ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Το δάσος του Αμαζονίου εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο μπορεί να απορροφήσε

Το δάσος του Αμαζονίου εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο μπορεί να απορροφήσε

Μία μελέτη έδειξε ότι το δάσος του Αμαζονίου εκπέμπει πλέον περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ ότι μπορεί να απορροφήσει.

Παρότι παλιότερα το γιγάντιο δάσος αποτελούσε «συλλέκτη άνθρακα», πλέον απλώς επιταχύνει την κλιματική κρίση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προκαλούνται από τις πυρκαγιές – πολλές εκ των οποίων είναι αποτέλεσμα εμπρησμού, προκειμένου να αποψιλωθούν δασικές περιοχές και να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βόειου κρέατος, σόγιας και ξυλείας.

Αλλά ακόμη και χωρίς τις πυρκαγιές, οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηρασίες σημαίνουν πως ο Αμαζόνιος έχει γίνει πηγή διοξειδίου του άνθρακα, όχι πια συλλέκτης.

Η πυκνή βλάστηση του Αμαζονίου, του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη, απορροφούσε περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών ορυκτών καυσίμων από τη δεκαετία του 1960. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τελευταία αυτή εξέλιξη είναι μια ηχηρή προειδοποίηση πως η περικοπή εκπομπών από ορυκτά καύσιμα είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η κυβέρνηση Μπολσονάρο δέχεται εντονότατες επικρίσεις επειδή, όπως καταγγέλλεται, ενθαρρύνει την περαιτέρω αποδάσωση -που έχει φτάσει σε υψηλό 12ετίας.

«Τα πρώτα πολύ κακά νέα είναι πως το κάψιμο του δάσους παράγει περίπου τριπλάσια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα απ΄ό,τι απορροφά το δάσος. Η δεύτερη κακή εξέλιξη είναι πως τα μέρη όπου η αποψίλωση είναι στο 30% ή περισσότερο, εμφανίζουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεκαπλάσιες από τις περιοχές εκείνες όπου η αποδάσωση είναι κάτω τού 20%», εξηγεί η Λουτσιάνα Γκάτι του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας και επικεφαλής της έρευνας. Και σημειώνει πως λιγότερα δέντρα σημαίνουν λιγότερη βροχή και υψηλότερες θερμοκρασίες που κάνουν την περίοδο ξηρότητας εντονότερη για το εναπομείναν δάσος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.