Ευχάριστη εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα ενώπιον του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σπάζοντας τα ελληνικά διπλωματικά ειωθότα των τελευταίων χρόνων απέναντι στην Τουρκία απάντησε ευθέως στον ομόλογό του, όταν αυτός προκάλεσε και βάφτισε ως «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Δεν υποδέχθηκαν όμως όλοι τις δηλώσεις αυτές με την ίδια θέρμη, συγκεκριμένα η ναυαρχίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, έριξε την ευθύνη για την αντιπαράθεση στον Νίκο Δένδια μην αναφέροντας τη φράση περί «τουρκικής μειονότητας» του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που προκάλεσε την επιβεβλημένη απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

Επίσης η πρωτοφανής κυβερνητική «διαρροή» πως «ο Νίκος Δένδιας έδρασε κατ’εντολή του πρωθυπουργού» δείχνει πολλά για τον αιφνιδιασμό και την αμηχανία του Μαξίμου.

Άλλωστε χαρακτηριστικό είναι ότι μία ώρα πριν τη συνέντευξη Τύπου η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλούσε για επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και για επιδίωξη δημιουργίας «θετικού κλίματος» με την επίσκεψη Δένδια.

Είναι φανερό εδώ και καιρό πως υπάρχουν δύο γραμμές στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική. Η μία είναι η γραμμή του υπουργού Εξωτερικών, η οποία είναι πολύ κοντά στην «σκληρή» – καραμανλική. Η δεύτερη είναι η γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία ταυτίζεται με αυτή του Κώστα Σημίτη περί άμεσης επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία με κάθε κόστος.

Ο κ.Μητσοτάκης έχει δημιουργήσει στο πρωθυπουργικό του γραφείο ένα «σκιώδες» ΥΠΕΞ του οποίου σημαίνοντα μέλη είναι η διπλωματική του σύμβουλος Ελένη Σουρανή και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας (πρώην Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ) Θάνος Ντόκος.

Η κ.Σουρανή ήταν εκείνη που υπέγραψε εν κρυπτώ ελληνοτουρκικό memorandum με τον Ιμπαρχίμ Καλίν τον Ιούλιο του 2020, ενώ πάλι σε συνεννόηση με τον Καλίν κανόνισε το τηλεφώνημα Ερντογάν-Μητσοτάκη τον ίδιο μήνα.

Υπό αυτή την έννοια ο κ. Δένδιας είναι ένας σημαντικός παίκτης στα ελληνοτουρκικά αλλά δεν είναι ο κύριος.

Ο τελευταίος λόγος για το δρόμο που θα πάρουν τα ελληνοτουρκικά ανήκει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που από δω και στο εξής μάλλον θα φροντίζει να υποσκάπτει και να παρακάμπτει τον υπουργό του καθώς είναι πλέον φανερό πως οι διερευνητικές δύσκολα θα μετουσιωθούν σε διαπραγμάτευση με τον Δένδια στην ηγεσία του ΥΠΕΞ, αφού δεν δείχνει ακόμα διατεθειμένος να προσυπογράψει την εθνική υποχώρηση στις τουρκικές απαιτήσεις.

Άλλωστε το να βγει κάποιος ως «θερμοκέφαλος», «αγκάθι» ή «επιθετικός» και να παραγκωνιστεί είναι το μόνο εύκολο ειδικά αν υπάρχει και η συνδρομή των διεθνών ΜΜΕ πολλά από τα οποία επίσης επιρρίπτουν την ευθύνη για την «ένταση» στον Έλληνα υπουργό.

Αυτή τη στιγμή με την Άγκυρα διεξάγονται δύο παράλληλοι μονόλογοι, τους οποίους οι Τούρκοι θα διακόψουν όταν τους συμφέρει. Έτσι μία επανάληψη της πολύμηνης κρίσης του 2020, ίσως και με αυξημένη ένταση, διαφαίνεται πλέον καθαρά στον ορίζοντα, κάτι που ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει πάση θυσία.

Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι, ο κ. Δένδιας έχει τη δυνατότητα να λέει και κάποιες κουβέντες παραπάνω από τον πρωθυπουργό, καθώς διαθέτει μία πολυτέλεια που δεν έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την παραίτηση.

ΥΓ. Εκτός από το Μαξίμου είναι σίγουρο πως με τον κ.Δένδια δυσαρεστήθηκε κι ένα άλλο κτήριο, πιο επιβλητικό, του οποίου η ένοικος αναζητά εναγωνίως συμμάχους για την Ουκρανία και η Άγκυρα είναι ιδιαίτερα ελκυστική αυτή την περίοδο.

ΥΓ2. Οι δηλώσεις Δένδια δεν είναι τυχαίο ότι έρχονται μετά την δήλωση Καραμανλή, άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι ο κ.Δένδιας έχει στόχο την ηγεσία της ΝΔ και με αυτή του τη στάση συσπείρωσε γύρω από το πρόσωπό του όλη τη δεξιά του κόμματος και όχι μόνο.

Άρης Δημητρακόπουλος είναι αρχισυντάκτης του Pronews.gr

Facebook: Aris Dimitrakopoulos

Twitter: @ArisDimitrako

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!