Αυτές τις μέρες πέραν του θορύβου της επικαιρότητας ήρθε στην επιφάνεια στην Τουρκία ένα μεγάλο σκάνδαλο που φέρνει στην επιφάνεια τις διασυνδέσεις της τουρκικής κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, καθώς και της μυστικής υπηρεσίας της ΜΙΤ, με τεράστια κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα ένας ανώτερος υπάλληλος του κυβερνώντος κόμματος που εργάζεται στην Γενική Διοίκηση του ΑΚΡ και οποίος είχε γίνει επίκεντρο ενδιαφέροντος γιατί έκανε πολύ σπάταλη ζωή ενώ κυκλοφορούσε με πανάκριβο αυτοκίνητο, ο Kürşat Ayvatoğlu, αποκαλύφθηκε ότι είναι μπλεγμένος σε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών. Η υπόθεση αυτή άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση αποκαλύψεων για τις διασυνδέσεις κυβέρνησης και κόμματος ΑΚΡ με κυκλώματα ναρκωτικών.

Ήταν επί καιρό κοινό μυστικό στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, ότι ο Kürşat Ayvatoğlu δεν είναι το μόνο άτομο από το ΑΚΡ που εμπλέκεται σε υποθέσεις με ναρκωτικά. Όπως αναφέρεται, υπάρχουν πολλά ονόματα όπως ο Kürşat Ayvatoğlu στα γνωστά «troll» που βρίσκονται στο AKP και είναι εμπλεκόμενα.

Για παράδειγμα σύμφωνα με μια έκθεση του İlker Doğan, διευθυντή του «Οργανισμού Τραπεζικών Διακανονισμών και Εποπτείας», (BRSA), όπως αποκάλυψε το τηλεοπτικό κανάλι, TR724, αποκαλύφθηκε ότι ο Y.Ç. ο οποίος ήταν πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης νεολαίας του ΑΚΡ της περιοχής Soke, έκανε ευρεία χρήση ναρκωτικών και το περιστατικό αποκρύφτηκε. Ο πρόεδρος της επαρχιακής νεολαίας του AKP της πόλεως Aydın, όπου υπάγεται η Soke, ο Ali Demir, επιβεβαίωσε την αποκάλυψη του TR724 με δημοσίευσή του στα κοινωνικά μέσα.

Αλλά αυτές δεν είναι οι μοναδικές περιπτώσεις όπου το όνομα του AKP αναφέρθηκε ότι διαπλέκεται με ναρκωτικά. Αποκαλύφθηκε ότι ο Burhan Kuzu, γνωστός νομικός και υψηλόβαθμο στέλεχος του AKP, που πέθανε πριν λίγους μήνες, πίεζε δικαστές και εισαγγελείς για την απελευθέρωση του Nacı Şerifi Zindaşti, γνωστού ως μεγάλος νονός των ναρκωτικών.

Επιπλέον αποκαλύφτηκε ότι ο φάκελος που αναφέρεται στην υπόθεση σχετικά με τους 5 τόνους κοκαΐνης που κατασχέθηκαν πέρυσι στην Κολομβία, δεν έχει ακόμη ανοίξει μετά από «άνωθεν» πιέσεις. Η αξία του φορτίου ήταν 265 εκατομμύρια δολάρια και ο ιδιοκτήτης της φορτίου της κοκαΐνης που ήταν από την Τουρκία, έχει μεγάλο φάκελο στις διεθνείς υπηρεσίες πληροφοριών που ασχολούνται με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών .

Για το ίδιο θέμα της διακίνησης και λαθρεμπορίας ναρκωτικών ο πρώην σύμβουλος Τύπου της Πρεσβείας των Βρυξελλών, o Veysel Filiz και μέλος του ΑΚΡ, πιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με το αυτοκίνητο του να μεταφέρει 100 κιλά ηρωίνης. Το θέμα δεν προβλήθηκε στα τουρκικά ΜΜΕ και όπως αναφέρεται είναι άλλη μια από τις πολλές παρόμοιες υποθέσεις που σημειώνονται σχεδόν κάθε μέρα και έχουν άμεση σχέση me το AKP.

Όσον αφoρά την υπόθεση σκάνδαλο του υπαλλήλου του κόμματος Kürşat Ayvatoğlu, ο υπουργός Εσωτερικώνö Süleyman Soylu, παραδέχτηκε ότι ήταν σημαντική υπόθεση. Είπε ότι έχουν αποκαλυφθεί ενδείξεις ότι ο Ayvatoğlu χρησιμοποιούσε την κοκαΐνη και από καιρό σε καιρό αγόραζε ποσότητες και την προμήθευε στους φίλους του. Στη συνέχεια ο Süleyman Soylu πρόσθεσε πολύ χαρακτηριστικά ότι λυπάται για εκείνους που είναι βουλευτές και είχαν στενή σχέση με αυτό το άτομο. Από αυτή την δήλωση του Süleyman Soylu γίνεται αντιληπτό ότι ορισμένοι από τους βουλευτές και συγγενείς των βουλευτών χρησιμοποιούσαν επίσης κοκαΐνη που έπαιρναν από τον Ayvatoğlu.

Για το ίδιο σκάνδαλο ο αναπληρωτής πρόεδρος του AKP, ο Hamza Dağ, προσπάθησε να δικαιολογήσει τον Ayvatoğlu υποστηρίζοντας ότι έκανε χρήση ναρκωτικών γιατί ήθελε να…χαλαρώνει από τον φόρτο της δουλειάς. Σχετικά με το πώς έγινε πλούσιος ο Ayvatoğlu ο Hamza Dağ δήλωσε χαρακτηριστικά, «Δεν νομίζω ότι μόνο μέσα σε ένα χρόνο απέκτησε τόση μεγάλη περιουσία σε μετρητά».

Εδώ σημειώνεται ότι ο Kürşat Ayvatoğlu είχε από και ρο σχέση με το κυβερνών κόμμα. Συγκεκριμένα πριν πάρει προαγωγή να δουλέψει στην Γενική Διοίκηση δούλευε στο δήμο Kastamonu που ελέγχεται από το AKP. Τα μεγάλα ερωτήματα από αυτή την υπόθεση σκάνδαλο, όπως τονίζεται, είναι κυρίως : «Πώς ένας 28χρονος που φέρεται να είναι υπάλληλος γραφείου χαμηλού επιπέδου παίρνει αυτοκίνητα εκατομμυρίων λιρών και κάνει διακοπές σε ξενοδοχεία πολυτελείας; Ποια είναι η πηγή της εν λόγω πολυτελούς ζωής ;».

Αλλά το πιο σημαντικό γεγονός σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι το σκάνδαλο Ayvatoğlu έφερε στην επιφάνεια ένα τεράστιο θέμα σχετικά με τις διασυνδέσεις του ΑΚΡ με τα ναρκωτικά. Όπως αναφέρεται δεν είναι η πρώτη φορά που το κόμμα του.AKP αναφέρεται για διασυνδέσεις με ναρκωτικά. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις σχετικά με αυτό το θέμα. Η κολομβιανή αστυνομία τον Ιούνιο του περασμένου έτους κάτεσχε 5 τόνους κοκαΐνης που προορίζονταν για την Τουρκία.

Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι η αξία της κατασχεθείσας κοκαΐνης είναι 265 εκατομμύρια δολάρια. Ο διευθυντής της αστυνομίας για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών της Κολομβίας, ο Jorge Luis Ramirez από την Aragon, είπε ότι το εμπόρευμα αυτό σχεδιάζονταν να μεταφερθεί στην Τουρκία και υπαινίχτηκε την ανάμειξη της Τουρκίας σε κυκλώματα ναρκωτικών ακόμα και στις ΗΠΑ. Το ερώτημα που τίθενται με αυτή την αποκάλυψη είναι ποιος μπορεί να παραλαμβάνει τόσο μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης στην Τουρκία;

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του δημοσιογράφου της εφημερίδας Sürgün gazeteci, τον Said Sefa, ο ιδιοκτήτης των 5 τόνων κοκαΐνης που κατασχέθηκαν στην Κολομβία είναι ένας από τους ξαδέλφους του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Süleyman Soylu, ενώ στην υπόθεση εμπλέκεται και Γενικός Διοικητής της τουρκικής Χωροφυλακής, ο Arif Çetin Ο Τούρκος δημοσιογράφος υποστήριξε ότι το ΑΚΡ επιδιώκει να ελέγξει όλο το κύκλωμα της διακίνησης κοκαΐνης από την Κολομβία στην Τουρκία.

Στη συνέχεια ο Said Sefa αποκάλυψε βασιζόμενος σε «στερεές» πηγές, και εδώ είναι το εντυπωσιακό, ότι και ο αρχηγός της MIT, ο Hakan Fidan παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών. Όπως αποκάλυψε ο Said Sefa, αυτοί που διαχειρίζονται την κυκλοφορία ναρκωτικών στην Κωνσταντινούπολη είναι ο όμιλος επιχειρήσεων Sarallar grubu. Σε κάθε αποστολή παρέχεται μερίδιο 20 τοις εκατό στην Sarallar, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο Bedrettin Saral. Είναι διαπιστωμένο ότι ο Bedrettin Saral συνδέεται αμεσα με τον αρχηγό της ΜΙΤ, τον Hakan Fidan, με τον οποίο συναντάται τακτικά στο Ortaköy της Κωνσταντινούπολης. Ο Bedrettin Saral, αναφέρεται από τον Said Sefa σαν ο επικεφαλής των κυκλωμάτων του λαθρεμπορίου ναρκωτικών

Ένα άλλο πολύ σημαντικό πρόσωπο που εμπλέκεται στο κύκλωμα είναι ο Veysel Filiz, εκπρόσωπος της «Ευρωπαϊκής Μουσουλμανικής Πρωτοβουλίας για την Κοινωνική Συνοχή», (EMISCO), των μουσουλμάνων της Ευρώπης που ελέγχεται από το ΑΚΡ, πρώην Σύμβουλος Τύπου της τουρκικής Πρεσβείας των Βρυξελλών. Ο εν λόγω διπλωμάτης συνελήφθηκε στις 22 του περασμένου Δεκέμβριο στην πύλη εισόδου των συνόρων, Hamzabeyli, στην περιοχή Αδριανούπολης, με 100 κιλά ηρωίνη. Το σκάνδαλο κρατήθηκε μυστικό και δόθηκε εντολή να μην προβληθεί.

Υποστηρίζεται ότι ο Filiz είναι μόνο ένας από τους γραφειοκράτες του ΑΚΡ που συμμετείχαν στο μεγάλο κύκλωμα διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών όπου βρίσκονται υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Στο κύκλωμα, όπως αναφέρεται, μετέχουν εισαγγελείς, δικαστές, σύμβουλοι της κυβέρνησης και κρατικοί και κομματικοί γραφειοκράτες.

Επιστρέφοντας στον γνωστό νομικό συνδεόμενο με το ΑΚΡ και εμπλεκόμενο στο κύκλωμα, Burhan Kuzu, ο οποίος πέθανε στις 5 Νοεμβρίου του 2020 σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, (που αμφισβητείται,) λόγω του Κόβιντ-19, έχει αναφερθεί ότι είχε πολύ στενή σχέση τους τελευταίους μήνες, με τον Naci Şerifi Zindaşti, γνωστό ως βαρόνος ναρκωτικών. Αποδείχθηκε ότι ο Kuzu προσπαθούσε να πιέσει δικαστές και εισαγγελείς για την απελευθέρωση του Zindaşti. Ο ίδιος ο Kuzu αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι γνώριζε τον Ζίνταστι, ισχυρισμός όμως που διαψεύστηκε από φωτογραφίες που βρέθηκαν να είναι μαζί του. Το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε ήταν : Τι θα μπορούσε να κάνει ένα ανώτερο στέλεχος του AKP με ένα όνομα γνωστό σε όλο τον κόσμο μαζί με ένα «άρχοντα των ναρκωτικών»; Εύλογο είναι το συμπέρασμα για πολλούς ότι επειδή ήξερε πολλά για τις διασυνδέσεις του ΑΚΡ με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, πέθανε, υποτίθεται από κορωνοϊό, παίρνοντας μαζί του και τα μυστικά που ήξερε

Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, όπως αναφέρεται, ο παγκόσμιος τζίρος της διακίνησης ναρκωτικών όπως η κοκαΐνη, η κάνναβη, οι αμφεταμίνες εκτιμάται σε περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρόμοια στοιχεία περιλαμβάνονται σε διεθνείς εκθέσεις. Σύμφωνα με την έκθεση για τις ευρωπαϊκές αγορές ναρκωτικών του 2019, εκτιμήσεις που βασίζονται σε στοιχεία του 2017, το μέγεθος της ευρωπαϊκής λιανικής αγοράς ναρκωτικών είναι τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε όλα αυτά ποια είναι η διαπλοκή της τουρκικής κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ ; Σύμφωνα με ειδικούς το 10% των ναρκωτικών διακινείται μέσω Τουρκίας . Η αγοραία αξία των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν το προηγούμενο έτος ήταν στα 14 δισεκατομμύρια λίρες. Επομένως, η συνολική αγορά εκτιμάται σε 140-150 δισεκατομμύρια λίρες. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Νίκος Χειλαδάκης είναι Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος