H εξάπλωση του κορωνοϊού στον πλανήτη σίγουρα δεν είναι ισάξια σε φόβο και τρόμο με μια επιδημία μαύρης πανώλης ή έμπολα ή ευλογιάς αλλά ωστόσο είχε μια πολύ σημαντική παράπλευρη απώλεια.

Προκάλεσε σημαντικές οικονομικές ζημιές σε όλες τις χώρες της υφηλίου καθώς «πάγωσε» επί της ουσίας τις εμπορικές συναλλαγές.

O Covid 19 έχει σπείρει την ανησυχία σε όλες τις παγκόσμιες χρηματαγορές.

Με σερί πτωτικών, διαδοχικών συνεδριάσεων, οι παγκόσμιες αγορές έχουν χάσει τις τελευταίες μέρες περίπου το 10% της αξίας τους, που μεταφράζεται σε τρισεκατομμύρια δολάρια με πολλούς αναλυτές να θεωρούν πολύ πιθανή την κατάρρευση των αξιών εάν διευρυνθούν οι απώλειες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει εμβόλιο και δεν προβλέπεται να υπάρξει για τουλάχιστον 18 μήνες.

Οι επενδυτές στρέφονται προς τις κεντρικές τράπεζες και ζητούν ήδη νέες μειώσεις επιτοκίων (ΗΠΑ) ή επιπλέον αγορές εταιρικών ομολόγων.

Οι επενδύσεις παγκοσμίως έχουν σταματήσει. Οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν και λογικό άλλωστε σε λίγο δεν θα κυκλοφορεί κανείς έξω.

Όμως πίσω από όλα αυτά κρύβονται κι άλλα πράγματα. Ήδη οι οικονομολόγοι μιλούσαν για επερχόμενη παγκόσμια ύφεση ενώ τα χρηματιστήρια πετούσαν «στον ουρανό» δηλαδή οι αξίες τους δεν είχαν καμία σύνδεση με την πραγματικότητα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα χρηματιστήρια χρειαζόντουσαν μια επείγουσα «διόρθωση». Εάν όμως η «διόρθωση» αυτή γινόταν είτε με παγκόσμια κρίση, είτε με παγκόσμιο πόλεμο, οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες.

Αντίθετα ο κορωνοϊός κάνει την «διόρθωση» αυτή εντελώς αναίμακτα.

Θα πεις κάποιος «τι εννοείς; ο ιός έχει εξαπλωθεί σκοπίμως;». Αυτό που λέμε είναι πως ήταν πολύ «βολικός» και τέλος πάντων από την στιγμή που εμφανίστηκε, δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην «δημοσιότητα» του αλλά και στην «μεγαλοποίηση» του δυναμικού του ιού (όπως είπαμε δεν είναι Μαύρη Πανώλη, σίγουρα βέβαια είναι πιο ισχυρός από μια απλή γρίπη) ώστε να προκληθεί ο ανάλογος πανικός.

Αυτό που πέτυχε ο κορωνοϊός προσπαθεί να το πετύχει ο Ν.Τραμπ εδώ και 3 χρόνια με δασμούς!

Ας αναλογιστεί κανείς ότι παντού αδειάζουν οι δρόμοι και τα ράφια των σούπερ μάρκετ ενώ η Moody’s ανέφερε πως εάν ο κορωναϊος εξελιχθεί σε πανδημία θα οδηγήσει πιθανότατα σε παγκόσμια ύφεση και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτή του οίκου οι πιθανότητες για αυτό το σενάριο αυξήθηκαν από το 20% στο 40%.

Συμβαίνουν πράγματα που μόνο σε ταινίες θα τα βλέπαμε. Ακόμα και οι εταιρείες έχουν σκοπό να απαγορεύσουν τα επαγγελματικά ταξίδια και να συνεχίσουν τις διεθνείς συνεργασίες τους μέσω τηλεργασίας και τηλεδιασκέψεων.

Συνέδρια ακυρώνονται ενώ ακόμα και οι κολοσσοί όπως η Goldman Sachs, η Deutsche Bank, η Credit Suisse, η UBS και η Morgan Stanley αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ιταλία.

Αυτό που τρομάζει τις επιχειρήσεις είναι εάν τελικά εξελιχθεί σε πανδημία ο κορωνοϊός και προσβληθεί μεγάλο μέρος του προσωπικού τους, εάν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να είναι λειτουργικές.

Βέβαια για να έχουν όλα αυτά σημασία θα πρέπει να υπάρχουν και… πελάτες.

Πάντως εν κατακλείδι, πολλοί στον πλανήτη ήθελαν τα εξής: Να σταματήσει να τυπώνεται «φανταστικό» χρήμα το οποίο ναι μεν «γεμίζει» τις τσέπες τις ελίτ αλλά είναι «αέρας κοπανιστός» για τις μάζες των ανθρώπων και να επιστρέψουν οι αξίες στα πραγματικά δεδομένα.

Για να γίνει κατανοητό, αρκεί να πούμε ότι το παγκόσμιο χρέος είναι πολύ πάνω από τα 70-80 τρισ. δολάρια που σημαίνει πως ο πλανήτης έχει δανειστεί για περίπου 100 με 120 χρόνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τώρα βέβαια από που δανείζονται όλοι θα ρωτήσει κάποιος, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…