Πολλά έχουν ειπωθεί για την εντολή εκτέλεσης του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί που δόθηκε πριν από μερικές ημέρες από τον Αμερικανό πρόεδρο Ν.Τραμπ.

Άλλοι λένε πως το αποφάσισε ξαφνικά και τελευταία στιγμή και άλλοι πως το σχεδίαζε από καιρό. Μάλλον η αλήθεια είναι κάπου στην μέση.

Και το σχεδίαζε από καιρό και την απόφαση την πήρε αιφνιδιαστικά και ξαφνικά.

Το ερώτημα είναι τι πέτυχε ή μάλλον τι ήθελε να πετύχει με την ακραία αυτή πολεμική ενέργεια.

Ο Ν.Τραμπ ήθελε να ανεβάσει τις τιμές του πετρελαίου και συνεπώς και του φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά για να καταστεί ανταγωνιστικό το πανάκριβο αμερικανικό LNG το οποίο έχει μεγάλο κόστος παραγωγής και έτσι δεν μπορεί να εκτοπίσει το ρωσικό φυσικό αέριο το οποίο ενισχύεται από φέτος με δύο νέους αγωγούς τον TurkStream και τον ΝordStream 2.

Όσο και να φωνάζουν οι Αμερικανοί και να απειλούν τους πάντες με κυρώσεις απλά και μόνο επειδή επιλέγουν σε μια υποτίθεται ελεύθερη αγορά ποιο προϊόν θέλουν να αγοράσουν, οι Ρώσοι πλέον είναι πολύ μπροστά και ελέγχουν την ευρωπαϊκή αγορά.

Το θέλουν και οι Ευρωπαίοι αυτό άλλο ότι δεν το λένε δημοσίως υπό τον φόβο ότι θα θυμώσει η «Νέα Ρώμη». Η Γερμανία για παράδειγμα έγινε μια οικονομική υπερδύναμη λόγω του φθηνού ρωσικού αερίου που την έκανε ανταγωνιστική στην παραγωγή.

Ούτε σε εφιάλτη (κυριολεκτικά το λέμε) δεν θέλουν οι Γερμανοί να αναγκαστούν να αγοράσουν αέριο από τις ΗΠΑ και επειδή είναι ακριβό και γιατί δεν θέλουν να εξαρτώνται από τους Αμερικανούς (είναι αστείο το επιχείρημα των ΗΠΑ ότι η ΕΕ θα καταστεί όμηρος της Ρωσίας λόγω της εξάρτησης των Ευρωπαίων από το ρωσικό αέριο, διότι απλούστατα οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφύγουν να καταστούν όμηροι των Αμερικανών, για αυτό τον λόγο άλλωστε από την δεκαετία του ΄90 στράφηκαν στην ρωσική αγορά ενέργειας, αλλά δημοσίως ποτέ δεν θα τολμήσουν να το πουν αυτό εκτός όταν κάποτε θα έχουν αποβάλλει από τις συναλλαγές τους παντελώς το δολάριο).

Ο Ν.Τραμπ ήθελε επίσης να επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στο Ιράν διότι οι ικανότητες του Σουλεϊμανί ήταν αυτές που δημιούργησαν το σιιτικό δίκτυο που έσωσε τον Άσαντ στην Συρία (μαζί με την ρωσική παρέμβαση βεβαίως) και κατέστησαν το σιιτικό κατά πλειοψηφία Ιράκ, σε «δορυφόρο» του Ιράν.

Ουσιαστικά οι ΗΠΑ έχουν χάσει τον έλεγχο στην «καρδιά» της Μέσης Ανατολής.

Όμως οι Ιρανοί θα καταφέρουν να τον αντικαταστήσουν γιατί έχουν το know how να παράγουν τέτοια στελέχη.

Επίσης ο Ν.Τραμπ ήθελε να αλλάξει την πολιτική ατζέντα της παραπομπής του για δίκη στην Γερουσία. Δεν πρόκειται να καταδικαστεί καθώς απαιτούνται τα 2/3 της Γερουσίας για να γίνει αυτό.

Όμως δεν ήθελε οι Δημοκρατικοί να μονοπωλήσουν την πολιτική ατζέντα αν και με πιθανούς αντιπάλους τον Μπέρνι Σάντερς και τον Τζο Μπάιντεν πολύ δύσκολα ο Ν.Τραμπ θα χάσει τις εκλογές, βασικά για να τις χάσει θα πρέπει να μην κατέβει!

Τελικά τι κατάφερε ο Ν.Τραμπ; Ας ξεκινήσουμε από το σίγουρο. Το Ιράκ τελείωσε για τις ΗΠΑ. Κατά 70% αποτελείται από σιίτες και η θρησκεία στην Μέση Ανατολή παίζει μέγιστο ρόλο. Πλέον το σιιτικό στοιχείο έχει συσπειρωθεί γύρω από το Ιράν ενώ η αμερικανική παρουσία στην χώρα έχει γίνει ιδιαίτερα ανεπιθύμητη.

Συν τοις άλλοις το Ιράκ και γενικότερα η Μέση Ανατολή αποτελεί αυτή την στιγμή ένα πολύ εχθρικό μέρος για Αμερικανούς. Στο Ιράκ, ούτε λίγο ούτε πολύ οι αμερικανικές δυνάμεις είναι «επικηρυγμένες».

Στις ΗΠΑ το κατανόησαν αυτό και για αυτό δεν αντέδρασαν στον χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, βομβαρδισμό τον βάσεων τους από το Ιράν. Και οι δύο αντίπαλοι ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να δώσουν συνέχεια.

Το Ιράν γιατί ξέρει ότι έχει μεγάλο έλλειμμα ισχύος έναντι των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ γιατί ξέρουν ότι ναι μεν είναι κατά πολύ ισχυρότερες αλλά ξέρουν ότι το Ιράν είναι αποφασισμένο και διαθέτει ικανά δίκτυα για να κάνει την ζωή κάθε Αμερικανού στρατιωτικού στην Μέση Ανατολή πραγματικό εφιάλτη.

Το Ιράν ξέρει ότι θα χάσει σαν κρατική οντότητα, πείθει όμως τους αντιπάλους του ότι είναι αποφασισμένο να τους κάνει να πληρώσουν ένα πολύ μεγάλο και δυσανάλογο τίμημα.

Πάντως εάν εκλείψει η αμερικανική παρουσία από το Ιράκ δεν είναι ότι θα λυπηθεί ιδιαίτερα ο Ν.Τραμπ. Για τον Αμερικανό πρόεδρο η χώρα αυτή στοίχισε 9 τρισ.δολάρια από το 2002 μέχρι σήμερα… for nothing.

Γεωπολιτικά πρόκειται για μεγάλη ήττα των ΗΠΑ αλλά ο Ν.Τραμπ βλέπει τα πράγματα από επιχειρηματική σκοπιά. Θεωρεί ότι οι ΗΠΑ έχουν «επεκταθεί» πάρα πολύ οικονομικά και αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Προς το παρόν οι ΗΠΑ αρνούνται να φύγουν από το Ιράκ, αλλά αποτελούν «ξένο» σώμα στην χώρα αυτή, ακόμα κι αν παραμείνουν στην χώρα η διαμονή τους δεν θα είναι ευχάριστη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν τελειώνει εδώ η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιράν, δεν συνεχίστηκε διότι και οι δύο πλευρές κατάλαβαν πως δεν είναι έτοιμες να το «τραβήξουν» μέχρι τέλους.