιδόθηκε στο λατρεμένο του χόμπι, το ποδήλατο! Ωστόσο, υπήρξε μια απρόοπτη εξέλιξη, αφού τραυματίστηκε και οι πρώτες φήμες έκαναν λόγο για κάταγμα και στα δυο του πόδια! Αργότερα όμως η αμερικανική Πρεσβεία διέψευσε αυτές τις φήμες!

Το Σάββατο 6 Ιουλίου ο Τζέφρι Πάιατ, όπως έγινε γνωστό, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο ισχίο του! Ως άνθρωποι γαλουχημένοι με το Μεγαλείο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστεως του ευχόμαστε περαστικά και ταχεία ανάρρωση να έχει!

Όμως αλήθεια, πόσο τυχαίο μπορεί να είναι αυτό το ατύχημα;

Μπορεί να συνδεθεί αυτή η προσωρινή «απόσυρσή του» με τις εξελίξεις στην Πατρίδα μας; Από τη στιγμή που θα είναι ακέφαλη επ΄ ολίγον η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, και δεν θα υπάρχει θεσμικός αμερικανικός συνομιλητής στις προδιαγραφόμενες εξελίξεις; Μια «απόσυρση» που παίζει έντονα στους διπλωματικούς κύκλους, από τη στιγμή πού ο Τζέφρι Πάιατ, είναι γνωστό ότι «ακούει» στο βαθύ κράτος των ΗΠΑ (Μπους, Κλίντον, Ομπάμα) και έχει «διαφορές» με τον σημερινό Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ισχυροποιεί καθημερινά την επανεκλογή του στο Προεδρικό Αξίωμα;

Ανώτατος διπλωμάτης σε κουβέντα που κάναμε, εκτίμησε πως ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία «παίζει» σήμερα περισσότερο από ποτέ, μετά την «εξουδετέρωση» του Πρέσβη των ΗΠΑ! Ο ισχυρισμός του αυξάνεται από τη στιγμή που στην κρίση των Ιμίων, οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάζονται στην Μεγάλη Ίμια και μετά από 4 περίπου ώρες (31 Ιανουαρίου 1996) καταρρίπτεται το ελικόπτερο του Πολεμικού μας Ναυτικού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα 3 μέλη του πληρώματός του, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός!

Τότε λοιπόν, που αμφισβητήθηκε η ελληνική θαλάσσια κυριαρχία στην περιοχή και χαρακτηρίστηκε γκρίζα ζώνη, η πέριξ των Ιμίων περιοχή, Πρωθυπουργός της Ελλάδος ήταν ο Κωνσταντίνος Σημίτης, ο οποίος είχε εκλεγεί εσπευσμένα από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στις 18 Ιανουαρίου 1996, λόγω της ασθένειας του τότε εκλεγμένου Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου! Και ο οποίος αρκέστηκε σε λεονταρισμούς πριν την κρίση των Ιμίων και ακολούθως έκανε την κότα, ευχαριστώντας τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ, που εκτόνωσαν την ελληνοτουρκική κρίση! Όμως, η Ελλάς υπέστη βαρύτατη ήττα και η Τουρκία έβαλε πόδι στο Αιγαίο!

Σήμερα το πολιτικό κλίμα είναι περίπου το ίδιο! Νέος Πρωθυπουργός στη χώρα, καθημερινές προκλήσεις των Τούρκων και με έναν Πρέσβη των ΗΠΑ «απόντα»!

Με έναν νέο Πρωθυπουργό, που πρόσφατα ο Αντώνης Σαμαράς, του έκανε γνωστό μέσω της «Καθημερινής», πως ο Αλέξης Τσίπρας έκανε υπόγειες συμφωνίες με τον Ρ. Τ. Ερντογάν για το Αιγαίο!

Εμείς θα προτρέπαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως πρώτη ενημέρωση από τον Αλέξη Τσίπρα να είναι η ενημέρωση περί των ελληνοτουρκικών συνομιλιών Ρ. Τ. Ερντογάν και Αλέξη Τσίπρα! Μην φανεί αδιάβαστος, όπως και ο Κώστας Σημίτης! Οι ημέρες είναι εξόχως πονηρές και τα “ατυχήματα” μπορεί να είναι πολλά!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Παναγιώτης Αποστόλου είναι πολιτικός αναλυτής – αρθρογράφος