Αυτές τις άγιες ημέρες του Πάσχα, ας προσεγγίσουμε με ένα διαφορετικό τρόπο την Ανάσταση του Χριστού, την εορτή αυτή της αγάπης, του φωτός και της νίκης.

Κατά την εμπειρία της ζωής, οι τρεις πυλώνες δόμησης κάθε επιτυχημένης ανθρώπινης προσωπικότητας είναι η γνώση, η πίστη και ο αγώνας. Η γνώση φωτίζει το νου του ανθρώπου, η πίστη θερμαίνει την καρδιά και ο αγώνας εξυψώνει τον άνθρωπο. Όταν υπάρχουν οι τρεις αυτές προϋποθέσεις τότε ο άνθρωπος φτάνει στη νίκη, η οποία τον εξαγνίζει.

Κατά τον Άγιο Μάξιμο τον ομολογητή, οι φυσικές δυνάμεις της ψυχής είναι ο λόγος, η επιθυμία και ο θυμός (=το θυμικό). Ο λόγος κινεί τον άνθρωπο προς τον Θεό διά της γνώσεως, η επιθυμία τονώνει την τάση προς τον Θεό δια της πίστεως και το θυμικό τον κάνει να θέλει να πετύχει τον Θεό δια του αγώνα. Όταν ενεργούν κατά φύσιν αυτές οι δυνάμεις, ο άνθρωπος φτάνει στην υπέρ φύσιν ζωή, που είναι η αγάπη! Αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη του!

Ο Χριστός, ως Θεός, αγάπη εστί και νικά! Γι αυτό της ημέρες αυτές του εκουσίου πάθους και της Ανάστασης του Χριστού, ας γείρουμε να ταπεινωθούμε, να γίνουμε άρχοντες των παθών και της βούλησής μας, να συγχωρήσουμε, να ζητήσουμε συγγνώμη, να κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα!

Επιπλέον, ας παρ(ακολουθήσουμε) όσο μπορούμε τις ιερές ακολουθίες του Νυμφίου, του θείου πάθους, τον μυστικό δείπνο, την σταύρωση, την ταφή και την Ανάσταση! Ας τηρήσουμε τα έθιμα, όσα μπορούμε.

Γιατί το Πάσχα είναι η Λαμπρή των Ελλήνων! Είναι οι θείες ακολουθίες, η εξομολόγηση, η θεία κοινωνία. Είναι η ταπείνωση, η μετάνοια, η συγχώρηση και η ανάσταση των ψυχών μας. Είναι η επίσκεψη των παιδιών στους γονείς, είναι η χαρά για την οικογενειακή μάζωξη. Είναι τα πανελλήνια έθιμα, τα τσουρέκια, τα κόκκινα αυγά, οι λαμπάδες, το αρνί, τα τραγούδια, οι χοροί!

Κρατάμε ψηλά τα λάβαρα του Έθνους και της Ορθοδοξίας, κρατάμε ψηλά τις καρδιές μας! Είμαστε αισιόδοξοι ότι “ταχ’ αύριον έσσετ’ άμεινον”!

Καλή Ανάσταση! Καλή Λαμπρή!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Νικόλαος Ταμουρίδης, Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ