Η τακτική παλιά, δοκιμασμένη και επαναλαμβανόμενη. Η κατοχική Τουρκία ζητά πάντα τα ρέστα όταν ενεργεί μαξιμαλιστικά. Προκαλεί, παρανομεί, γκριζάρει και στο τέλος θέλει να φορτώσει, για αντιπερισπασμό, στην ελληνική πλευρά ευθύνες. Και εκεί που το θέμα είναι η τουρκική συμπεριφορά, ξεκινά μια συζήτηση για τις ευθύνες της Αθήνας και της Λευκωσίας. Για τις… απαιτήσεις τους, τις «προκλήσεις» τους.

Έστειλε, ως γνωστό, πρόσφατα η κατοχική Τουρκία το ωκεανογραφικό πλοίο «Τσεσμέ» στην ελληνική θαλάσσια περιοχή. Και ενώ διαμαρτυρόταν η Αθήνα για την εξέλιξη αυτή( στην αρχή καθώς μετά το «κατάπιε»), η Άγκυρα έσπευσε να κατηγορήσει την Αθήνα ότι το τουρκικό σκάφος παρενοχλήθηκε από τέσσερα ελληνικά μαχητικά. Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι τέσσερα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν πάνω από το «Τσεσμέ». Αντλώντας την ενημέρωση τους από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, έχουν… περιγράψει και αερομαχία ελληνικών – τουρκικών μαχητικών. Όλα τα είχε το… ρεπορτάζ.

Η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε τα τουρκικά μυθεύματα, την ώρα που ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, έκανε λόγο για «συχνές παρενοχλήσεις της Ελλάδας» για να προσθέσει πως η Άγκυρα απαντά «με τον κατάλληλο τρόπο στο πλαίσιο αυτών των κανόνων».

Είναι προφανές γιατί το κάνει η Τουρκία αυτό. Την ώρα που αναζητείται ημερομηνία για τη δεύτερη συνάντηση στα πλαίσια των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία έστειλε το πλοίο στο Αιγαίο. Θεωρείται, από κάποιους που συνεχώς υποβαθμίζουν την τουρκική προκλητικότητα, ως μια «λάιτ κίνηση η αποστολή του πλοίου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια προειδοποιητική ενέργεια. Ανέμενε η Άγκυρα την αντίδραση και την ήθελε ώστε να προκληθεί αντιπαράθεση, να επιβαρυνθεί το κλίμα και στο τέλος να γίνεται και η διαρροή για «ελληνικές παρενοχλήσεις». Το γνωστό, δηλαδή, τουρκικό σχέδιο, που αποπροσανατολίζει, αλλάζει την ατζέντα ενώ παράλληλα, ούτε το πλοίο θα φύγει, ούτε οι σχεδιασμοί θα αλλάξουν. Ήδη, όμως, ξεκίνησε μια συζήτηση για τα τουρκικά παράπονα και θα πρέπει η ελληνική πλευρά να σπεύδει να διαψεύδει και να εξηγεί.

Το «Τσέσμε» ανήκει στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό αλλά είναι, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, ωκεανογραφικό. Συνοδεύεται δε και από φρεγάτα, κι αυτό επιβεβαιώνει και τις πραγματικές προθέσεις της κατοχικής Τουρκίας. Με αυτό τον τρόπο λειτουργεί η κατοχική δύναμη. Και στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το σκηνικό που στήνεται στην περιοχή, είναι σκηνικό επιβολής τετελεσμένων. Η ακραία ρητορική του Ερντογάν και των συνεργατών του δεν απευθύνεται μόνο στο εσωτερικό ακροατήριο. Εκφράζει τους πραγματικούς σκοπούς της ιμπεριαλιστικής Τουρκίας, που θέλει να επεκταθεί, να κερδίσει έδαφος, θάλασσα και να αυξήσει την επιρροή της. Έτσι λειτουργεί η κατοχική δύναμη και καλά κάνουν οι διαχειριστές σε Αθήνα και Λευκωσία να το αντιληφθούν και να αναπροσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους. Στη Λευκωσία, ενόψει της Πενταμερούς πρέπει να απαλλαγούν από φοβικά σύνδρομα και να προτάξουν βασικά ζητήματα, που θα αποτρέπουν και θα ανατρέπουν τις τουρκικές επεκτατικές επιδιώξεις.