Προ ημερών ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ δήλωσε πως ο Οργανισμός «δεν έχει ενημερωθεί για την Αμμόχωστο». Οπότε από τη στιγμή που δεν ενημερώθηκε δεν γνωρίζει ότι ο Κουντρέτ Οζερσάι, ανέλαβε να κάνει ξεναγήσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις προετοιμασίες που έχουν ξεκινήσει και προχωρούν για τον εποικισμό.

Προχθές ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου τοποθετήθηκε ως εξής σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό:

«Το μήνυμά μου είναι πως είναι πολύ σημαντικό να έλθουν ταχέως σε συμφωνία στους όρους αναφοράς για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες αυτή την φορά να είναι διαφορετικές από το παρελθόν. Αυτό είναι το μήνυμά μου σ’ όλους τους ηγέτες που θα συναντήσω. Είναι καιρός να συμφωνήσουμε τουλάχιστον στους όρους αναφοράς, στη βάση του έργου που έγινε, κυρίως στο Κραν Μοντανά. Γιατί πιστεύω σθεναρά ότι η πολιτική διαδικασία χρειάζεται να επανεκκινήσει».

Δηλαδή, για τον Γενικό Γραμματέα υπάρχει μια πατέντα, η γενική και αόριστη που επαναλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση ανεξαρτήτως τι διαδραματίζεται σε θάλασσα και ξηρά. Είναι τοποθέτηση ανεξαρτήτως… καιρικών συνθηκών.

Θα συμφωνηθούν όροι αναφοράς, αλλά θα συνεχίζονται οι παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Θα συζητούνται όροι αναφοράς ανεξαρτήτως εάν προελαύνουν οι Τούρκοι στη νεκρή ζώνη και γίνονται προετοιμασίες για τον εποικισμό της Αμμοχώστου.

Ο Γενικός Γραμματέας, ευαισθητοποιήθηκε- και σωστά- αντέδρασε όταν ο κ. Νετανιάχου εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει στην προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και της Βόρειας Νεκράς Θάλασσας.. Για την Αμμόχωστο και τις τουρκικές παραβιάσεις κήρυξε σιωπητήριο. Περιμένει… ενημέρωση.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της διολίσθησης του Κυπριακού. Από ένα θέμα εισβολής και συνεχιζόμενη κατοχή κατάντησε ένα διαδικαστικό ζήτημα συζήτησης για «το διαμοιρασμό της εξουσίας».

Το Κυπριακό είναι αιχμάλωτο της κατοχικής Τουρκίας και των διαδικασιών που διαχρονικά δρομολογούνται. Έχει καταστεί η διαδικασία πιο σημαντική από την ουσία.

Γι αυτό και δεν έχει επιλυθεί το Κυπριακό. Γι αυτό μέσα από τις αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες αντί να προχωρούν οι συζητήσεις προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας χάνονται οι εμπλεκόμενοι στη μετάφραση και στις ερμηνείες.

Είναι, λένε τα Ηνωμένα Έθνη, αναγκαίο να συμφωνηθούν όροι αναφοράς. Και όταν συμφωνηθούν θεωρούν πως θα ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία ή θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τις διάφορες εκδοχές και ερμηνείες των προνοιών; Προφανώς κι αυτό θα γίνει.

Τα Ηνωμένα Έθνη μπορεί να μην ενδιαφέρονται για το που θα καταλήξουν οι συζητήσεις καθώς προτάσσουν την πρόσκαιρη… επιτυχία. Την ανακοίνωση και τις φωτογραφίσεις. Όταν οδηγηθούμε σε νέο αδιέξοδο τι θα γίνει; Ποιο το επόμενο βήμα.

Η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού χάθηκε από τη στιγμή που κρύφθηκε κάτω από το χαλί η πεμπτουσία του θέματος και προσφέρθηκε απλόχερα άλλοθι στην κατοχική Τουρκία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

* Ο Κώστας Βενιζέλος είναι δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου. Είναι συγγραφέας βιβλίων για το Κυπριακό και διδάκτορας σε θέματα Επικοινωνίας.